Ενας Βιεϊρίνια δεν αρκεί για να μπει stop στο βέρτιγκο του ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός25 Ιανουαρίου 2021

Μοιάζει με στάχτη στα μάτια το να συντηρείται η κουβέντα για το αν μπορεί ο ΠΑΟΚ να κοντράρει τον Ολυμπιακό στη διεκδίκηση του τίτλου. Ενώ έχει πείσει ότι είναι η μοναδική ομάδα που έχει την δυνατότητα να πάει κόντρα στους «ερυθρόλευκους» και το απέδειξε περίτρανα την σεζόν 2018-2019, στην πράξη αποδεικνύει ότι έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Κι αυτό είναι το μεγάλο δυστύχημα. Από την περσινή περίοδο βαδίζει σε έναν δρόμο γεμάτο «ήξεις αφήξεις», αποφάσεις που αλλάζουν ανάλογα με το συναίσθημα μίας μέρας και την έκλαμψη της στιγμής. Δεν χρειάζεται να το κουράζουμε πολύ, αρκεί μόνο να επικαλεστούμε το καλοκαιρινό παράδειγμα των διαπραγματεύσεων με τον Βιεϊρίνια που ο ΠΑΟΚ επί μήνες έβγαζε μία... μπλαζέ διάθεση για το αν πρέπει να συνεχίσει την συνεργασία μαζί του. Λες και δεν ήξερε ποιος είναι ο αρχηγός του, τι προσφέρει, τι στιγμές εντός γηπέδου και επίδραση εντός αποδυτηρίων μπορεί να έχει στην ομάδα. Η στροφή 180 μοιρών που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες από εκείνους που έβγαζαν αρνητισμό στην επιστροφή του το καλοκαίρι δεν είναι παρά η έμμεση ομολογία λάθους και ασέβειας απέναντι σε έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του συλλόγου.

Όσο για τις αποδείξεις της επίδρασης του Βιεϊρίνια στον ΠΑΟΚ τις πήραμε χθες, για μία ακόμη φορά, καθώς η ικανότητά του στα χτυπήματα από στημένες φάσεις γλίτωσε τον ΠΑΟΚ από την ήττα κόντρα σε μία ΑΕΚ που σίγουρα δεν ήταν καλύτερή του, αλλά από την άλλη τον εξέθεσε στον μέγιστο βαθμό για τον κακό μεταγραφικό σχεδιασμό του.

Το mission impossible του τωρινού (γιατί μελλοντικά μπορεί να εξελιχθεί σε παίκτη πρώτης γραμμής) Νίλσεν Περέιρα απέναντι στον Λιβάι Γκαρσία, αλλά και η κακή συνολικά αμυντική λειτουργία δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της μεταγραφικής κωλυσιεργίας του ΠΑΟΚ πάνω στα δύο βασικά «θέλω» του Πάμπλο Γκαρσία γι αυτή την μεταγραφική περίοδο: Εναν αριστερό μπακ και έναν αμυντικό μέσο που θα κουμπώσουν αμέσως στην ενδεκάδα, όπως ο Κρμέντσικ και ο Ουάρντα.

Ο Νορβηγός αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο για να γίνει το… μπάλωμα με τον δεξιοπόδαρο Ροντρίγκο, αν το καλοσκεφτείτε όμως ο ΠΑΟΚ έφθασε μία ανάσα να πάει με ακραίους στο Καραϊσκάκη τον ίδιο και τον Βραζιλιάνο: ο Κρέσπο τραυματίστηκε και ο Βιεϊρίνια γλίτωσε την κόκκινη επειδή το VAR «σφύριξε» στο αυτί του Βίντσιτς (που κατά τα άλλα δεν αξιώθηκε να δει-τουλάχιστον-την φάση του Ουάρντα στο video check) για το χέρι του Λιβάγια στην αρχή της φάσης. Προφανώς, αυτές τις σκέψεις έκαναν μετά το ματς και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ και έστω και στο… και πέντε άνοιξαν και πάλι θέμα αριστερού μπακ.


Ο πρωταθλητισμός απαιτεί σχέδιο και ο ΠΑΟΚ δεν το έχει

Το να αποκτηθεί ή όχι αριστερός μπακ σήμερα ή αύριο, όμως, λίγα πράγματα μπορεί να αλλάξει στον ΠΑΟΚ. Σημασία έχει η νοοτροπία που κυριαρχεί εντός του συλλόγου, ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις και για το παρόν, αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα του. Αν ψάξει κανείς μία παρομοίωση να καταγράψει γλαφυρά όσα συμβαίνουν στον Δικέφαλο, μάλλον θα καταλήξει σε έναν άνθρωπο που κρεμά ξεχωριστά στους τοίχους του σπιτιού του κάδρα και κορνίζες και όταν στέκεται στην είσοδο, καταλαβαίνει ότι έχει κάνει έναν αχταρμά.

