Ένα «τρικ» που ελάχιστοι κατάλαβαν

Βασίλης Βλαχόπουλος07 Δεκεμβρίου 2022

Η αλλαγή αμυντικής προσέγγισης στοιχειοθέτησε ένα τολμηρό σχέδιο από τον Γιάννη Καστρίτη στον αγώνα με το Λαύριο καθώς ήταν η πρώτη φορά που ο Αρης δεν εφάρμοσε σύνθετες άμυνες ζώνης αλλά έπαιξε μαν του μαν (με παγίδες) στη συντριπτική διάρκεια της αναμέτρησης.

Είναι στις λογικές συνήθειες των προπονητών να προσπαθούν να εκπλήξουν τον αντίπαλο παρουσιάζοντας κάτι διαφορετικό από αυτό που περιμένει.

Στην προκειμένη περίπτωση, από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου ο Αρης παίζει σύνθετες άμυνες ζώνης, κατ’ αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να χαλάσει το μυαλό αλλά και τη λειτουργία της αντίπαλης επίθεσης προσδοκώντας στο κλέψιμο της μπάλας και στο καλάθι στο ανοιχτό γήπεδο. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βρίσκεται στην κορυφή στον τομέα των κλεψιμάτων έχοντας 10.2 κατά μέσο όρο κι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων έχουν δύο ή και τρία λιγότερα ανά αγώνα.

Για τον ίδιο λόγο η απόφαση του Γιάννη Καστρίτη να αλλάξει την άμυνα του στον αγώνα με το Λαύριο στοιχειοθέτησε τολμηρή αλλά και μη αναμενόμενη απόφαση. Οι «κίτρινοι» έπαιξαν μαν του μαν με παγίδες στην τελική γραμμή, τακτική η οποία απέφερε καρπούς στην πρώτη περίοδο και θα μπορούσε να ήταν πιο αποτελεσματική αν δεν υπήρχαν οι διαδοχικές διακοπές του αγώνα.

Πρόσωπο κλειδί στην εφαρμογή αυτής της αμυντικής λογικής ήταν ο Τσέβες Γκούντγουιν καθώς πλέον είναι φανερό ότι η ανταπόκριση του 25χρονου σέντερ παίζει καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία του συνόλου. Ο Γκούντγουιν ήταν αναποτελεσματικός στα πρώτα 3-4 λεπτά της αναμέτρησης, καθόλου τυχαία το Λαύριο βρήκε 11 πόντους μέσα από τη ρακέτα. Οταν ο Αμερικανός ανταποκρίθηκε στην άμυνα με αλλαγές και θωράκισε τη ρακέτα της ομάδας του, αυτομάτως άλλαξε η αμυντική συμπεριφορά του συνόλου.

Το αμυντικό σχέδιο λειτούργησε καλύτερα στο δεύτερο ημίχρονο όπου το Λαύριο περιορίστηκε στους 26 πόντους και κυρίως σε διαδοχικά λάθη.

Χωρίς αλλαγή

με τον Ιωνικό

Πλέον η προσοχή όλων στον Αρη στρέφεται στον εκτός έδρας αγώνα με τον Ιωνικό όπου ο Γιάννης Καστρίτης δεν υπολογίζει κάποια επιστροφή. Τζος Χάγκινς και Ρισόντ Πακ συνεχίζουν το ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης και μάλιστα ο πρώτος αναμένεται να τεθεί στη διάθεση του προπονητή του συντομότερα από τον δεύτερο. Μένει να φανεί αν ο Πακ θα μείνει με τον ρόλο του 7ου ξένου ή αν θα επιδιωχθεί η λύση της συνεργασίας μαζί του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.