Εστω και τώρα να δείξουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι

Στέλιος Γρηγοριάδης23 Μαρτίου 2020

Αγαπητή Metrosport,

To είχαμε πει. Και δεν ήταν καμιά εξυπνάδα, αλλά η ωμή και δυσάρεστη πραγματικότητα: “Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί ανεύθυνοι, όλων των ηλικιών. Ναι, δεν είναι μόνο πιτσιρικάδες, αλλά και πολλοί ηλικιωμένοι, πιο ώριμοι, υποτίθεται, άνθρωποι. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Ολη η χώρα δίνει μάχη με έναν αόρατο ύπουλο εχθρό και όμως πολλοί επιμένουν να πετούν αετό... Σε όλους τους “κουκουρούκου” αυτής της χώρας οφείλουμε να πούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το περίφημο “οπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος”. Τα περί ελευθεριών του ατόμου αποτελούν αυτή τη στιγμή κουραφέξαλα, όταν κινδυνεύουν άμεσα τα άτομα. Οι ελευθερίες και τα δικαιώματα θα είναι άχρηστα αν δεν υπάρχουμε. Πολύ απλό...”

Το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι οι ανεύθυνοι δεν συνετίζονται. Και η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εισηγήσεις πάντοτε των ειδικών επιστημόνων, αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο “Αρτεμις” για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κωρονοϊού, η οποία εισέρχεται σε νέα φάση. Και πολύ καλά έκανε.

Περιορισμός, λοιπόν, της κυκλοφορίας, όπως ανήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν έπιασε ο λόγος, καιρός να πέσει ράβδος για να συμμορφωθούν οι λίγοι που δεν ήθελαν να καταλάβουν ότι παίζουν όχι μόνο με τη δική τους τύχη, αλλά και με την τύχη των συνανθρώπων τους. Προσωπικά λέω ότι αργήσαμε κιόλας να φτάσουμε στο απόλυτο μέτρο. Ηταν σίγουρο ότι δεν θα πειθαρχήσουν όλοι. Ηταν σίγουρο ότι όλη αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια που έγινε στη χώρα για να προστατευτούμε από τον φονικό ιό θα κινδυνεύσει από τους λίγους ηλίθιους αντιρρησίες, τους επαναστάτες της πλάκας, τους αμετανόητους ψευτόμαγκες. Οχι, δεν έπρεπε να χαθεί χρόνος. Και, ειλικρινά, λυπάμαι που το γράφω και το ξαναγράφω, αλλά ανάμεσά τους είναι περισσότεροι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και λιγότεροι οι μικρότεροι.

Στο τέλος θα νικήσει η ζωή, όπως είπε και αυτός ο εξαίρετος δικός μας άνθρωπος πια, ο άνθρωπος όλων των Ελλήνων, ο ειδικός λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Θα κάνουμε υπομονή για έναν, δύο, τρεις μήνες, ή όσο χρειαστεί και στο τέλος θα νικήσει, όπως πάντα συμβαίνει, η ανθρώπινη ζωή. Το θέμα είναι να είμαστε όλοι εδώ όταν έρθει η νίκη και να μη φύγουν πολλοί από εμάς εξ' αιτίας της ανευθυνότητας κάποιων άλλων. Σ' αυτό αποσκοπεί ο περιορισμός των μετακινήσεων, σ' αυτό αποσκοπεί και το “μένω σπίτι”, που πολλοί δεν σεβάστηκαν, ή κουράστηκαν τόσο γρήγορα να το εφαρμόζουν και τώρα θα το υποστούν με τον βούρδουλα. Αλήθεια, γιατί θα έπρεπε να πέσει βούρδουλας για να συμμορφωθούν όλοι; Η κοινή λογική δεν έφτανε; Οι εκκλήσεις των γιατρών δεν τους συγκινούσαν; Ο σεβασμός προς τον εαυτό τους και τον συνάνθρωπο δεν ήταν αρκετός;

“Οι λίγοι επιπόλαιοι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολλών”, τόνισε χθες στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός και αυτή, με απλά λόγια, είναι η πραγματικότητα που κανείς δεν έπρεπε να επιτρέψει να διαμορφωθεί. Είπε όμως και μια άλλη αλήθεια. Ας σεβαστούμε, επιτέλους, τη γιγαντιαία προσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών που μάχονται για να σώσουν ζωές και που θα αποδειχτούν λίγοι, όπως και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αν, εξ' αιτίας της ανευθυνότητας και της επιπολαιότητας των λίγων, ακολουθήσουμε τα χνάρια της Ιταλίας.

Ας μην ψάχνουμε από σήμερα... κόλπα για να ξεγελάμε τους ελεγκτές της κυκλοφορίας στους δρόμους. Ας μην προσπαθούμε να τους πούμε ψέματα. Ας μετακινηθούμε μόνο για τα απαραίτητα. Να φροντίσουμε κάποιον δικό μας που το έχει ανάγκη, να πάμε στη δουλειά, αν δεν μπορούμε να δουλέψουμε από το σπίτι, να βγούμε μόνοι μας ή με ένα ακόμη άτομο για να αθληθούμε ή να περπατήσουμε, ή να βγάλουμε βόλτα τον σκύλο μας σε ερημικό χώρο, ή φυσικά να πάμε στο σούπερ μάρκετ, σε έναν γιατρό, σε ένα ιατρικό κέντρο και στο φαρμακείο. Δεν θα πάψουμε να ζούμε, δεν θα πάψουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας από άλλες παθήσεις, δεν θα πάψουμε να δουλεύουμε, δεν θα πάψουμε να υπάρχουμε. Απλά, θα δουλεύουμε και θα περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας στο σπίτι. Ηταν, είναι και θα παραμείνει ο μοναδικός τρόπος για να βάλουμε φραγμό στη διάδοση του κορωνοϊού.

ΥΓ. Ούτε η εξαγγελία του πρωθυπουργού, ούτε το πρόστιμο των 150 ευρώ πρέπει να μας κρατήσει στο σπίτι, αλλά η υπευθυνότητά μας και η ανθρωπιά μας.

Στέλιος Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.