Ερνάν Κρέσπο: Από τα προάστια του Μπουένος Άιρες, μετρ της τακτικής και άθλος με την Ντεφένσα

Πέτρος Χαριζακλής09 Μαρτίου 2021

Γεννημένος τον Ιούλιο του 1975 στη Φλόριντα, μια γειτονιά του προαστίου του Μπουένος Αϊρες, Βιθέντε Λόπεζ, ο Ερνάν Κρέσπο έχει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια στον χώρο της προπονητικής. Ο Αργεντίνος τεχνικός στις αρχές Φεβρουαρίου αποδέχθηκε την πρόταση της Σάο Πάολο, μετά από μια άκρως επιτυχημένη χρονιά στην πατρίδα του, όπου οδήγησε τη «μικρούλα» Ντεφένσα ι Χουστίσια στην κατάκτηση του Κόπα Σουνταμερικάνα. Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος στην σύντομη προπονητική καριέρα του Κρέσπο.


Ο 45χρονος Κρέσπο είναι ευρέως γνωστός στους ποδοσφαιρόφιλους ανά τον κόσμο. Εχει αγωνιστεί σε Ρίβερ Πλέιτ, Πάρμα, Λάτσιο, Ιντερ, Μίλαν, Τζένοα και Τσέλσι. Εχει παίξει σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής και έχει πετύχει συνολικά 35 γκολ σε 64 ματς με την Εθνική Αργεντινής, ένα πάνω από τον Μαραντόνα, και βρίσκεται στην 4η θέση του πίνακα των σκόρερ, πίσω από Μέσι, Μπατιστούτα και Αγουέρο.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο «Βαλντανίτο» όπως είναι το παρατσούκλι του, καθώς έμοιαζε με τον Αργεντίνο επιθετικό της Ρεάλ την δεκαετία του 1980, Χόρχε Βαλντάνο, ξεκίνησε την καριέρα του από τη Ρίβερ Πλέιτ όπου στην πρώτη του χρονιά πέτυχε 13 γκολ σε 24 ματς και βοήθησε τους «εφοπλιστές» να κατακτήσουν τον τίτλο στην Αργεντινή. Το 1996 με δύο δικά του γκολ στον δεύτερο αγώνα με την Αμέρικα ντε Κάλι, οδήγησε τη Ρίβερ (με συνολικό σκορ 2-1) στην κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες. Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, ο Κρέσπο έφτασε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ατλάντα με την Αργεντινή, όπου ηττήθηκε με 2-3 από τη Νιγηρία. Ο Κρέσπο ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με έξι γκολ και η Αργεντινή πήρε το αργυρό μετάλλιο.


Αυτή ήταν και η αφορμή για να τον αποκτήσει η Πάρμα. Η ιταλική ομάδα έβγαλε από τα ταμεία της 4 εκατομμύρια ευρώ και τον έκανε δικό της. Στην αρχή ο Ανστελότι που τον πήγε στην Ιταλία αμφισβητήθηκε καθώς ο «Βαλντανίτο» δεν σκόραρε, ωστόσο η πίστη του σπουδαίου Ιταλού τεχνικού τον βοήθησε για να τελειώσει την πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη με 12 γκολ σε 27 ματς και να οδηγήσει την Πάρμα στην 2η θέση πίσω από τη Γιουβέντους. Στην τετραετία που έμεινε στους «παρμέντσι», ο Κρέσπο πήρε το Κύπελλο Ιταλίας (1998-1999), σκόραρε στον τελικό του Κυπέλλου Ουέφα (3-0) κόντρα στη Μαρσέϊγ και βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει το δεύτερο ευρωπαϊκό της τρόπαιο, κάνοντας το νταμπλ εκείνη τη χρονιά. Συνολικά πέτυχε 80 γκολ με τη φανέλα της Πάρμα.


Πρώτος σκόρερ στη Λάτσιο, δεν τον ήθελε ο Μουρίνιο

Το 2000 η Λάτσιο προσέφερε 18 εκατομμύρια λίρες συν έμψυχα ανταλλάγματα τους Αλμέιδα και Κονσεϊσάο για τον αποκτήσει. Στην πρώτη του σεζόν με τους «λατσιάλι» βγήκε πρώτος σκόρερ της Σέριε Α, με 26 γκολ. Δεν ήταν όμως αρκετό για να υπερασπιστεί τον τίτλο της ομάδας του, κατακτώντας όμως το Σούπερ Καπ Ιταλίας. Το 2002 έφυγε από τη Λάτσιο λόγω οικονομικών προβλημάτων των πρωτευουσιάνων, με την Ιντερ να πληρώνει 40 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της. 16 γκολ σε 30 ματς σε όλες τις διοργανώσεις ήταν ο απολογισμός της πρώτης του χρονιάς, όμως τα προβλήματα τραυματισμών και η υπεροπλία της ομάδας του Μιλάνου στην επίθεση, τον έφεραν ένα χρόνο αργότερα στο Λονδίνο για λογαριασμό της Τσέλσι.



