Ένας Άρης να τον πιεις στο ποτήρι...

Metrosport Team01 Μαρτίου 2021

Επιμέλεια: Μάριος Καλυβιώτης

Ο Άρης με μεγάλο πρωταγωνιστή για ακόμα μια φορά τον Λούκας Σάσα, ισοπέδωσε τον Ατρόμητο με 3-0, και πλέον βρίσκεται μόνος δεύτερος στην βαθμολογία της Super League, πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Ο Ατρόμητος, είναι παραδοσιακά μια ομάδα που...δυσκολεύει τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κέρδισε την ΑΕΚ αρχικά στο Περιστέρι με 1-0, ενώ με το ίδιο σκορ επικράτησε επί του Παναθηναϊκού εκτός έδρας, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής. Έπειτα, φιλοξένησε τον Άρη, στην Αθήνα εκεί όπου οι «κίτρινοι» κατάφεραν να γυρίσουν από την...κόλαση, καθώς το 2-0 έγινε 2-2, χάρη στα τέρματα του Κάτσε και του Σάσα. Ενώ, κέρδισαν και τον ΠΑΟΚ με 3-2, για την 15η στροφή του πρωταθλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως την περσινή χρονιά, το «αστέρι» έφυγε με την νίκη από το «Βικελίδης» με 1-2 χάρη στα τέρματα των Ενσικουλού και Γκάλο (είχε ισοφαρίσει ο Ντιγκινί). Στις τελευταίες μεταξύ τους αναμετρήσεις με γηπεδούχο τον Άρη, ο Ατρόμητος έχει καταφέρει να αποδράσει χωρίς ήττα στα έξι τελευταία επίσημα παιχνίδια του εκεί, πέντε από αυτά για το πρωτάθλημα. Πάμε όμως στο...τώρα. Η αρμάδα του Μάντζιου, μπήκε στο γήπεδο γνωρίζοντας από την αρχή τι θέλει, αλλά κυρίως πως θα το πάρει με το λιγότερο δυνατό ρίσκο. Ακολουθεί και ο επαναληπτικός με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο, οπότε τα βλέμματα στρέφονται κυρίως προς τα εκεί. Κύριο χαρακτηριστικό του Άρη, ήταν η αποτελεσματικότητα, κάτι που το βρίσκει όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

Ο Γκάνεα, πέτυχε ένα γκολ «highlight» της χρονιάς μόλις στο 22', βάζοντας τις βάσεις από νωρίς. Οι «κίτρινοι», ήταν πιο δραστήριοι καταγράφοντας τρεις τελικές στα πρώτα δέκα λεπτά, ψάχνοντας διαδρόμους κυρίως από τις πτέρυγες με τους Μπρούνο και Γκάμα. Ο Σάσα, έδωσε για ακόμα μια φορά ασφάλεια στο κέντρο του γηπέδου, λειτουργώντας ως ένας σύγχρονος box to box μέσος, που βοηθάει ανασταλτικά, στην ανάπτυξη της ομάδας αλλά και...εκτελεί πατώντας περιοχή. Αυτό ακριβώς έκανε με τον Ατρόμητο. Αν παρατηρήσει κανείς από την αρχή της φάσης την κίνηση του Βραζιλιάνου, θα καταλάβει για τι είδους παίκτη μιλάμε. Φροντίζει να μείνει ξεμαρκάριστος, ενώ παράλληλα εντοπίζει το κενό που υπάρχει στα στόπερ του Ατρομήτου. Μπαίνει στην περιοχή χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς, και σκοράρει με μια κεφαλιά που θα τη... ζήλευαν πολλοί.

Η συνέχεια ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς ο Άρης δεν άφησε κανένα περιθώριο για αντίδραση. Το παιχνίδι κυλούσε στα μέτρα των γηπεδούχων οι οποίοι έριξαν το τέμπο και απλά περίμεναν το τελευταίο σφύριγμα. Ο Σίλβα όμως είχε άλλη άποψη, πίεσε ψηλά, εκμεταλλεύτηκε το λάθος του αμυντικού του Ατρομήτου, έσπασε στον Μάνο ο οποίος ανταπέδωσε την πάσα στον Πορτογάλο, γράφοντας έτσι το τελικό 3-0.

Χαζεύοντας κανείς τα στατιστικά της αναμέτρησης μπορεί να παρατηρήσει τα εξής. Το ποσοστό κατοχής του Άρη ήταν ίσως από τα ψηλότερα φέτος, έφτασε στο 59.3%, το οποίο αλλιώς μεταφράζεται σε 86.2% ακρίβειας στις πάσες και 67,1% ακρίβεια στο τελευταίο τρίτο, δηλαδή προς την περιοχή του Ατρομήτου.

Ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί εντύπωση, είναι το ποσοστό στις κερδισμένες εναέριες μονομαχίες, που έφτασε στο 83,3% έναντι μόλις...16.7% (!) του αντιπάλου.

Το τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, έχει να κάνει με τις ανακτήσεις της κατοχής, εκεί όπου η ομάδα του Άκη Μάντζιου πήρε... άριστα, καθώς μέτρησε 53, με 18 κλεψίματα και ποσοστό 82,4% στα πετυχημένα τάκλιν.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.