Αυτό συμβαίνει στον ΠΑΟΚ από την μέρα που έκλεισε η εποχή Λουτσέσκου και ο στόχος ήταν απλά να μπει η ομάδα στους ομίλους του Champìons League (πέρυσι) και να εξασφαλίσει συμμετοχής σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης (φέτος). Αν το καλοσκεφτεί κανείς, μάλλον θα συμφωνήσει ότι τελικά τα καλύτερα παιχνίδια του ΠΑΟΚ αυτή την διετία ήταν όταν κυνηγούσε τους παραπάνω στόχους. Μετά δεν ήξερε τι έψαχνε, είναι διαρκώς σε vertigo, σε μία θολούρα που την καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής από ποδόσφαιρο. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι ουτοπικό να μιλάμε για πρωταθλητισμό όσο και αν ο Βιεϊρίνια, με την ψυχοσύνθεση του μεγάλου παίκτη, δεν το βάζει κάτω.

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, τότε θα πρέπει να δεχθούμε ότι ο ΠΑΟΚ, αν συνεχίσει να βαδίζει χωρίς πυξίδα κινδυνεύει να πέσει κάτω από την δεύτερη θέση. Ωμά, ρεαλιστικά αυτή είναι η κατάσταση και δεν μπορούν να την εξωραΐσουν ούτε τα λαχεία τύπου Τζόλη που ξεπετάχτηκαν από την Κ19 και βγαίνουν μία φορά στα πολλά χρόνια. Αν θέλετε να το πούμε κι αλλιώς, για την ανάδειξη παικτών από τις Ακαδημίες καλύτερα να υπερηφανεύονται οι άνθρωποι που δουλεύουν καθημερινά σ΄ αυτές και υπηρετούν ένα πλάνο που με εντολή Σαββίδη είχε αρχίσει να εφαρμόζεται από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ: «φέρτε τα καλύτερα ταλέντα, δουλέψτε τα για να γίνουν ολοκληρωμένοι ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής».

Κι όμως, είναι πραγματικά να σκας όταν σκέφτεσαι ότι ο ΠΑΟΚ της επένδυσης των 150 εκατομμυρίων ευρώ του Ιβάν Σαββίδη, λειτουργεί με το «όσα φέρνει η μέρα…». Ο ίδιος θα πρέπει να είναι πιο σκασμένος απ΄ όλους γιατί έχει δώσει στον ΠΑΟΚ χρήμα που δεν είχε υπάρξει ποτέ και το αποτέλεσμα που εισπράττει δεν είναι το αναμενόμενο. Καλό είναι, λοιπόν, ο ομογενής επιχειρηματίας να τραβήξει μία γραμμή και να πει «ως εδώ, πάμε να φτιάξουμε τον επόμενο ΠΑΟΚ των τίτλων», κίνηση που θα προσφέρει ουσιαστική στήριξη στον Πάμπλο Γκαρσία.


Καλά έκανε ο Γκαρσία και έβαλε τον Περέιρα

Ο Ουρουγουανός τεχνικός, όπως κάθε άνθρωπος βγαλμένος από τα σπλάχνα της ομάδας, δεν θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι για μεταγραφές. Θα δώσει τις εισηγήσεις του, θα αποδεχθεί τους παίκτες που θα του φέρει η διοίκηση και θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο μαζί τους. Και κάτω από αυτό το πρίσμα θεωρώ πολύ σωστή την κίνησή του να βάλει τον Περέιρα αριστερά μπακ. Αυτόν έχει, αυτόν εμπιστεύεται και δείχνει στην πράξη τι μπορεί να προσφέρει. Προφανώς, δεν θα τον άφηνε 90 λεπτά να εκτίθεται στις μονομαχίες με τον θηριώδη Γκαρσία γι' αυτό τον αντικατέστησε στο β΄ μέρος, αλλά έστειλε το-πραγματικό-μήνυμα στους ιθύνοντες της ομάδας ποια είναι η κατάσταση με τους αριστερούς μπακ στον ΠΑΟΚ.

Τώρα είναι πραγματικά στο χέρια τους να αποφασίσουν αν θέλουν να προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις στο τεχνικό τιμ της ομάδας.

Αν όντως πιστεύουν τον Γκαρσία και ότι το μέλλον του ΠΑΟΚ στα χέρια του θα είναι καλύτερο, τότε πρέπει από τώρα να σχεδιάσουν τι πρέπει να κάνουν για το καλοκαίρι για να στηθεί ένας κορμός που θα μπορεί να υποστηρίξει τα όνειρα για τίτλο. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για την θέση του αριστερού μπακ, αλλά και αυτή του αμυντικού μέσου που η έλλειψή του έβγαζε μάτια χθες. Σβαμπ και Καντουρί είναι καλοί παίκτες αλλά δεν έχουν την ενέργεια για να παίζουν σε υψηλό τέμπο 90 λεπτά κι αυτό έκανε τον Γαλανόπουλο να μοιάζει Ινιέστα χθες. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ένα χαφ, πέρα από ποιοτικό (όχι Εσίτι), και αθλητή. Έτσι θα αρχίσει να βάζει τα σωστά κάδρα στο σπίτι του για να είναι όμορφο στο σύνολο του…

Υ.Γ, Προφανώς το σχέδιο στο οποίο αναφερόμαστε, έχει να κάνει και με την διαιτησία. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποφασίσει ποια γραμμή (αυστηρή, χαλαρή, σε μία ενδιάμεση κατάσταση) θα τηρήσει στα θέματα διαιτησίας και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους διαιτητές, τον Κλάτενμπεργκ και την ποδοσφαιρική πιάτσα ότι δεν μπορεί κανείς να παίζει μαζί του…

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.