Επιτέλους ας δοθούν εξηγήσεις για τον Βιεϊρίνια

Στέλιος Γρηγοριάδης14 Σεπτεμβρίου 2020

Αγαπητή Metrosport,

Για να είμαστε ειλικρινείς, με ελάχιστη ενίσχυση από τις μεταγραφές και με το απογοητευτικό δείγμα των δύο φιλικών αγώνων, λίγοι περίμεναν την εντυπωσιακή εμφάνιση του ΠΑΟΚ και την πρόκριση επί της Μπεσίκτας. Η ομάδα ήταν καλή, σε γενικές γραμμές, ακόμη και στο ματς με τη Λάρισα κι ας μην το δείχνει το 1-0. Ετσι, είναι βάσιμες οι ελπίδες ότι θα έρθει ακόμη μία πρόκριση, επί της Μπενφίκα, στο παιχνίδι της Τρίτης, μολονόντι μιλάμε για μια ομάδα σαφώς ανώτερη και πιο ποιοτική σε όλα από την τουρκική.

Ουσιαστικά, ο ΠΑΟΚ διαφέρει από τον περσινό ως προς τους νεαρούς Τζόλη, Μιχαηλίδη και τον Σβαμπ. Αυτές είναι οι τρεις προσθήκες στη βασική ενδεκάδα, που όχι μόνο δεν επέτρεψαν να φανούν τα κενά των απόντων, αλλά συνέβαλαν στο να δούμε μια καλύτερη εικόνα. Αν και οι υπόλοιπες μεταγραφές αποδειχθούν χρήσιμες, τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί τελικά μια ομάδα ικανή να ξαναπάρει το νταμπλ στην Ελλάδα και, γιατί όχι, να περάσει επιτέλους σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, αρκεί βέβαια να αποκλείσει πρώτα την Μπενφίκα.

Ολα αυτά, κακά τα ψέματα, με την… πατροπαράδοτη, επί Ιβάν Σαββίδη, επιπολαιότητα στο μεταγραφικό μέτωπο, την ανοργανωσιά και την έλλειψη σχεδιασμού. Αδυναμίες που δεν οφείλονται στις δυσκολίες του Financial Fair Play, καθώς έχουν εμφανιστεί σε όλες ανεξαίρετα τις καλοκαιρινές μεταγραφικές περιόδους των τελευταίων χρόνων, με αποτέλεσμα να γίνουν πολλές άστοχες αλλά και εκτός λογικών χρονικών ορίων επιλογές.

Ειδικά φέτος, όμως, συμβαίνει κάτι ακόμη πιο δυσάρεστο και προσβλητικό για τη φήμη του ΠΑΟΚ. Η υπόθεση του Βιειρίνια παραμένει ακόμη ανοιχτή, ενώ θα ήταν η πρώτη που θα έπρεπε να κλείσει. Εκτός κι αν αμφιβάλλει κανείς ότι η σύγχρονη σημαία του ΠΑΟΚ είναι ο Πορτογάλος άσος.

Ο ίδιος ο Βιειρίνια δεν μιλάει για το θέμα, μολονότι έχει πολλά να πει. Του επιβάλλουν τη σιωπή η αγάπη του για τον ΠΑΟΚ και ο σεβασμός στην οικογένεια Σαββίδη. Ο ΠΑΟΚ, όμως, τι κάνει; Και γιατί δεν ενημερώνει τον κόσμο δίνοντας απάντηση στο πολύ απλό ερώτημα αν ο Βιειρίνια θα συνεχίσει ή όχι; Οι διαρροές, οι φήμες και οι ψίθυροι, που στόχο είχαν να εκθέσουν τον ποδοσφαιριστή στην ΠΑΟΚτσήδικη κοινή γνώμη, δεν χαρακτηρίζουν μια ΠΑΕ που θέλει να είναι σοβαρή και να τιμά τις αληθινές αξίες, όπως το απαιτεί ο Ιβάν Σαββίδης.

Τον θέλει ο ΠΑΟΚ τον Βιειρίνια; Αν τον θέλει, ως τι τον θέλει; Ως παίκτη ή σε άλλο ρόλο; Τον θέλει ο Αμπέλ Φερέιρα, ή όχι; Κι αν τον θέλουν, ως παίκτη, και ο ΠΑΟΚ και ο Φερέιρα, γιατί ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία; Επειδή, όπως ψιθυρίστηκε, ο Βιειρίνια αρνήθηκε προσφορά με ένα εκατομμύριο τον χρόνο, ή μήπως επειδή αυτή ήταν η αρχική συμφωνία (όταν έγινε “επέκταση” συμβολαίου για ένα μήνα, λόγω κωρονοιού), αλλά αθετήθηκε από τον επίσημο ΠΑΟΚ, που την “κατέβασε” στο 50%, συνοδεύοντάς την μάλιστα και με έναν σωρό υποτιμητικούς για τον αρχηγό όρους;

Προσέξτε, δεν θα ψάξουμε να βρούμε ποιος έχει δίκιο να είναι θυμωμένος με τον άλλο, ή ποιος έχει περισσότερο δίκιο. Το ζητούμενο είναι να μείνει ο Βιειρίνια γιατί οι σημαίες ούτε ατιμάζονται, ούτε υποστέλλονται άδοξα, ιδιαίτερα όταν έχουν ακόμη να προσφέρουν.

Προφανώς ο Αντρέ δεν θα είναι ο παίκτης που θα “βγάλει” αεράτα 50 ματς τη σεζόν, ούτε μπορεί να είναι το “ελάφι” που ξέραμε, η παρουσία του, όμως, τόσο στο χόρτο όσο και στα αποδυτήρια, έχει αποδειχθεί ότι είναι υπερπολύτιμη. Εγινε ξαφνικά ο ΠΑΟΚ υπερομάδα ώστε να μη χρειάζεται τον Βιειρίνια; Οχι. Γέμισε ξαφνικά ο ΠΑΟΚ από μεγάλες προσωπικότητες, παίκτες ηγέτες, καθοδηγητές και εμψυχωτές, ώστε να μην έχει ανάγκη τον Βιειρίνια; Οχι.

Αρα, λοιπόν, με δεδομένη τη βούληση του ίδιου να συνεχίσει και κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ, είναι ηλίου φαεινότερον ότι κάποιος ή κάποιοι δεν τον θέλουν. Δικαίωμά τους. Εχουν υποχρέωση να δώσουν ειλικρινείς εξηγήσεις και να ενημερώσουν με σαφήνεια τον λαό του ΠΑΟΚ για ποιους λόγους αποφάισισαν να γκρεμίσουν τη σημαία από τον ιστό της.

ΥΓ. Αν, πάλι, κακώς βγάλαμε το συμπέρασμα ότι δεν τον θέλουν, ας τον “κλείσουν”. Η αρχική συμφωνία έχει γίνει προ πολλού. Δεν έχουν παρά να την τηρήσουν...

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.