Εντυπωσιακά τα ρεκόρ του Αρη, αλλά είναι για τους στατιστικολόγους

Βασίλης Μάστορας16 Μαρτίου 2021

Στο ποδόσφαιρο λίγα πράγματα κερδίζει μία ομάδα από τύχη, πολλά όμως από τις ικανότητές της. Αλλωστε η τύχη είναι πάντα με τους ικανούς.

Ο Αρης κατάφερε στους 26 αγώνες της κανονικής περιόδου να σπάσει τα περισσότερα ρεκόρ της ιστορίας του, γεγονός που αποτελεί μία καλή απόδειξη ότι άξιζε αυτό το οποίο πέτυχε.

Υπηρετώντας με θρησκευτική ευλάβεια τη μεσοαμυντική του συμπεριφορά, ίσως και προϊόν της φιλοσοφίας του Ακη Μάντζιου, κατάφερε να χτίσει πάνω σ’ αυτή όλα όσα πέτυχε μέχρι τώρα. Το σημαντικότερο στην αγωνιστική εικόνα των «κίτρινων» ήταν η συμμετοχή στην αμυντική λειτουργία όλων των ποδοσφαιριστών. Είτε ήταν ο φορ Μάνος, είτε ο Μαντσίνι. Γεγονός που «έπνιγε» τον αντίπαλο που έψαχνε χώρους για να κυκλοφορήσει την μπάλα. Το σύνηθες ήταν να τη χάσει λίγα μέτρα κάτω από το κέντρο. Ετσι ο Αρης εύρισκε την ευκαιρία να κάνει περισσότερες επιθέσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες για γκολ. Στην κανονική περίοδο ο Αρης έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα με 16 γκολ παθητικό. Πέτυχε να μη δεχτεί γκολ στους 15 από τους 26 αγώνες. Νίκησε σε 14 αγώνες κρατώντας το μηδέν στην άμυνα και είναι η τρίτη ομάδα του Πρωταθλήματος η οποία δέχτηκε τις λιγότερες τελικές από τους αντιπάλους.

Το σημαντικότερο; Η φετινή αμυντική απόδοση του Αρη με 0,62 γκολ κατά μ.ο. είναι η τρίτη καλύτερη της ιστορίας του από καθιέρωσης της Α’ Εθνικής. Τις δύο προηγούμενες χρονιές, 1969-‘70 και 1979-‘80, δεχόταν 0,44 γκολ ανά αγώνα.

Η γλώσσα των αριθμών φανερώνει το μεγάλο όπλο του φετινού Αρη η οποία απέσπασε τα εύσημα από την πλειονότητα της ποδοσφαιρικής κοινωνίας της χώρας.

Εκτός από τη συλλογική προσπάθεια και την ποιότητα του ρόστερ ο Αρης είχε κι ένα ακόμη προτέρημα: Το καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Αυτό που ίσως σε κάθε ομάδα δίνει πολλά περισσότερα, ακόμη και από ένα καλό ρόστερ.

Η ιστορία θα καταγράψει όλα τα φετινά επιτεύγματα των «κίτρινων». Αυτά όμως που πέτυχαν μέχρι τώρα έχουν αξία, περισσότερο για τους στατιστικολόγους. Η δουλειά δεν τελείωσε. Υπάρχουν ακόμη 10 αγωνιστικές οι οποίες δεν αποτελούν ξεχωριστό κομμάτι της αγωνιστικής περιόδου. Αντιθέτως είναι η κρισιμότερη φάση. Οπότε και στα πλέι οφ είναι υποχρεωμένος ο Αρης να συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να πείσει ακόμη και τους τελευταίους που τον αμφισβητούν, ότι ήταν η δεύτερη καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου. Πώς θα το πετύχει αυτό; Με την απόδοση του και με την κατάληψη της αντίστοιχης θέσης στο τέλος και των πλέι οφ. Καθαρές δουλειές δηλαδή.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.