Ερντογάν: Δεν θα μεταβεί στην Γερμανία τελικά ο Τούρκος πρόεδρος

Metrosport Team25 Ιανουαρίου 2023

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αναμενόταν την Παρασκευή στο Βερολίνο, αλλά τελικά ακύρωσε το ταξίδι του, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Γερμανία, δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου σχετικά με το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης.

Συγκεκριμένα, δεν μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ του συμβούλου του Σολτς Γενς Πλότνερ, και του συμβούλου Εξωτερικών Υποθέσεων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν για το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν.

Οι λόγοι της ακύρωσης φαίνεται να είναι δύο:

Καταρχάς, πριν από 10 ημέρες, υπήρξε ένα περιστατικό με Τούρκο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, τον Μουσταφά Ατσικγκιόζ, ο οποίος μίλησε στο Βερολίνο κατά του ΡΚΚ και των γκιουλενιστών, αλλά επικρίθηκε από τη Γερμανία έντονα. 

Ο Ατσικγκιόζ είχε δηλώσει από την Γερμανία ότι δεν θα επιτρέψουν στους τρομοκράτες του ΡΚΚ, ούτε και στους γκιουλενιστές να ζήσουν στο Βερολίνο. Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Το Βερολίνο προειδοποίησε την Άγκυρα καλώντας τον πρέσβη της στο γερμανικό ΥΠΕΞ.

Πέρα από το περιστατικό αυτό, που δημιούργησε ένταση μεταξύ Άγκυρας-Βερολίνου, από την άλλη, τα σχέδια του Ερντογάν να επισκεφτεί τώρα το Βερολίνο οδήγησαν σε εικασίες ότι αυτή η επίσκεψη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προεκλογική εκστρατεία στους Τούρκους της Γερμανίας.

Κάτι που το κράτος της Γερμανίας έχει απαγορεύσει από το 2017, εξαιτίας του Ερντογάν. Δηλ. απαγορεύεται σε πολιτικούς από χώρες εκτός ΕΕ να συναντώνται και να διαδηλώνουν με ψηφοφόρους στις γερμανικές πολιτείες, εκτός εάν εγκριθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η εσωτερική πολιτική της Τουρκίας προβληματίζει τη Γερμανία και τους Γερμανούς πολίτες. Επομένως, το Βερολίνο δεν θα ήθελε τώρα να δώσει τώρα στον Τούρκο πρόεδρο ένα πολιτικό πλεονέκτημα πριν από τις εκλογές της χώρας του.

Πηγή:www.ethnos.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.