Ενοικιαστές περιπτέρων προς Ζέρβα: «Εφιαλτική η σημερινή κατάσταση»

Metrosport Team04 Δεκεμβρίου 2020

Επιστολή προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης αποστέλλει το Σωματείο Ενοικιαστών Περιπτέρων του νομού Θεσσαλονίκης, στην οποία περιγράφει ως «εφιαλτική» τη σημερινή κατάσταση, με τα περίπτερα να αποτελούν έναν από τους κλάδους που πλήττεται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι ενοικιαστές περιπτέρων εξηγούν ότι «το 2010 λειτουργούσαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης περί τα 500 περίπτερα ενώ φέτος μετά βίας αριθμούν τα 200», ενώ παράλληλα βρίσκονται αντιμέτωποι με «νέα λουκέτα, καθώς οι τζίροι αλλά και η κερδοφορίες έχουν υποχωρήσει σε πρωτοφανή επίπεδα» και «ταυτόχρονα τα πάγια κόστη λειτουργίας είναι τόσο υψηλά που καθιστούν μη βιώσιμές τις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου».

Οι περιπτεριούχοι ζητούν άμεση συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης Κων. Ζέρβα.

Ανάμεσα στις προτάσεις τους, η διαμόρφωση ενός «νέου καταλόγου δημοτικών τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τα περίπτερα που θα ευθυγραμμίζεται με τον πανελλαδικό μέσον όρο των άλλων δήμων».

Η επιστολή:

Τα περίπτερα, όπως και πολλοί άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, πλήττονται σφοδρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομική ζωή του τόπου.

Μάλιστα, η εφιαλτική σημερινή κατάσταση, έρχεται να συμπληρώσει το πάζλ μιας δεκαετούς και πλέον περιόδου, όπου το επάγγελμα του περιπτεριούχου αντιμετώπισε σειρά προβλημάτων με αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση του αριθμού των εν λειτουργία περιπτέρων (άλλωστε αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι το 2010 λειτουργούσαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης περί τα 500 περίπτερα ενώ φέτος μετά βίας αριθμούν τα 200).

Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέα λουκέτα, καθώς οι τζίροι αλλά και η κερδοφορίες τους έχουν υποχωρήσει σε πρωτοφανή επίπεδα ενώ ταυτόχρονα τα πάγια κόστη λειτουργίας είναι τόσο υψηλά που καθιστούν μη βιώσιμές τις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Ένα τέτοιο βασικό έξοδο είναι τα δημοτικά τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων από τα περίπτερα. Για αυτό το λόγο το σωματείο μας απευθύνθηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ζητώντας αφενός να αφουγκραστεί τα δίκαια αιτήματα των περιπτεριούχων της πόλης και αφετέρου να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης και στήριξης για αυτά. Είναι άλλωστε άδικο το γεγονός, ένας κλάδος που συμβάλει γενναία στα δημοτικά ταμεία κάθε χρόνο με πολλές θυσίες, αλλά και στην εξυπηρέτηση τόσο των δημοτών όσο και των επισκεπτών της πόλης (εισιτήρια Ο.Α.Σ.Θ, κάρτες στάθμευσης κ.α) να αφήνεται, σε μια οριακή στιγμή για αυτόν, στην τύχη του. Έτσι ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή, να υιοθετήσει τις παρακάτω προτάσεις, δείχνοντας εμπράκτως ότι στέκεται δίπλα στα περίπτερα και αποτελεί ένα σύμμαχο στη μάχη επιβίωσης που αυτά δίνουν.

Οι προτάσεις μας:

-Για το 2020 και για το 2021 να υπάρξει μείωση 50% στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Για όσους συναδέλφους μάλιστα, έχουν ήδη καταβάλλει ολόκληρο το πόσο για τη χρήση του 2020, να έχουν μηδενική υποχρέωση για το επόμενο έτος μέσω συμψηφισμού. Είναι το ελάχιστο μέτρο που θα δώσει μια μικρή ανάσα σε εκατοντάδες περιπτεριουχούς στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Έναρξη του διαλόγου σχετικά με τη διαμόρφωση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των περιπτέρων που θα “θεραπεύει” τις υπάρχουσες αστοχίες.

-Νέο κατάλογο δημοτικών τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τα περίπτερα που θα ευθυγραμμίζεται με τον πανελλαδικό μέσον όρο των άλλων δήμων.

Άμεση συνάντηση με τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους για την αναλυτική παρουσίαση των αιτημάτων μας.

Με Εκτίμηση

Εκ μέρους του Δ.Σ του Σωματείου

Ο Πρόεδρος, Βασίλης Μάνδαλης

Ο Γεν. Γραμματέας ,Δημήτρης Παπαϊωάννου

Πηγή:thestival.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.