Ένα flash back ενός ευτυχούς γεγονότος…

Αρις Νικολάκης03 Απριλίου 2021

Ένα flash back ενός ευτυχούς γεγονότος…

Ήταν εκείνη η δωρεά, το 1988, με δέκα στρεμμάτων – σε περιοχή φιλέτο της Θεσσαλονίκης – του Γιάννη Δεδέογλου. Έγινε στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ πριν από εκλογές στην ΠΑΕ. Εκείνη η δωρεά του υιού των εκ των ιδρυτών του ΠΑΟΚ κι οι ευρειών διαστάσεων ορίζοντες του Νίκου Βεζυρτζή άνοιξαν διάπλατα την πόρτα στο όραμα του κλειστού γηπέδου. Και πέρασε στην υλοποίηση του…

Ακολούθησε η δωρεά πέντε στρεμμάτων του Θανάση Δεδέογλου, αδελφού του Γιάννη και φυσικά, υιού τού εκ των ιδρυτών του ΠΑΟΚ. Τούτο έγινε σε μία χοροεσπερίδα του ΠΑΟΚ στην επιβλητική «Νεράιδα», τα νυκτερινά ανάκτορα της Θεσσαλονίκης, του Θωμά Καραμπέρη!

Με υφυπουργό Αθλητισμού Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ΓΓΑ Στέλιο Σφακιανάκη το όραμα μπήκε στις ραγές υλοποίησης. Το 1991 στη Γενεύη ο Νίκος Βεζυρτζής (μαγκιά του…) το κατέστησε υποχρέωση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με υπουργό Σωτήρη Κούβελα.

Μπήκε όμως, σε λάθος ράγες. Μετά τις κλασσικές γραφειοκρατικές… περαντζάδες από Άννα σε Καϊάφα της κρατικής μηχανής ξεκίνησε η κατασκευή με χωρητικότητα κάπου 4000 θέσεων. Μπήκαν τα θεμέλια. Έπεσαν τα …μπετά. Άρχισε η οικοδόμηση!

Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Λιάνη. Αντιπροσωπεία με Χάρη Λαζαρίδη (πρόεδρο του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ) Θανάση Κατσαρή (αποτέλεσε τελικά, τον… μοχλό ολοκλήρωσης του έργου), Βασίλη Οικονομίδη (οδηγούσε τη λευκή BMW του κατά τη μετακίνηση) και Χρήστο Μπέκια συνάντησε… ετσιθελικά τον κ. Λιάνη σε εκδηλώσεις στις Πρέσπες. Απαιτήθηκε εξ αρχής αλλαγή μελέτης για κατασκευή. Με προοπτική χωρητικότητας 8.500 θέσεων. Με πολλαπλάσιο τίμημα, φυσικά αλλά… Με κατασκευή χρήσιμου πνεύμονα της Θεσσαλονίκης.

Η υλοποίηση του ονείρου ξαναμπήκε σε ράγες με νέα άδεια κατασκευής. Με συμβολή και του Απόστολου Αλεξόπουλου. Σε σωστές ράγες μεν, από την Πολιτεία αλλά με ρυθμό χελώνας, δε!

Το 1999 ο Γιώργος Βασιλακόπουλος – ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ - φέρνει από τη ΦΙΜΠΑ το Final Four 2000 στη Θεσσαλονίκη. Ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού από πρόεδρο της ΕΟΚ και πρόεδρο του ΠΑΟΚ (Θανάσης Κατσαρής) με… τελεσίγραφο: «Ή κάνετε γήπεδο ή μας κάνετε ρεζίλι διεθνώς»!

Με ιλιγγιώδεις ταχύτητες για τα δεδομένα και της εποχής και του έργου ξεκινά – υπό την ασφυκτική πίεση της ΝΔ ως αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Γιώργο Ορφανό - η ολοκλήρωση του...

Ο υπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού Βαγγέλης Βενιζέλος επιταχύνει τις διαδικασίες. Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης παίρνει προσωπικά το θέμα. Ο ΓΓΑ Γιάννης Σγουρός κατασκηνώνει στη Θεσσαλονίκη. Ο Θανάσης Κατσαρής, ως πρόεδρος του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, το καθιστά στόχος ζωής. Και τον επιτυγχάνει…

Κι ω του θαύματος – και του… τελεσίγραφου – το… ευτυχές γεγονός! Το «Παλατάκι» ανοίγει τις πύλες του στο Final Four 2000! Αποτελώντας έκτοτε «στολίδι» για την αθλητική Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, τη Βόρεια Ελλάδα!

ΥΓ : Χρειάσθηκε βέβαια, κι η ουσιαστική βοήθεια και του Νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλου…

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.