Επιστρέφει η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα από 3 Ιανουαρίου

Metrosport Team23 Δεκεμβρίου 2021

Το μοντέλο της υποχρεωτικής τηλεργασίας, για συγκεκριμένο ποσοστό εργαζομένων στις επιχειρήσει του ιδιωτικού τομέα επαναφέρει η κυβέρνηση στην προσπάθεια της για ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στην εφαρμογή του μοντέλου της υποχρεωτικής τηλεργασίας για ένα συγκεκριμένο ποσοστό εργαζόμενων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με στόχο τον περιορισμό του συνωστισμού στους εργασιακούς χώρους για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας προχωρά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο που αναμένεται να ισχύσει από τις 3 Ιανουαρίου προβλέπει ότι οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν εξ αποστάσεως ποσοστό τουλάχιστον 20% του προσωπικού τους και να δηλώνουν το ωράριο τηλεργασίας καθώς και την αναλογία τηλεργασίας και εργασίας με φυσική παρουσία στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να ελέγχεται η συμμόρφωση τους με τη νέα ρύθμιση. Για τους ακριβείς όρους και τις προυποθέσεις εφαρμογής του μέτρου θα εκδοθεί υπουργική απόφαση.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τα νέα δεδομένα με την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξη Όμικρον καθιστούν αναγκαία την διεύρυνση του οπλοστασίου για την κοινωνική αποστασιοποίηση στο οποίο περιλαμβάνεται και η τηλεργασία προσθέτοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ποσοστό των εργαζομένων που θα ενταχθούν στο μέτρο θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα ανάλογα και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. 

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι υπάρχουν και εισηγήσεις το κατώφλι της υποχρεωτικότητας να είναι υψηλότερο από το 20% και να ισχύσει για τουλάχιστον ένα μήνα.

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα στο πρώτο κύμα της πανδημίας ορίστηκε στο 50% των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στη συνέχεια περιορίστηκε στο 20% και καταργήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου οπότε το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία ανήκει στη δικαιοδοσία του εκάστοτε εργοδότη.

Πάντως παρά το γεγονός ότι η τηλεργασία δεν είναι υποχρεωτική αρκετές επιχειρήσεις εφαρμόζουν το μέτρο, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το Νοέμβριο στον ιδιωτικό τομέα εργάστηκαν εξ αποστάσεως περίπου 250.465 εργαζόμενοι σε σύνολο περίπου 2,4 εκατομμυρίων με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντοπίζεται στην Αττική (88%) και να ακολουθεί ο Νομός Θεσσαλονίκης

Το Newsbeast παρουσιάζει ένα αναλυτικό οδηγό για τις προυποθέσεις, τις διαδικασίες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων καθώς και για το ύψος των αμοιβών και των πρόσθετων αποζημιώσεων για την τηλεργασία με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο

Ποιες είναι οι αποζημιώσεις για τους τηλε-εργαζόμενους

Το ελάχιστο ύψος της μηνιαίας αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία, για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας ανέρχεται σε 28 ευρώ και αναλύεται ως εξής:

Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας: 13 ευρώ

Για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών: 10 ευρώ

Για τη συντήρηση του εξοπλισμού: 5 ευρώ

Η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το καλύπτει απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη. Η αποζημίωση δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζόμενου καθώς αποτελεί δαπάνη.

Αν η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από 22 ημέρες ανά μήνα, τότε θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το 1/22 των δαπανών ανά ημέρα τηλεργασίας.

Τι ισχύει για τις συμβάσεις εργασίας

Η τηλεργασία συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, κατά την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας. Εφόσον η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως, η τηλεργασία μπορεί να εφαρμόζεται:

Μετά από απόφαση του εργοδότη, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η συνδρομή των οποίων διαπιστώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού και για όσο χρόνο διαρκούν οι λόγοι αυτοί.

Μετά από αίτηση του εργαζόμενου, σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου της υγείας του, ο οποίος θα αποφευχθεί αν εργάζεται μέσω τηλεργασίας και όχι στις εγκαταστάσεις του εργοδότη και για όσο χρόνο διαρκεί ο κίνδυνος αυτός. Σε περίπτωση που ο εργοδότης διαφωνεί, ο εργαζόμενος μπορεί να αιτηθεί την επίλυση της διαφοράς από την Επιθεώρηση Εργασίας

Το καθεστώς εργασίας και το ωράριο

Η συμφωνία περί τηλεργασίας δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης και τη σύμβαση εργασίας του τηλεργαζομένου ως πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή άλλης μορφής απασχόλησης, αλλά μεταβάλλει μόνο τον τρόπο, με τον οποίο εκτελείται η εργασία. Η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους συγκρίσιμους εργαζομένους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, ιδίως, σε σχέση με τον όγκο εργασίας, τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης, τις επιβραβεύσεις, την πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στην επιχείρηση, την κατάρτιση και επαγγελματική τους εξέλιξη, τη συμμετοχή σε σωματεία, τη συνδικαλιστική τους δράση και την απρόσκοπτη και εμπιστευτική επικοινωνία τους με τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους.

Ο εργοδότης ελέγχει την απόδοση του εργαζομένου κατά τρόπο, που σέβεται την ιδιωτική του ζωή και είναι σύμφωνος με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Απαγορεύεται η χρήση της κάμερας (web cam) για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου.

Ο εργοδότης πληροφορεί τον τηλεργαζόμενο για την πολιτική της επιχείρησης, όσον αφορά στην υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, η οποία περιλαμβάνει ιδίως τις προδιαγραφές του χώρου τηλεργασίας, τους κανόνες χρήσης οθονών οπτικής απεικόνισης, τα διαλείμματα, τα οργανωτικά και τεχνικά μέσα της παρ. 10 και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο.

Ο τηλεργαζόμενος υποχρεούται να εφαρμόζει τη νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία και να μην υπερβαίνει το ωράριο εργασίας του. Κατά την παροχή τηλεργασίας από τον τηλεργαζόμενο τεκμαίρεται, ότι ο χώρος τηλεργασίας πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές και ότι ο τηλεργαζόμενος τηρεί τους κανόνες περί υγιεινής και ασφάλειας.
Το δικαίωμα αποσύνδεσης

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.