Ο «Βαλντανίτο» δεν κατάφερε να γίνει βασικός και αναντικατάστατος στο Λονδίνο και την επόμενη χρονιά δόθηκε δανεικός στη Μίλαν. Ηταν η χρονιά που ο Μουρίνιο ανέλαβε την Τσέλσι και μαζί με την άφιξη του Ντρογκμπά στην επίθεση των «μπλε», ο δανεισμός ήταν απαραίτητος. Στο Μιλάνο βρήκε ξανά στον Αντσελότι. 10 γκολ σε 26 ματς στο πρωτάθλημα και 6 γκολ σε 10 ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ (δύο εξ αυτών στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Λίβερπουλ).

Την επόμενη χρονιά ο Μουρίνιο ήθελε ανταγωνισμό για τον Ντρογκμπά και έπεισε στον Κρέσπο να επιστρέψει στην Τσέλσι. Τα 10 γκολ του σε 30 ματς ήταν αρκετά για να βοηθήσουν την Τσέλσι να κατακτήσει την Πρέμιερ Λιγκ και στη συνέχεια το Κομιούνιτι Σιλντ. Η επόμενη χρονιά έφερε ξανά δανεισμό. Αυτή τη φορά για δύο χρόνια και επιστροφή στην Ιντερ. 14 γκολ σε 29 ματς στη Σέριε Α, μεταξύ αυτών και ένα χατ-τρικ κόντρα στη Λάτσιο (4-3), βοηθώντας τους «νερατζούρι» να πάρουν το Σκουντέτο.

Τριπλή ανταλλαγή και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Πάρμα

Το 2008 έλυσε το συμβόλαιό του με την Τσέλσι και υπέγραψε ως ελεύθερος στην Ιντερ. Τότε όμως άρχισε να μην παίζει και πάλι αφού ο Μουρίνιο έκατσε στον πάγκο της. 13 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, μόνο δύο βασικός και μόλις δύο γκολ. Όπως ήταν λογικό, ο «Ελ Πολάκο», το δεύτερο παρατσούκλι του καθώς η γιαγιά του καταγόταν από την Πολωνία, αποφάσισε να αποχωρήσει από το Μιλάνο. Επόμενος προορισμός του η Γένοβα όπου η Τζένοα τον απέκτησε με ανταλλαγή με τον Μιλίτο. Δεν κατάφερε όμως ούτε εκεί να μείνει για πολύ. Σε μισό χρόνο πέτυχε 5 γκολ σε 15 αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα και 2 γκολ σε 4 παιχνίδια στο Γιουρόπα Λιγκ.


Τον Γενάρη του 2009, μια τριπλή ανταλλαγή μεταξύ Αταλάντα, Τζένοα και Πάρμα, περιλάμβανε και τον ίδιο. Ο Κρέσπο πήρε τη θέση του Αμορούζο στην Πάρμα, εκείνος πήγε στην Αταλάντα, όταν ο Ακουαφρέσκα που έπαιζε στην Αταλάντα μετακόμισε στην Τζένοα για να αντικαταστήσει τον Κρέσπο. Δεύτερη θητεία λοιπόν στους «παρμέντσι», μετά από 10 χρόνια. Σκόραρε μόλις μια φορά σε εκείνο το εξάμηνο, όμως την επόμενη χρονιά τα πράγματα πήγαν καλύτερα. 11 γκολ σε 31 ματς και αυτό έφτανε για να ανανεώσει τη συνεργασία του με την Πάρμα για ακόμη ένα χρόνο. Την επόμενη χρονιά δεν πήρε ευκαιρίες και έτσι τον Φεβρουάριο αποφάσισε να λύσει το συμβόλαιό του με την ομάδα. Είχε συμφωνήσει να παίξει σε μια ομάδα της Ινδίας, σε ένα τουρνουά που ποτέ δεν έγινε, και έτσι έβαλε τέλος στην καριέρα του. Στην Πάρμα παραμένει πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με 94 γκολ σε 201 εμφανίσεις.

Ξεκίνημα από τις ακαδημίες της Πάρμα, εννιά μήνες στη Μόντενα

Μετά από λίγους μήνες, ο «Ελ Πολάκο» αποφάσισε να ξεκινήσει καριέρα προπονητή, σε ηλικία 37 ετών. Αρχισε τις διαδικασίες των διπλωμάτων και έτσι το καλοκαίρι του 2013 ανέλαβε την δεύτερη ομάδα της Πάρμα για δύο χρόνια. Τον Ιούνιο του 2015 αποχώρησε από την Πάρμα και ανέλαβε την Μόντενα που αγωνιζόταν στην Σέριε Β. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη σεζόν μαζί της, καθώς στα τέλη Μαρτίου του 2016 απολύθηκε.


