Έρευνα: Χαμηλό το ποσοστό καπνιστών στους ασθενείς από κορωνοϊό

Metrosport Team22 Απριλίου 2020

Η νικοτίνη φαίνεται να έχει προστατευτικό ρόλο έναντι του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη της επιστημονικής ομάδας του Pitie-Salpetriere (AP-HP), που έδειξε ότι το ποσοστό των καπνιστών μεταξύ των μολυσμένων ασθενών ήταν περίπου στο 5%.

Στη μελέτη συγκρίθηκαν τα ποσοστά των καθημερινών και περιστασιακών καπνιστών στον γαλλικό πληθυσμό, με τους ασθενείς με ήπια συμπτώματα, των οποίων η διάγνωση για κορωνοϊό είχε επιβεβαιωθεί, και τους ασθενείς με πιο σοβαρά συμπτώματα που νοσηλεύτηκαν, εξαιρουμένων των ατόμων που εισήχθησαν στην εντατική.

Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Από τους 343 ασθενείς, με μέση ηλικία των 65 ετών, το 4,4% ήταν καπνιστές καθημερινά. Και μεταξύ των 139 ασθενών με πιο ήπια συμπτώματα, με μέση ηλικία 44 ετών, το 5,3% ήταν καπνιστές καθημερινά. «Οι κύριοι παράγοντες, όπως το φύλο και η ηλικία, έχουν ληφθεί υπόψιν», ανέφερε σχετικά η επιδημιολόγος, Florence Tubach.

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία από τα δημόσια νοσοκομεία του Παρισιού, μεταξύ των περίπου 11.000 ασθενών που νοσηλεύτηκαν λόγω του Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τις αρχές Απριλίου, μόλις 8,5% ήταν καπνιστές, ενώ το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στη χώρα είναι 25,4%.

Μια κινεζική μελέτη, θυμίζουμε, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου στο New England Journal of Medicine και αφορούσε περισσότερα από 1.000 άτομα με ιό, παρουσίασε ότι το ποσοστό των καπνιστών που είχε νοσήσει ήταν 12,6%, επίσης χαμηλότερο από το συνολικό ποσοστό των καπνιστών στην Κίνα (28%).

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.