Ένα νέο ιατρικό πρωτόκολλο θα σώσει τη Super League1 από τη νευρική κρίση

Βασίλης Μάστορας09 Νοεμβρίου 2020

To πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από τις μέχρι τώρα αναβολές της Super League1 είναι ότι η διοργανώτρια θα πρέπει να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο και να ακολουθήσει το αντίστοιχο της ΟΥΕΦΑ. Τι θα σημαίνει αυτό; Ότι αν μία ομάδα έχει διαθέσιμους 13 ποδοσφαιριστές θα είναι υποχρεωμένη να αγωνισθεί. Τελεία και παύλα. Το αποφάσισε η ΟΥΕΦΑ και ακολουθούν το πρωτόκολλο όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Αϊντχόφεν για παράδειγμα ήρθε στη Θεσσαλονίκη χωρίς επτά ποδοσφαιριστές κι αν ήταν ανάγκη μπορεί να έκανε σέντρα στην Τούμπα και με 13 συνολικά, αν μεταξύ αυτών υπήρχε ένας τουλάχιστον κίπερ. Δε θα διαφωνήσω μ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι παρόμοιες αποφάσεις δημιουργούν συνθήκες ανισονομίας, αλλά αυτές έτσι κι αλλιώς στην εποχή της πανδημίας υπάρχουν. Οπότε ο σκοπός θα πρέπει να αγιάσει τα μέσα. Ή λοιπόν η Λίγκα θα ακολουθήσει το πρωτόκολλο της ΟΥΕΦΑ ή το εγχώριο Πρωτάθλημα θα πρέπει να πάρει παράταση πέρα από το καλεντάρι της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ώστε να βρεθούν ημερομηνίες προκειμένου να τελειώσει ομαλά.

Ήδη στην Ελλάδα το Πρωτάθλημα άρχισε να δείχνει σημάδια ανακατωσούρας και η Λίγκα ψάχνει απεγνωσμένα ημερομηνίες για να ορίσει τους αγώνες που αναβλήθηκαν λόγω covid-19. Και βρισκόμαστε ακόμη στην 8η αγωνιστική. Ο Αρης για παράδειγμα έχει δύο εξ αναβολής αγώνες, γεγονός που τον βγάζει από τον ρυθμό του. Η υποχρεωτική αγρανάπαυση είναι στοιχείο εκτός του οποιουδήποτε προγραμματισμού. Μπορεί να μην τον στοίχησε στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμος. Γιατί θα ήταν άλλα τα δεδομένα αν ο Αρης αντιμετώπιζε χθες την ΑΕΚ που προερχόταν από εκτός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα και άλλο να την αντιμετωπίσει μετά από 20 ή 30 ημέρες. Στο ποδόσφαιρο πολλές φορές οι συγκυρίες διαμορφώνουν το τελικό, μεγάλο αποτέλεσμα. Οι «κίτρινοι» με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα θα υποχρεωθούν να αγωνισθούν από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι 23 Δεκεμβρίου σε έξι ή επτά αγώνες με τέσσερις από αυτούς εκτός έδρας. Θα ταξιδεύσει στο Αγρίνιο, τη Λάρισα, στο Περιστέρι και την Κρήτη.

Στην έδρα του ο Αρης θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, με πολλές πιθανότητες να γίνει και ο αγώνας με την ΑΕΚ.

Σίγουρα όταν γινόταν το πρόγραμμα της προετοιμασίας, κι αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες της Super League1, ο σχεδιασμός είχε άλλον ορίζοντα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Αρης και κάθε ομάδα η οποία θα έχει αναβληθέντες αγώνες λόγω covid-19 θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί σε νέες αγωνιστικές συνθήκες με εμβόλιμες αγωνιστικές που θα την βάλει δύσκολα λόγω της πίεσης που υπάρχει για εξεύρεση ελεύθερων ημερομηνιών. Οπότε υπάρχουν πρόσθετοι λόγοι για να ισχύσει το πρωτόκολλο της ΟΥΕΦΑ. Λοταρία είναι κι αυτό το μέτρο, αλλά τουλάχιστον θα κυλάει η μπάλα στο χορτάρι. Από εκεί και πέρα κερδισμένες θα είναι οι ομάδες που θα έχουν τα λιγότερα κρούσματα. Άλλη λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα με δεδομένο ότι η ΟΥΕΦΑ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, λόγω Euro τα Πρωταθλήματα να ολοκληρωθούν μέχρι 16 Μάϊου.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.