Ετέμπο: Τρεις μήνες παρουσίας για τον ακρογωνιαίο... λίθο της μεσαίας γραμμής του Άρη

Metrosport Team18 Ιανουαρίου 2023

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Ο Άρης ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 1-0 (Μασούρας 46’) στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Super League, ωστόσο οι «κίτρινοι» αφήσαν θετικές εντυπώσεις εν γένει στο ντέρμπι αν και δεν κατάφεραν να πάρουν κάτι από το παιχνίδι. Ωστόσο κατόρθωσαν να περιορίσουν ιδιαίτερα τους επικίνδυνους παίκτες των «ερυθρολεύκων» μεσοεπιθετικά με το πλάνο του Άλαν Πάρντιου να λειτουργεί τουλάχιστον ως αφορά το πρώτο 45λεπτό.

Αρκετοί ήταν αυτοί που συνέβαλαν σε αυτό, τρείς κυρίως ο Μπράντλει Μαζικού, ο Φαμπιάνο και ο Πίτερ Ετέμπο. Ο Νιγηριανός χαφ του Άρη από τότε που ήρθε παραμένει βασικός και δείχνει πως οι εμφανίσεις του αποτελούν... ρυθμιστή της εικόνας του κέντρου των «κιτρίνων»«Σημαδιακή» η αναμέτρηση στο Γ. Καραϊσκάκης αφού συμπληρώθηκαν 3 μήνες από το επίσημο ντεμπούτο του στο Ελληνικό πρωτάθλημα και τις 15 Οκτωβρίου στην Νίκαια στο παιχνίδι κόντρα στον Ιωνικό.


Ήρθε στο...90’ αφού ο σχεδιασμός δεν ήταν να παρθεί και άλλο χαφ ωστόσο όταν φάνηκαν τα κενά στην συγκεκριμένη θέση έγινε επιτακτική η απόκτηση ποδοσφαιριστή. Έτσι την τελευταία μέρα που μπορούσε να πάρει ποδοσφαιριστής ο Άρης ο Θεόδωρος Καρυπίδης κινήθηκε για την απόκτηση χαφ και ο Ετέμπο ήρθε στις 15 Σεπτεμβρίου ως δανεικός από την Στόουκ για ένα χρόνο.

Η ποιότητα του, που έχει φανεί αρκετές φορές φέτος επαληθεύθηκε για ένα ακόμα παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό παρά ορισμένα διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις. Ο 27χρονος αμυντικός χαφ δεν είχε τις συνηθισμένες επαφές που έχει με την μπάλα ωστόσο σε αυτές είχε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, καθώς μόνο ο Παπασταθόπουλος είχε μεγαλύτερο (92%), με 40 στις 44 σωστές μεταβιβάσεις και ποσοστό 91%. Κορυφαίος του Άρη σε αυτό το κομμάτι με τους Ντόι και Εμβιλά να έχουν αντίστοιχο ποσοστό. Ενώ έδωσε αρκετές μονομαχίες από τις οποίες κέρδισε τις περισσότερες με ποσοστό 67% και ήταν αλάνθαστος στις μακρινές μπαλιές 4/4 με 3 κλεψίματα στα 90 λεπτά που αγωνίστηκε.



Παρά λοιπόν το γεγονός πως η πρώτη του συμμετοχή πραγματοποιήθηκε αρκετά αργά, στην 8η αγωνιστική ο Ετέμπο κατάφερε να βρίσκεται αρκετά ψηλά σε πολλές κατηγορίες απόδοσης ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές της Super League. Στον μέσο όρο βαθμολόγησης είναι στην πέμπτη θέση (σ.σ ανάμεσα σε όλους τους χαφ της SL) με 7.12 όσο αφορά την απόδοση ανά αγώνα και στην 15η συνολικά μεταξύ όλων των παικτών. Τον ξεπερνούν ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς της ΑΕΚ (7.39),ο Ντόουγκλας Αουγκούστο του ΠΑΟΚ (7.32), ο Ιν-Μπεόμ Χουάνγκ του Ολυμπιακού (7.22) και ο Νταμιάν Σιμάνσκι της ΑΕΚ (7.15). Ένα από τα κομμάτια που μαρτυρούν πόσο επιδραστικός είναι στο παιχνίδι του Άρη ο 27χρονος χαφ είναι οι επαφές που έχει ως μέσο όρο με την μπάλα ανά αγώνα.

Είναι 4ος στην λίστα και από πάνω του βρίσκονται μόνο οι Ιν - Μπεόμ Χουάνγκ που είναι ο πρώτος με 89.8, ο Ρούμπεν Πέρεθ (Παναθηναϊκός) με 81 και ο Γιαν Εμβιλά (Ολυμπιακός) με 73.3. Ο Νιγηριανός έχει 72.5 επαφές ανά ματς και αν σκεφτεί κανείς το γεγονός πως οι τρεις που βρίσκονται ψηλότερα του, παίζουν σε ομάδες που έχουν πολύ μεγαλύτερη κατοχή από τον Άρη κατά την διάρκεια του αγώνα, μπορεί να καταλάβει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η παρουσία του στους Θεσσαλονικείς και στο πλάνο του Άλαν Πάρντιου.



