Έρευνα: Τα lockdown έσωσαν πάνω από τρία εκ. ανθρώπους στην Ευρώπη

Metrosport Team08 Ιουνίου 2020

Τα lockdown μείωσαν σημαντικά τους ρυθμούς μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη και μπορεί να έχουν αποτρέψει έως και περισσότερους από τρία εκ. θανάτους.

Σε έρευνα μοντελοποίησης για την επίδραση του lockdown σε 11 χώρες, επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου ανέφεραν πως τα αυστηρά μέτρα είχαν ένα «σημαντικό αποτέλεσμα» και βοήθησαν ώστε ο ρυθμός αναπαραγωγής της μόλυνσης να πέσει κάτω από το ένα έως τις αρχές Μαΐου.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής, ή η τιμή R, μετρά τον μέσο αριθμό των ανθρώπων στους οποίους θα μεταδώσει την ασθένεια κάποιος ο οποίος έχει προσβληθεί. Μία τιμή του R πάνω από 1 μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας του Imperial έως τις αρχές Μαΐου, από 12 έως 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε 11 χώρες, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία, είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Από την σύγκριση του αριθμού των θανάτων με τους θανάτους που προέβλεπε το μοντέλο τους αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα lockdown, βρήκαν ότι περίπου 3,1 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.