Ένα ρόστερ δύο ενδεκάδες…

Αρις Νικολάκης26 Νοεμβρίου 2020

Καλός κι άγιος είναι ο Πάμπλο Γκαρσία. Δεν αρκεί όμως, μόνον αυτός και η πολλή δουλειά του για να γυρίσει ο ήλιος στην Τούμπα. Προς Θεού βέβαια, δε λέμε πως έχει συννεφιά. Αλίμονο, δηλαδή. Με τον ερχομό του βγήκε ο ήλιος αλλά… Για να γυρίσει μόνιμα (τούτο εάν κι εφ’ όσον καλυφθούν οι χαμένοι βαθμοί εντός κι εκτός συνόρων) δεν αρκεί μόνον ο «Τσε». Δίχως την υποστήριξη του επιτελείου του και των παικτών του ο ήλιος δε γυρίζει στην Τούμπα.


Για το επιτελείο του; Αυτός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Κυβερνούσαν μια τορπιλάκατο. Κυβερνούν ένα αεροπλανοφόρο. Ξεκίνησαν, να το κυβερνούν άριστα! Ο Πάμπλο Γκαρσία αποφασίζει για τα περαιτέρω. Θεωρούμε δε, πως σε ό, τι και σε όποιον και να ζητήσει (εάν κι εφ’ όσον ζητήσει) ο Ιβάν Σαββίδης την στηρίζει. Δεν είναι τυχαία η επικείμενη τριετής συμφωνία τους. Δεν είναι κι αποτέλεσμα ενθουσιασμού. Είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης για να την οικοδόμηση μιας ομάδας με βαθιά ριζωμένη μέσα της την ΠΑΟΚτσήδικη συνείδηση.

Για τους παίκτες; Τα δάκτυλα και των δυο χεριών κι ουχί του ενός μόνο, δεν είναι ίδια. Ο Πάμπλο Γκαρσία έχει να κάνει με πολλά… δάκτυλα. Εξάλλου αποτέλεσε κι ο ίδιος… δάκτυλο. Γνωρίζει πως σκέφτεται και πως πράττει καθένα από αυτά. Κι όπως τον χρειάζονται έτσι και τα χρειάζεται.

Κι ως παίκτης κι ως προπονητής ανήκε κι ανήκει στην κατηγορία των δοτικών. Πρώτα δίνει. Μετά παίρνει. Περιμένει τουλάχιστον, να πάρει. Έτσι και στον ΠΑΟΚ πράττει.

Δεν είναι όλοι οι παίκτες του – βλέπετε – στην καλύτερη τους κατάσταση. Εξ αυτών ένας, ο Κάρολ Σφιντέρσκι πήρε την εμπιστοσύνη του προπονητή. Και προσπαθεί, να δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Ξαναβρήκε αν μη τι άλλο στον ορθό δρόμο για γκολ. Εξ αυτών πάλι, ένας άλλος, ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, πήρε την εμπιστοσύνη του Πάμπλο Γκαρσία. Προσπάθησε, να δικαιώσει τον προπονητή. Δεν τα κατάφερε ακόμη.

Κι ενώ ο Κάρολο Σφιντέρσκι θεωρητικά μάχεται (με την καλή έννοια του ρήματος) με τον Αντόνιο Τσόλακ για τη θέση του κεντρικού επιθετικού… Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ μάχεται με τον κακό του εαυτό! Ο Ολλανδός από το Σουρινάμ έχει κερδίσει με το σπαθί του την εκτίμηση για τις μαεστρικές του δυνατότητες. Με αυτές έχει οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε εμβληματικές νίκες. Πάει καιρός πάντως, από τότε. Και τελευταία δεν είναι στην καλύτερη του κατάσταση.

Θα ήταν εύκολη η δουλειά του προπονητή στον ΠΑΟΚ με ένα ρόστερ μιας ενδεκάδας. Είναι πολλή δύσκολη με ένα ρόστερ δυο ενδεκάδων. Φυσικά κι υπάρχει πληθώρα επιλογών. Σε αντίθετη περίπτωση ποιος και πως θα ζητούσε από τον προπονητή του ΠΑΟΚ τίτλους και διακρίσεις με ένα ρόστερ μιας ενδεκάδας; Ουδείς λογικός! Οι δυνατότητες τού ΠΑΟΚ θα είχαν ταβάνι. Με ένα ρόστερ δυο ενδεκάδων δεν έχουν. Έτσι ζητούνται από τον Πάμπλο Γκαρσία και τίτλοι και διακρίσεις.

Η αναφορά μας σε Κάρολ Σφιντέρσκι και Ντιέγκο Μπίσεσβαρ έγινε, για να καταστεί σαφές των λόγων μας το (όπως εμείς θεωρούμε) το ακριβές. Δεν αρκεί ένα ρόστερ να διαθέτει δύο ενδεκάδες. Πρέπει να είναι κι ετοιμοπόλεμες. Στον ΠΑΟΚ δεν είναι ακόμη. Εξελίσσονται σε ετοιμοπόλεμες…

Κι ο Πάμπλο Γκαρσία δεν αρκεί, να τις καταστήσει ετοιμοπόλεμες. Χρειάζεται να τις έχει και σε διαρκή επιφυλακή. Με άλλα λόγια; Δεν φθάνει να είναι δυνατές. Χρειάζεται να είναι και σε φόρμα…

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.