Εννιά πάσες, τρία γκολ και η ποιότητα του Μάνου

Γιώργος Στράντζαλης24 Ιανουαρίου 2023

Αν το αποτέλεσμα χαρακτηρίζει την ορθότητα μιας απόφασης ή ενός στιλ παιχνιδιού, οι εκτελέσεις του Μάνου Γκαρθία τελειοποίησαν το transition παιχνίδι του Αρη στην εμφατική νίκη επί του Βόλου καθώς είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό το γεγονός ότι συνολικά οι «κίτρινοι» άλλαξαν εννιά πάσες έως ότου ο Ισπανός αποδείξει την ποιότητά του με τα σουτ του.

Η λειτουργία της ομάδας στο transition παιχνίδι ήταν εκ των βασικών θεμάτων συζήτησης στο προηγούμενο διάστημα καθώς λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα αλλά και την ταχύτητα της μεσοεπιθετικής γραμμής ήταν τουλάχιστον ανεξήγητη η δυσκολία της στην εύρεση γκολ στο ανοιχτό γήπεδο. Αυτό συνέβη και στα τρία ντέρμπι που έδωσε απέναντι σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ όπου βρήκε χώρους αλλά δεν τους αξιοποίησε, έλαβε χώρα λιγότερες φορές κόντρα σε ομάδες οι οποίες έδειξαν μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνά τους. 

Το περασμένο Σάββατο, μόλις ο Βόλος επιχείρησε ν’ ανέβει μέτρα στο γήπεδο, η αντίδραση του Αρη ήταν υποδειγματική και μάλιστα στην παρθενική ευκαιρία να παίξει στο ανοιχτό γήπεδο. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, οι παίκτες της μεσοεπιθετικής γραμμής είχαν σωστό timing στη λήψη της απόφασης αλλά και στην εκτέλεσε του transition παιχνιδιού.

Η φάση του πρώτου τέρματος ξεκίνησε από ανάκτηση κατοχής του Ντάνιελ Μαντσίνι δεξιά της περιοχής της ομάδας του. Ο Αργεντίνος αποδέσμευσε στον Ματέο Γκαρσία, αυτός τροφοδότησε τον Νταρίντα ο οποίος με τη σειρά του είδε την κούρσα των 45 μέτρων του Μαντσίνι στον κενό χώρο και ο τελευταίος την κίνηση του Μάνου Γκαρθία. Σύνολο πασών… μόλις τέσσερις πριν ο Ισπανός προχωρήσει στην εντυπωσιακή εκτέλεση. Πέραν του μικρού αριθμού μεταβιβάσεων μετράει επίσης το γεγονός ότι η φάση ξεκίνησε από την περιοχή του Αρη. 

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι ακριβώς το ίδιο συνέβη και στη φάση του τρίτου τέρματος καθώς και πάλι ξεκίνησε από τον Ντάνιελ Μαντσίνι δεξιά από το ύψος της περιοχής της ομάδας. Το σύνολο των πασών πριν η μπάλα φτάσει στα πόδια του Μάνου Γκαρθία ήταν μόλις τρεις καθώς μεσολάβησε το κατέβασμα της μπάλας από τον Αντρε Γκρέι και στη συνέχεια το άνοιγμα του Ντουκουρέ στον βραχύσωμο μέσο ο οποίος έκανε το 3-0.

Βρίσκοντας ανοιχτό γήπεδο, ο Αρης χρειάστηκε μόλις δύο πάσες για να βγάλει τον Μάνου Γκαρθία στο ένας εναντίον ενός στη φάση του δεύτερου τέρματος. Η φάση άρχισε από κλέψιμο του Μόουζες Οντουμπάτζο στον χώρο της μεσαίας γραμμής με συμμετοχή των Μαντσίνι, Ματέο Γκαρσία πριν την εκτέλεση του Ισπανού. Οι εκτελέσεις του τελευταίου προφανώς απασχόλησαν την κοινή γνώμη και αναδεικνύονται στη μεγάλη εικόνα, είναι σαφές όμως ότι η συμμετοχή του Μαντσίνι και στις τρεις φάσεις αλλά και του Ματέο Γκαρσία στις δύο εξ΄ αυτών δείχνουν τη σημασία του να λειτουργήσουν σωστά οι δύο Αργεντίνοι αποφεύγοντας το κράτημα μπάλας ή δίνοντας την πάσα στο σωστό timing.

Για παράδειγμα, ο Μαντσίνι δεν το έκανε στο πρώτο ημίχρονο όταν ο Αντρε Γκρέι τού φώναζε απελπισμένα καθώς ήταν ολομόναχος στο ύψος της μεγάλης περιοχής του Βόλου. Η σωστή λειτουργία στην transition επίθεση είναι το κλειδί για τον Αρη τον αυριανό δεύτερο αγώνα με τον Ολυμπιακό στο «Κλ. Βικελίδης» αλλά και στο παιχνίδι της Κυριακής με την ΑΕΚ στην Αθήνα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.