Για περίπου ένα χρόνο ο Κρέσπο έμεινε εκτός προπονητικής. Τον Ιούνιο του 2017 ανέλαβε την Πάρμα ένας Κινέζος επιχειρηματίας και έκανε τον Κρέσπο αντιπρόεδρο. Λίγους μήνες αργότερα, ο Λιζάγνκ απέσυρε τη θέση του αντιπροέδρου από το ΔΣ της Πάρμα και ο «Βαλντανίτο» έγινε πρεσβευτής του συλλόγου με στόχο την ανάπτυξη του brand του συλλόγου, ειδικά σε διεθνές επίπεδο.

Επιστροφή στην Αργεντινή μετά από 22 χρόνια


Τον Δεκέμβριο του 2018 αποφάσισε να βγει από τη ζώνη άνεσής του και επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από 22 χρόνια για να αναλάβει την Μπάνφιλντ. Πρόλαβε να κάτσει μόλις σε 18 παιχνίδια και τον Σεπτέμβριο του 2019 απολύθηκε αφού πρώτα η Μπάνφιλντ τερμάτισε 16η και στο νέο πρωτάθλημα υπό τις οδηγίες του Κρέσπο κέρδισε δύο από τα πρώτα πέντε παιχνίδια. 




Τέσσερις μήνες αργότερα βρήκε την επόμενη ομάδα του. Αυτή ήταν η Ντεφένσα ι Χουστίσια. Σε έξι παιχνίδια μέχρι την αρχή της πανδημίας την είχε αήττητη στο πρωτάθλημα, ενώ έχασε σε δύο παιχνίδια των ομίλων του Κόπα Λιμπερταδόρες. 



Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020 έπαιξε τα άλλα τέσσερα παιχνίδια στον όμιλο, τερμάτισε στην 3η θέση πίσω από Σάντος και Ντελφίν και συνέχισε στο Κόπα Σουνταμερικάνα. Εκεί ο Κρέσπο οδήγησε τη Ντεφένσα στην κατάκτηση του τροπαίου ούσα αήττητη (6 νίκες, 3 ισοπαλίες), αφήνοντας εκτός μεταξύ άλλων τη Βάσκο ντα Γκάμα και στον τελικό κέρδισε με 3-0 τη Λανούς. Επίσης, τερμάτισε στην 3η θέση του πρώτου ομίλου του Κόπα Μαραντόνα.


Επιθετικό και γρήγορο ποδόσφαιρο με τη Ντεφένσα

Η Ντεφένσα έπαιξε με τον Κρέσπο στον πάγκο της ένα γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο. Ο 45χρονος τεχνικός θέλει να είναι απλός, ευθύς και ξεκάθαρος. Είναι ένας προπονητής παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, του αρέσουν οι λεπτομέρειες. Του αρέσει να παίρνει πράγματα από κάθε προπονητή, θαυμάζει τους Αντσελότι, Μουρίνιο και Μπιέλσα, αλλά προσπαθεί να έχει τον δικό του δρόμο. Μάλιστα τον Κάρλο Αντελότι τον έχει ως πατέρα του, καθώς είναι αυτός που τον έφερε στην Ευρώπη.

Εχει πει πως ως παίκτης του άρεσε να αγοράζει τις εφημερίδες μετά από κάθε παιχνίδι που έπαιζε καλά για να μεγαλώσει το εγώ του. Σαν προπονητής όμως θεωρεί πως χρειάζεται περισσότερη ισορροπία, ο ενθουσιασμός του αθλήματος έρχεται από τη δουλειά με νέους ανθρώπους που μπορείς να μεταδώσεις την εμπειρία σου και τα εργαλεία για να γίνουν καλύτεροι ποδοσφαιριστές.

Είναι ένας προπονητής που του αρέσει η οργάνωση, η πειθαρχία, οι ομάδες του θέλει να έχουν την φιλοσοφία της ζωής του, πιστεύει πως είμαστε άρχοντες του δικού μας πεπρωμένου, εμείς το ορίζουμε, προσπαθεί να περάσει στις ομάδες του την πίστη και τον σεβασμό.

Ως παίκτης ήταν επιθετικός και πλέον ως προπονητής το σκεπτικό που είχε στην θέση που έπαιζε τον βοηθάει να μιλάει περισσότερο με τους αμυντικούς του και να τους περάσει τον τρόπο που αγωνιζόταν για να περιορίσουν τους αντίπαλους επιθετικούς.

