Ενκουνκού: Ο Γάλλος που σπάει τις γραμμές στη Bundesliga

Παναγιώτα Χαλκιά25 Απριλίου 2022

Σε εντυπωσιακή φόρμα βρίσκεται ο Κρίστοφερ Ενκουνκού. Ο 24χρονος είναι ιδιαίτερα παραγωγικός τη φετινή αγωνιστική περίοδο καθώς το όνομα του εμπλέκεται σε 49 γκολ της Λειψίας.

Ο Ενκουνκού μετρά 3639 λεπτά συμμετοχής και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια του γερμανικού συλλόγου στο δημιουργικό κομμάτι καθώς έχει στείλει την μπάλα στα δίχτυα 30 φορές και έχει μοιράσει 19 ασίστ.

Διακρίνεται για την ταχύτητα και την ικανότητα του να ντριμπλάρει. Γνωρίζει πως να κρατά την μπάλα, να δημιουργεί χώρο για τον εαυτό του αλλά και να τη μοιράζει στο σωστό χρόνο και στον κατάλληλο συμπαίκτη. Δε διστάζει να δοκιμάσει το σουτ του από μακρινή απόσταση.

Στήριγμα η οικογένεια

Γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1997 στο Λανί-συρ-Μαρν της Γαλλίας. Ήταν ένα από τα τρία παιδιά της οικογένειας και από μικρός έδειξε το πάθος του για το ποδόσφαιρο. Πολλοί τον παρομοίαζαν με τον Κέβιν Γκαμεϊρό, ο οποίος ερωτεύτηκε τη στρογγυλή θεά από τα πρώτα του βήματα και δεν περνούσε μέρα χωρίς να την κλωτσήσει.

Ο πατέρας και ο μεγαλύτερος αδερφός του έβλεπαν το ταλέντο του, έγιναν το έρεισμα του και τον ενθάρρυναν να ασχοληθεί σοβαρά με τον αθλητισμό. Μάλιστα, έβαλαν κάτι όλοι πό την τσέπη τους και τον βοήθησαν οικονομικά να αγοράσει τα πρώτα του αθλητικά ρούχα.

Ο μικρός Κρίστοφερ προσπαθούσε να βελτιώσει τις ικανότητες του και να μιμηθεί τις κινήσεις του Ροναλντίνιο, βίντεο του οποίου έβλεπε καθημερινά στην τηλεόραση. Ονειρευόταν να μοιάζει στον Βραζιλιάνο αστέρα και να καταφέρει να κάνει μια καριέρα παρόμοια με τη δική του.

Οι γονείς του εκτός από το να βελτιωθεί ποδοσφαιρικά, ήθελαν να γίνει και ένας καλός και σωστός άνθρωπος. Του έμαθαν να είναι ευγενικός με τους άλλους, να μην τους πληγώνει, να σέβεται και να έχει καλή αίσθηση κρίσης. Όσοι τον γνωρίζουν, μιλούν για ένα ευγενικό και καλοσυνάτο παιδί που είναι πάντα πρόθυμο να βοηθήσει.

Ρίζες από το Κονγκό

Η καταγωγή του είναι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην Αφρική και διάσημη για τους πλούσιους φυσικούς της πόρους, όπως τα διαμάντια, το κοβάλτιο και ο χαλκός. Οι γονείς του μετανάστευσαν σε νεαρή ηλικία στη Γαλλία αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για εκείνους και περισσότερο για τα παιδιά τους. Έτσι, ο Ενκούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί.

Πρόβλημα με το ύψος

Ο μικρός Κρίστοφερ ήταν επιμελής μαθητής. Πήγαινε στο σχολείο, διάβαζε τα μαθήματα του αλλά πάντα φρόντισε να βρίσκει κενές ώρες για να αρχίσει να κλωτσά το τόπι. Δεν σκεφτόταν κάτι άλλο ως εναλλακτική για τη ζωή του. Ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής και προσπαθούσε καθημερινά και επίμονα για αυτό.

Στα όνειρα του δεν έβαλαν φρένο ούτε τα πειράγματα και τα «άσχημα» λόγια που άκουγε από τα άλλα παιδιά λόγω του προβλήματος που είχε στην ανάπτυξη του και δεν ψήλωνε. Εκείνος, αντιμετώπιζε με χαμόγελο κάθε αρνητικό σχόλιο, έσκυβε το κεφάλι και αγωνιζόταν να βελτιωθεί και να περάσει στην επόμενη φάση της καριέρας του.

Στις ακαδημίες της Παρί

Μόλις στα έξι του χρόνια, οι γονείς του τον έγραψαν στις ακαδημίες της AS Marolles. Εκεί, άρχισε η ποδοσφαιρική του ανάπτυξη το 2003. Χρειάστηκαν επιπλέον έξι χρόνια για να ωριμάσει και να γίνει αξιόπιστος αθλητής.

