Ένα ντέρμπι … όχι από τα παλιά! Είναι ένα διαφορετικό ντέρμπι!

Metrosport Team11 Μαΐου 2022

Γράφει ο Θάνος Μπούζας

Είναι ένα διαφορετικό ντέρμπι! Και μάλλον πρέπει να αρχίσουμε από την ερώτηση είναι ντέρμπι;

Δυστυχώς μόνο η Ιστορία των δύο ομάδων και οι συναντήσεις τους τις περασμένες δεκαετίες είναι τα μόνα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι αυτά τα παιχνίδια όχι απλά ήταν ντέρμπι αλλά μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τα ποδοσφαιρικά γεγονότα της χρονιάς.

 Από την κλήρωση του πρωταθλήματος , στα παλιά ημερολόγια του τοίχου, κύκλωνε ο ΠΑΟΚτσής και ο Αρειανός αντίστοιχα, τις δυο ημερομηνίες που θα διεξαγόταν τα μεγάλα ντέρμπι. Η αγωνία και τα πειράγματα ξεκινούσαν εβδομάδες πριν. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν τότε τα μέσα δικτύωσης, η αύρα των ντέρμπι μεταδιδόταν στην πόλη αλλά και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα σαν μετεωρολογικό κύμα που κάλυπτε τα πάντα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Μπορεί να υπήρχαν κάποια άσχημα περιστατικά, σπάνια, αλλά αυτό που επικρατούσε ήταν η καζούρα και τα πειράγματα για μήνες μετά ή ακόμα και για χρόνια αν το αποτέλεσμα ήταν «ιδιαίτερο».

 Σήμερα έχουμε τρία στοιχεία τα οποία έχουν απαλείψει πλήρως τη μαγεία αυτών των αγώνων. Το πρώτο είναι ότι πλέον στις ομάδες συμμετέχουν σχεδόν μόνο ξένοι παίκτες, αρκετοί εκ των οποίων δεν έχουν και αρκετό καιρό στην πόλη μας και φυσικά δε διαθέτουν την παραμικρή ιδέα για το τι εστί ντέρμπι ΠΑΟΚ -ΑΡΗΣ. Στη συνέχεια η τηλεόραση αλλά και η επανάληψη πολλών αγώνων μέσα στη χρονιά έχει αμβλύνει τη σημασία που είχε το «γόητρο» για τους παλαιότερους. 

Τρίτο και κυριότερο στοιχείο είναι ή έλλειψη αντίπαλων φιλάθλων. Στρατηγικές ολόκληρες που θα ζήλευαν μεγάλοι στρατιωτικοί εκπονούνταν πριν από τους αγώνες από τους «φανατικούς» προκειμένου να κερδηθεί η μάχη της κερκίδας. Ποιος θα ξεχάσει για παράδειγμα την κατάληψη της θύρας 3 από τους ΠΑΟΚτσήδες. Και μιλάμε για γεγονότα που τότε δεν είχαν κανένα παρεπόμενο ενώ αν συνέβαιναν σήμερα θα είχαμε δυστυχώς τραυματίες ή και ακόμη χειρότερα. 

Συνοψίζοντας το συμπέρασμά μας είναι ότι όλα τα ντέρμπι ελέω τηλεοπτικών μεταδόσεων και χρημάτων που αποκομίζουν οι ομάδες , έχουν μετατραπεί σε συνηθισμένο ποδοσφαιρικό φαινόμενο που ακόμα κι αν έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον αυτό δεν μετατρέπεται σε προσέλευση των φιλάθλων.

 Δυστυχώς όπως και στα ντέρμπυ του ΑΡΗ-ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό είχαμε μικρή προσέλευση το ίδιο θα συμβεί και σήμερα. Ο κόσμος δικαιολογημένα δεν δίνει τα χρήματά του για να παρακολουθήσει ένα θέαμα άσχημο, κουραστικό που δεν θα του προσφέρει τίποτε. Το τι πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι των ομάδων και οι αρμόδιοι του ποδοσφαίρου είναι μια άλλη και μεγάλη συζήτηση όμως πρέπει να γίνει άμεσα γιατί στο τέλος τα γήπεδα θα μοιάζουν όπως στην εποχή με τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.