Τα 5 κλειδιά της Ντεφένσα και Χουστίσια του Κρέσπο

-Να βγάλει την μπάλα από την περιοχή

Ο Κρέσπο είναι ένας δημιουργικός και ευέλικτος προπονητής, το σύστημα και η τακτική που επέλεγε στη Ντεφένσα εξαρτιόταν από τον τερματοφύλακα ή τους μέσους που θα είχε διαθέσιμους. Επαιζε είτε με τριάδα είτε με δυάδα στην άμυνα, ο στόχος όμως ήταν ένας: να δημιουργήσει υπεραριθμία στην πρώτη γραμμή άμυνας τους αντιπάλου και πρώτη γραμμή δημιουργίας του παιχνιδιού της ομάδας του, με στόχο να βρει χώρους μεταξύ μεσαίας γραμμής και της αντίπαλης άμυνας και να χρησιμοποιήσει όλο το πλάτος του γηπέδου.

Όταν έπαιζε με τριάδα στην άμυνα, ο δεξιός στόπερ είχε εντολή να πιέζει ψηλά και να φτάνει στην ίδια γραμμή με τους δύο μέσους της ομάδας, επίσης ο τερματοφύλακας να συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στο build up της ομάδας. Οταν έπαιζε με τετράδα στην άμυνα, οι δύο στόπερ είχαν την εντολή να μεταφέρουν το παιχνίδι μπροστά και οι ακραίοι μπακ να έχουν πάρει θέση στο άκρο της μεσαίας γραμμής αναγκάζοντας τους αντιπάλους να μην ανέβουν πολύ ψηλά για να τους μαρκάρουν. Επίσης τα ακραία μπακ σε φάση επίθεσης γίνονταν ακόμη δύο παίκτες στη διάθεση των συμπαικτών τους για πάσες. Αν υπήρχε πίεση ψηλά από την αντίπαλη ομάδα, ο τερματοφύλακας λειτουργούσε ως λίμπερο.

-Να χρησιμοποιήσει το πλάτος του γηπέδου

Στην τακτική του Κρέσπο υπάρχει τουλάχιστον ένας παίκτης σε κάθε πλευρά της επίθεσης ενώ ανάλογα και με το σύστημα μπορεί να προστεθεί κι άλλος για το overlap. Η κίνηση που θέλει ο Κρέσπο να γίνει από τους μέσους του είναι από τα μέσα προς τα έξω για να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα.

-Κινητικότητα στην αντίπαλη άμυνα

Ο Κρέσπο προσπαθεί να βάλει δύο παίκτες ανάμεσα στις γραμμές της αντιπάλου όταν επιλέγει το 3-4-3 ή το 4-3-3 ή να βάλει έναν επιθετικό και ένα δεκάρι όταν παίζει στο 4-4-2. Αυτό οδηγεί τους ποδοσφαιριστές του να κάνουν κινήσεις και πολλές φορές στην αδύνατη πλευρά για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις έξτρα ευκαιριών.

-Αμυντική οργάνωση

Ο Κρέσπο είναι δημιουργικός ακόμη και στην αμυντική οργάνωση της ομάδας του. Δίνει σχεδόν πάντα εντολή στους εξτρέμ του να πιέζουν τα αντίπαλα πλάγια μπακ. Προσπαθεί να δώσει σε κάθε παίκτη του έναν ρόλο ανάλογα με το σύστημα του αντιπάλου.

-Προβλήματα πίσω από την αμυντική γραμμή

Μία λεπτομέρεια στην αμυντική γραμμή είναι η πίεση μετά το χάσιμο της μπάλας, την προσπάθεια να ανακτήσει την μπάλα. Μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα όταν το επίπεδο συντονισμού της είναι χαμηλό και μπορεί να καταλήξει σε μια αντεπίθεση ένας εναντίον ενός.

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε μερικά μοτίβα ανάπτυξης της Ντεφένσα υπό τις οδηγίες του Κρέσπο








Μερικά πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Κρέσπο

Η πρώην γυναίκα του Αλέσια Ρόσι, γεννήθηκε στην Ιταλία αλλά μεγάλωσε στη Ρουμανία, από όπου ήταν η μητέρα της. Μαζί της έχει τρεις κόρες, οι οποίες μένουν στην Ιταλία.

Του αρέσει να βλέπει ντοκιμαντέρ με άλλα αθλήματα και να παίρνει πράγματα από αυτό, ενώ του αρέσει και να διαβάζει βιβλία ψυχολόγων.

Κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας που τον βρήκε στην Αργεντινή, αφού δεν μπορούσε να κάνει προπόνηση, πήγε στους γονείς του και τους πρόσεχε, τους φρόντιζε, τους έκανε τα ψώνια.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.