Η σοκολάτα που βελτιώνει τη διάθεσή μας και την υγεία του εντέρου μας

Metrosport Team06 Ιανουαρίου 2022

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου είδους σοκολάτας μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή σου και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία σου.

Ειδικότερα, η δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Biochemistry και σε αυτή συμμετείχαν ενήλικες 20-30 ετών. Η μελέτη βρήκε ότι η μαύρη σοκολάτα με 85% κακάο συνδέεται με καλύτερη διάθεση και πιο υγιές έντερο.

Η δοκιμή χώρισε δύο γκρουπ ατόμων με βάση το περιεχόμενο του κακάο, με το ένα γκρουπ να καταναλώνει μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο και το άλλο με 85%. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τη σοκολάτα κάθε μέρα για 3 εβδομάδες. Στο τέλος της δοκιμής, μετρήθηκε η συναισθηματικές αλλαγές των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας το PANAS (Positive and Negative Affect Schedule).

Το γκρουπ που κατανάλωσε μαύρη σοκολάτα με 85% κακάο είδε μία πτώση στον «αρνητικό» αντίκτυπο από το PANAS σε σχέση με το άλλο γκρουπ.

Οι ερευνητές της μελέτης το πήγαν ακόμη ένα βήμα παραπέρα αξιολογώντας τις επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας που αλλάζουν τη διάθεση και πώς συνδέεται με τη μικροχλωρίδα του εντέρου .

Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Η υγεία του εντέρου και η ψυχική υγεία έχουν συνδεθεί σε πολλές μελέτες. Σύμφωνα με το Harvard Health , η κατανάλωση τροφών που περιέχουν χημικά πρόσθετα και είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα υγιή βακτήρια στο έντερο σας και ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθένειας. Αντίθετα, μια μελέτη στη Μοριακή Ψυχιατρική μπόρεσε να συνδέσει την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής και την προστασία από την κατάθλιψη — όπως μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή , η οποία είναι προφλεγμονώδης και γεμάτη με υγιεινές τροφές για το έντερο.

Για να διατηρηθεί ένα υγιές έντερο, μια δίαιτα πρέπει να περιέχει ευεργετική ποσότητα πρεβιοτικών και προβιοτικών τροφών. Οι πρεβιοτικές τροφές έρχονται με τη μορφή διαιτητικών ινών , οι οποίες τροφοδοτούν τα «φιλικά» βακτήρια στο έντερο σας και διατηρούν το πεπτικό σας σύστημα σε ευημερία. Οι προβιοτικές τροφές είναι τα ζωντανά βακτήρια και οι ζύμες που κάνουν καλό στο πεπτικό σας σύστημα και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση και την αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου σας (τα βακτήρια που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα).

Η μαύρη σοκολάτα χρησιμεύει ως πρεβιοτικό στο έντερο, δεδομένου ότι είναι υψηλή σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η μαύρη σοκολάτα μεταξύ 70% και 85% περιέχει 11 γραμμάρια φυτικών ινών για μια πλάκα σοκολάτας 101 γραμμαρίων (περίπου 3,5 ουγκιές). Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο σε μια ράβδο, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες - και τόσο μεγαλύτερη είναι η πρεβιοτική ωφέλεια για τη διατροφή της χλωρίδας του εντέρου σας.

Οπότε μη διστάσετε να φάτε λίγη μαύρη σοκολάτα όταν έχετε περίεργη διάθεση και θέλετε κάτι γλυκό. Θα νιώσετε καλύτερα.

ΠΗΓΗ: eatthis

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.