Με τον Άγγλο τεχνικό να βάζει την... υπογραφή του εξ αρχής στην ποιότητα που έφερνε ο Άρης τον Οκτώβριο στο ρόστερ του αφού από τότε ήταν σίγουρος και το είχε εκφράσει πως οι οπαδοί των «κιτρίνων» θα αγαπήσουν τον Ετέμπο. Ο Νιγηριανός λοιπόν εκτός των δύο βασικών τομέων στους οποίους είναι πολύ ψηλά έχει προλάβει να ξεχωρίσει και σε αρκετούς ακόμη.

Στα τάκλιν ανά αγώνα ο Ετέμπο είναι στην δεύτερη θέση, πίσω από τον Χάμοντ του Λεβαδειακού ο οποίος έχει 2.8, με 2.73. Ακόμη είναι από τους καλύτερους στο πρωτάθλημα στα κλεψίματα ανά παιχνίδι αφού έχει 1.64, στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας, πίσω μόνο από τον Τάσο Τσοκάνη του Βόλου που έχει 2 και τον Ζήση Καραχάλιου του ΠΑΣ Γιάννενα με 1.8. Ενώ ο 27χρονος βρίσκεται και στην πρώτη 20αδα σε όλο το πρωτάθλημα, πιο συγκεκριμένα 18ος στις απομακρύνσεις ανά παιχνίδι με 0.64, όντας ο κορυφαίος του Άρη και σε αυτό τον τομέα.

Ο Ετέμπο ακόμα είναι από τους καλύτερους πασέρ στην Super League σε ακρίβεια, έχει 55 επιτυχημένες στις 62 ανά 90λεπτο με ποσοστό 90.19%. Κάτι που τον κατατάσσει τρίτο στην σχετική λίστα του πρωταθλήματος. Πρώτος είναι ο Τιάγκο Ντάντας του ΠΑΟΚ με 91.45%, ενώ ακολουθεί ο Γιαν Εμβιλά με 90.31%. Ωστόσο ο Νιγηριανός έχει καταφέρει να βρίσκεται ψηλά ακόμα και σε κατηγορίες που δεν θα περίμενε να τον δει κάποιος.


Όπως οι ακριβείς πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου στις οποίες βρίσκεται 17ος με 10.18 ανά παιχνίδι. Ενώ ο έμπειρος χαφ του Άρη βρίσκεται στην πρώτη 10αδα στην ακρίβεια μακρινών μεταβιβάσεων ανά 90λεπτό,  και πιο συγκεκριμένα στην 8η θέση με 4.09. Πιο πάνω του βρίσκονται ποδοσφαιριστές όπως ο Ρούμπεν Πέρεθ που είναι και Νο1 στην λίστα με 7, ο Σιμάνσκι με 6.4 αλλά και οι Χουάνγκ και Εμβιλά με 5 και 4.59 μεταξύ άλλων. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι ότι έχει καταφέρει να ξεπεράσει ποδοσφαιριστές όπως ο Χάμες Ροντρίγκεζ με 4.08, ο Ντόουγκλας Αουγκούστο με 3.25 και ο Ορμπελίν Πινέδα με 3.

Όμως οι κατηγορίες στις οποίες ξεχωρίζει δεν τελειώνουν εδώ. Ακολουθεί αυτή της ακρίβειας πάσας στο δικό του μισό (σ.σ το αμυντικό μισό δηλαδή), εκεί όπου μοιράζεται την πρώτη θέση με τον Ρούμπεν Πέρεθ με 29.82 ανά παιχνίδι. Ενώ ο Ετέμπο ξεχωρίζει και στην ακρίβεια μεταβιβάσεων στο επιθετικό μισό, με 26.18 κάτι που τον τοποθετεί στην πέμπτη θέση της λίστας. Στην πρώτη τριάδα βρίσκονται οι χαφ του Ολυμπιακού, Χουάνγκ-Χάμες-Εμβιλά με 41.94, 34.62 και 33.94 αντίστοιχα. Ενώ μια θέση πάνω του ο Πέρεθ του Παναθηναϊκού με 33.76 ανά 90 λεπτά. Τελευταία κατηγορία στην οποία ο 27χρονος είναι ανάμεσα στους καλύτερους είναι αυτή των κερδισμένων μονομαχιών εδάφους.

Εκεί ο Νιγηριανός είναι στην 12η θέση 3.82 ανά παιχνίδι, με κορυφαίο στην συγκεκριμένη κατηγορία τον Ντόουγκλας Αουγκούστο του ΠΑΟΚ με 4.44. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος χρειάστηκαν 4 παράγραφοι για να αποτυπωθούν οι επιδόσεις του Πίτερ Ετέμπο στα πρώτα 11 παιχνίδια του στην Super League, κάτι που δείχνει την πραγματικά ζωτικής σημασίας παρουσία του στην ενδεκάδα του Άρη. Άλλωστε και ο Άλαν Πάρντιου  το γνωρίζει αυτό, και περιμένει από τον ίδιο να έχει ανάλογη συνεισφορά και απόψε στην αναμέτρηση κόντρα στον Ολυμπιακό για τους «8» του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.