Οι προπονητές του έβλεπαν την εξέλιξη του, που κατά γενική ομολογία ήταν εντυπωσιακή, αλλά ήξεραν ότι ο ντριμπλέρ χρειάζεται κάποιον τεχνικό που θα του έδινε το κάτι παραπάνω. Έτσι, συμβούλεψαν τους γονείς του και εκείνοι αποφάσισαν να τον μεταφέρουν το 2009 στo Φονταινεμπλώ.

Έμεινε ένα χρόνο εκεί και έπειτα, η Παρί Σεν Ζερμέν άνοιξε την πόρτα της και τον υποδέχθηκε. Έγινε σχεδόν αμέσως φίλος με τον Κιμπεμπέ. Στην ακαδημία των νέων, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως εξτρέμ λόγω της ταχύτητας και της εξαιρετικής του ικανότητας να ντριμπλάρει. Δοκιμάσθηκε και ως κεντρικό χαφ.

Περιορισμένος χρόνος

Έκανε το ντεμπούτο του το 2015 αντικαθιστώντας τον Λούκας Μόουρα σε έναν αγώνα της Παριζιάνων με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Παρά τις εξαιρετικές του ικανότητες, θεωρήθηκε ένας αρκετά καλός παίκτης αλλά για τον πάγκο. Εκείνη την περίοδο, στη μεσαία γραμμή της Παρί ήταν παρόντες ονόματα όπως οι Άνχελ Ντι Μαρία και Νεϊμάρ και ήξερε και ο ίδιος, ο Κρίστοφερ, ότι ο χρόνος του θα ήταν περιορισμένος.

Ο περιορισμένος χρόνος και η έλλειψη ευκαιριών έβαλαν τον Ενκουκού σε σκέψεις. Ο νεαρός άρχισε να σκέφτεται ότι πρέπει να αλλάξει ομάδα ώστε να μπορέσει να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να μπορέσει να βελτιώσει τις ικανότητες του ακόμη περισσότερο. Το συζήτησε με την οικογένεια του και αφού και εκείνοι συμφώνησαν μαζί του ενημέρωσε το σύλλογο και η αναζήτηση ομάδας άρχισε.

Μετάβαση στη Γερμανία

Στο τραπέζι έπεσε και το όνομα της Άρσεναλ αλλά τελικά κατέληξε με πενταετές συμβόλαιο αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία και στη Λειψία. Προσαρμόστηκε γρήγορα στο σύστημα και του πήρε λίγο χρόνο να δημιουργήσει μια τρομερή συνεργασία με τον Ανχελίνιο στην αριστερή πτέρυγα. Οι δυο τους έκαναν ένα δίδυμο – πονοκέφαλο για κάθε αντίπαλη άμυνα που άρεσε στους οπαδούς.

Στην πρώτη του σεζόν αγωνίσθηκε συνολικά σε 44 παιχνίδια, σημείωσε πέντε γκολ και μοίρασε 16 ασίστ. Στη δεύτερη βρήκε δίχτυα επτά φορές και δημιούργησε άλλα 11 σε 40 παιχνίδια. Τη φετινή σεζόν είναι η καλύτερη της καριέρας του καθώς σε 45 παιχνίδια έχει σκοράρει 30 φορές και έχει μοιράσει άλλες 19 ασίστ.

Tips

1) Δεν του αρέσει να μιλά για την προσωπική του ζωή και προτιμά να κρατά τη σχέση του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

2) Όσοι τον γνωρίζουν, κάνουν λόγο για ένα ήρεμο και τίμιο αγόρι που τους αντιμετωπίζει όλους με σεβασμό ενώ έχει και καλή αίσθηση του χιούμορ.

3) Απολαμβάνει να ακούει μουσική ενώ δεν αποκλείεται να γνωρίζει και κιθάρα καθώς συχνά πυκνά τον βλέπουμε να ποζάρει με μια.

4) Διαθέτει μια συλλογή από αυτοκίνητα. Ξεχωρίζει το κίτρινο G-Wagon της Mercedes.

5) Εκτός από τα αυτοκίνητα, έχει επενδύσει πολλά χρήματα και για το σπίτι του ώστε να μπορεί να έχει ό,τι χρειάζεται

6) Τις διακοπές του συνηθίζει να τις περνά σε ένα γιοτ

7) Ο Κρίστοφερ φροντίζει να έχει μια άνετη και πολυτελή ζωή αλλά δεν ξεχνά τους γονείς και τα αδέρφια του. Είναι οι άνθρωποι που τον στήριξαν και θέλει να έχει το καλύτερο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.