Επικίνδυνη η χαλάρωση, ο κίνδυνος παραμονεύει

Δημήτρης Κανελλάκης11 Ιουνίου 2020

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε ξεμπλέξει από τον κορωνοϊό. Οσο κι αν υπάρχουν δίπλα μας πάρα πολλοί οι οποίοι θεωρούν ότι μιλάμε για κάτι που δεν... υπάρχει, ο ιός είναι μια πραγματικότητα.

Βλέπουμε πόσο εύκολο είναι να ξεφύγει η κατάσταση, το καταλαβαίνουμε κάθε μέρα ότι κάποιοι, λίγοι έστω, επιπόλαιοι, οι οποίοι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα μέτρα, μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά, να μας βάλουν όλους να τρέχουμε και να μην φτάνουμε.

Μπορώ να καταλάβω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έκανε τεράστια υπομονή, κλείστηκαν στα σπίτια τους για δύο μήνες, τήρησαν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα και νιώθουν, πλέον, την ανάγκη να ξεσκάσουν λίγο, να χαλαρώσουν.

Κανείς δεν λέει να μην το κάνουν. Κανείς δεν τους το απαγορεύει. Αυτό που ζητάνε οι επιστήμονες είναι να μην πάμε στο άλλο άκρο. Να μην μετακινηθούμε από την απόλυτη πειθαρχία, στην απόλυτη χαλάρωση, στον ωχαδερφισμό, στην πλήρη αμφισβήτηση αυτών των λίγων προστατευτικών μέτρων που μας ζητάνε να λαμβάνουμε ακόμη.

Μπορώ να καταλάβω και τους επαγγελματίες. Εχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημία, ειδικά αυτοί στον χώρο της εστίασης. Ομως, δεν μπορεί να επικρατήσει, διότι είναι άκρως επικίνδυνη, η άποψη που εκφράζεται από κάποιους εξ αυτών, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, ότι “ποια μέτρα τώρα, ποιες αποστάσεις, ποια υγειονομικά πρωτόκολλα, θέλετε να καταστραφούμε; Πρέπει πάση θυσία να βγάλουμε τα σπασμένα”

Δεν είναι έτσι. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανέναν που θέλει “πάση θυσία να βγάλει τα σπασμένα”, να θέσει σε κίνδυνο τους πολλούς, με την ανεύθυνη στάση του να διευκολύνει την μετάδοση του ιού. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να ελεγχθεί και να περιοριστεί. Αν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί...

Πρέπει κι η Πολιτεία να βρει λίγο καλύτερες ισορροπίες. Διότι το τελευταίο διάστημα, λόγω και τις πίεσης, προφανώς, που δέχεται η κυβέρνηση από διάφορες επαγγελματικές ομάδες, δίνει την εντύπωση ότι πολύ εύκολα αποφασίζει την χαλάρωση σε κάποιους τομείς, σε σχέση με την αυστηρότητα που έδειχνε μέχρι και πριν από λίγο καιρό.

Οι συγκρίσεις των δύο... φάσεων, δίνουν το δικαίωμα -όχι άδικα- σε πολλούς να σκέφτονται ότι κάποιοι χειρισμοί δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν λογικά, ότι είναι αντιφατικοί και πολλές φορές στέλνουν λάθος μηνύματα...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.