Επείγουσα επιστολή-έκκληση Νασιούλα στο Ζέρβα για «επικινδυνότητα σε PCR και rapid tests»

Metrosport Team24 Οκτωβρίου 2021

Επείγουσα επιστολή-έκκληση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, απέστειλε ο Ιωάννης Νασιούλας, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη»με αφορμή την δημοσίευση έρευνας που κάνει λόγο «για επικίνδυνη ουσία (αιθυλένιο) στα rapid tests, 36 φορές πάνω από το όριο ανίχνευσης».

Ο κ. Νασιούλας επικαλείται τα ευρήματα έρευνας και εργαστηριακής ανάλυσης που δημοσιεύτηκε από την ερευνητική ομάδα «Alarm Call» και μαζί με τα αποτελέσματα, έστειλε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και την παρακάτω επιστολή. 

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Αγαπητέ μου Κωνσταντίνε

Με αυτήν την άκρως επείγουσα επιστολή μου, σε παρακαλώ να κινήσεις κάθε επιβεβλημένη και νόμιμη διαδικασία για να ελέγξουμε αν υπάρχει καρκινογόνος ουσία στα PCR και Rapid Test Νέου Κορονοϊού 2019, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από εργαζόμενους και φοιτητές και δη, όπως οι κανονισμοί και η κείμενη νομοθεσία ορίζει, από εργαζομένους, στελέχη και συναλλασσόμενους με τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η ομάδα AlarmCall πραγματοποίησε εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων μπατονέτων Rapid Test για Covid-19 που αποστειρώνονται με Οξείδιο του Αιθυλενίου (sterilized ΕΟ – Ethylene Oxide) σε διαπιστευμένο εργαστήριο. Διαπίστωσε πως πράγματι οι μπατονέτες που χρησιμοποιούνται για τα PCR και τα Rapid Test περιέχουν οξείδιο του αιθυλενίου, ουσία καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο, απαγορευμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εργαστηριακή ανάλυση κατέδειξε την ύπαρξη της απαγορευμένης καρκινογόνου, μεταλλαξιογόνου και τοξικής αυτής ουσίας σε επίπεδο συγκέντρωσης 36 φορές πάνω από το όριο ανίχνευσης της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε. Η μέθοδος ανίχνευσης που χρησιμοποιήθηκε στηρίζεται στο γερμανικό πρότυπο L53.00-11999-11 με ανάλυση σε GC-EAD σύστημα αέριας χρωματογραφίας.

Βάσει του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών (ECHA), το Οξείδιο του Αιθυλενίου είναι απαγορευμένη ουσία με μηδενικό όριο λόγω του ότι έχει αναγνωριστεί και ταξινομηθεί ως καρκινογόνος, μεταλλαξιογόνος και τοξική. Τρόφιμα στα οποία ανιχνεύεται οποιαδήποτε ποσότητα Οξειδίου του Αιθυλενίου αποσύρονται άμεσα από την αγορά για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας. Περίπου 46.900 εργαζόμενοι στην ΕΕ εκτιμάται ότι δυνητικά εκτίθενται στο οξείδιο του αιθυλενίου. Οι κύριοι τρόποι πιθανής έκθεσης του ανθρώπου σε αιθυλενοξείδιο είναι η εισπνοή και η κατάποση. Είναι καρκινογόνο (ταξινομημένο ως ομάδα 1 από τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC)) που μπορεί προκαλεί λευχαιμία, λεμφώματα και καρκίνο μαστού. Είναι επίσης συνδεδεμένη με αυτόματες αποβολές, γενετικές βλάβες, βλάβες νεύρων, περιφερική παράλυση, μυϊκή αδυναμία, καθώς και διαταραχές νοητικών λειτουργιών και μνήμης. Σε υγρή μορφή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό κατά την παρατεταμένη δερματική επαφή.

Μάλιστα, στο επίσημο ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά για την καρκινογόνο ουσία διαβάζουμε πως ορθό μέτρο αποφυγής του κινδύνου από το Οξείδιο του Αιθυλενίου είναι η αποφυγή της εισπνοής και της επαφής με το δέρμα.

Οι μπατονέτες που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό τον εργαστηριακό έλεγχο είναι του ίδιου τύπου με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν ή/και χρησιμοποιούνται ευρέως σε δημόσια ή/και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και εργαστήρια.

Κοινοποιώ αυτήν την επείγουσα επιστολή-έκκληση και στην Γραμματεία του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε παρακαλώ όπως επιληφθείς άμεσα και προσωπικώς για την διευκρίνιση και τις αναγκαίες ενέργειες που απαιτεί το ζήτημα αυτό.

Μετά τιμής, 

Ιωάννης Νασιούλας

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης: "Ιωάννης Νασιούλας - Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη». 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.