Έντονα προβλήματα από την κακοκαιρία «Gaia», προκλήθηκαν μέχρι και πτώσεις δέντρων

Metrosport Team11 Δεκεμβρίου 2022

Προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Gaia» με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα αναμένεται να είναι πιο έντονα. Πτώσεις βράχων, δέντρων και προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Ήπειρο.

Σοβαρές ζημιές στο κεντρικό βάθρο πεζογέφυρας στα Τζουμέρκα, κοντά στο γεφύρι της Πλάκας, δημιούργησε το φουσκωμένο Ραφτανίτικο ποτάμι. Σύμφωνα με τον δήμο Β. Τζουμέρκων, κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ηπείρου με την Πολιτική Προστασία τού δήμου, επισκέφτηκαν το σημείο. 

Η γέφυρα για το επόμενο χρονικό διάστημα θα παραμείνει κλειστή μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης. Σε όλο το οδικό δίκτυο των Ιωαννίνων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από πτώσεις βράχων, δένδρων και φερτών υλικών λόγω της κακοκαιρίας. Με 15 μηχανήματα η Περιφέρεια Ηπείρου επιχειρεί να ανοίξει τους δρόμους για την ασφάλεια των οδηγών. Σε πολλές περιοχές επίσης υπάρχουν διακοπές ηλεκτροδότησης.

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Την ίδια ώρα, οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ έχουν προκαλέσει και προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ έως τις 9 το πρωί δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα. Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων ανοιχτού τύπου στη γραμμή Καβάλα-Θάσος.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων.

Στο σκοτάδι χωριά στα Τρίκαλα

Παράλληλα, σύμφωνα με το trikalavoice.gr στο σκοτάδι βυθίστηκαν από τις 11 το βράδυ του Σαββάτου δεκάδες χωριά στα ριζά του Κόζιακα καθώς οι δυνατοί άνεμοι έριξαν δέντρα που έπεσαν πάνω σε στύλους της ΔΕΗ.

Μέσα σε δυνατή βροχή οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ έδωσαν μάχη για να αποκαταστήσουν τη ζημιά εν μέρει και τελικά μέχρι τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε Πρόδρομο, Πρίνος, Γενέσι, Δενδορχώρι. Χωρίς ρεύμα ωστόσο παραμένουν ακόμη Ξυλοπάροικο και Γοργογύρι καθώς ήταν αδύνατη η πρόσβαση.

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Από χτες το βράδυ έως σήμερα το πρωί στις 6:30 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 83 κλήσεις, κυρίως για κοπές δέντρων αλλά και αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων:

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Αττικής, 2 για κοπές δέντρων.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 2 για κοπές δέντρων.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2 για κοπές δέντρων.
  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, 2 για κοπές δέντρων.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 5 για κοπές δέντρων
  • Στην Περιφέρεια Ηπείρου, 28 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση και 4 για αφαιρέσεις αντικειμένων.
  • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα), 11 για κοπές δέντρων και 1 για άντληση
  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 8 για κοπές δέντρων.
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 6 για κοπές δέντρων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου
  • Στην Περιφέρεια Κρήτης, 5 για κοπές δέντρων
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 3 για κοπές δέντρων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου
  • Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 1 για κοπή δέντρου

Προβλήματα και στα δρομολόγια τρένων

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train οι αμαξοστοιχίες 14521 και 14522 (Λιανοκλάδι- Τιθορέα- Λιανοκλάδι) καταργούνται μερικών στο τμήμα Μπράλος – Τιθορέα λόγω πτώσης δέντρων. Οι επιβάτες, όπως γνωστοποιεί η εταιρεία, θα εξυπηρετηθούν με ταξί.

Το νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε το πρωί της Κυριακής η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η κακοκαιρία «Gaia» προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας έως και τη νύχτα της Κυριακής με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα ισχυρά φαινόμενα που έχουν αρχίσει να σημειώνονται θα συνεχιστούν την Κυριακή (11-12-2022):

α. μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες, στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας

β. μέχρι το απόγευμα, στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά

γ. από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

δ. τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στις Κυκλάδες και την Κρήτη

ε. από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα, στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένεται τη νύχτα προς την Κυριακή (11-12-2022) να είναι ιδιαίτερα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα.

Οδηγίες προστασίας

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.