Εν αρχή ην ο... Άτλας του για τον ΠΑΟΚ

Αρις Νικολάκης02 Ιουνίου 2022

Tα χρόνια κυλούν …νερό στο ποτάμι της ζωής. Δεν παρασέρνουν όμως, τις μνήμες. Πώς να τις παρασύρουν; Όταν αυτές, όπως επί παραδείγματι του άρχοντα του Δούναβη, τού Γκιούλα Λόραντ…. Έχουν ριζώσει βαθιά στη ζωή μας;

Σαν προχθές ήταν η ημέρα κατά την οποία «έφυγε», μαχόμενος επί των επάλξεων της Τούμπας. Αφήνοντας σε εμάς (πληθυντικός ευγενείας…) ένα πλούτο γνώσεων. Μέγας δάσκαλος για τους πάντες. Ακόμη και για τους εκκολαπτόμενους δημοσιογράφους. Καλή μας ώρα…

Καθώς δε, γίνεται πολλή, πάρα πολλή κι έντονη συζήτηση στον ΠΑΟΚ για απόκτηση τερματοφύλακα… Θυμηθήκαμε τις αναφορές του επιβλητικού Μαγυάρου στη συγκεκριμένη θέση.

Την επομένη της νίκης, με την οποία ο ΠΑΟΚ στέφθηκε Πρωταθλητής το 1976, πήγαμε για ρεπορτάζ στην Τούμπα. Ήταν Δεύτερα 2 Μαίου 1976. Η εντολή του Δημήτρη Μπούζα αφορούσε δηλώσεις του Γκιούλα Λόραντ και του σκόρερ Νέτο Γκουερίνο. Παρεμπιπτόντως, ο πάλαι ποτέ Βραζιλιάνος και νυν και αεί Έλληνας… Μεταγραφή του Λες Σάνον ήταν!

Ο Μαγυάρος ήταν σαφής. «Για να πάρεις Πρωτάθλημα δεν χρειάζεσαι απαραίτητα τους ένδεκα καλύτερους παίκτες. Χρειάζεσαι απαραίτητα τον καλύτερο τερματοφύλακα. Κάτω από τα δοκάρια είναι το «άλφα» της επιτυχίας κάθε ομάδας»….

Ο ΠΑΟΚ είχε τον Μλάντεν Φόρτουλα!

«Κι ένδεκα παίκτες σαν τον Κούδα και τον Σαράφη, να έχεις… Που ο ΠΑΟΚ έχει, δίχως τον καλύτερο τερματοφύλακα Πρωτάθλημα δεν παίρνεις»!

Δεν είναι πάντως, ο μοναδικός ο οποίος αναφέρεται στη σημασία τού… Ποιος φορά τη «φανέλα με το νούμερο ένα».

«Μόνο κάτω από τα δοκάρια δεν χωρούν συνδυασμοί. Σε όλες τις άλλες θέσεις στον αγωνιστικό χώρο, χωρούν», έχει πει κι ο Ζοσέ Μουρίνιο. «Η θέση του τερματοφύλακα είναι η μοναδική η οποία παρέχει σιγουριά στις άλλες δέκα»…

Και θυμηθείτε οι παλαιότεροι τη συμβολή στο Πρωτάθλημα του 1985 του Τάκη Παντέλη και του Λάκη Στεργιούδα. Κι οι νεότεροι του Αλέξανδρου Πασχαλάκη στο Πρωτάθλημα του 2019!

Είναι θέση-κλειδί η θέση του τερματοφύλακα. Κι είναι θέση – κατά τον Ζοσέ Μουρίνιο – από την οποία αντλεί σιγουριά ολόκληρη η ενδεκάδα. Ως εκ τούτου χρήζει μέγιστης προσοχής η επιλογή του ΠΑΟΚ. Κι ίσως, μάλιστα… Όχι για έναν αλλά για δυο προπονητές.

Κάθε λάθος, κάθε άλλου παίκτη στην διάρκεια του αγώνα κοστίζει αλλά… Δεν κοστίζει, όσο τού τερματοφύλακα.

Και περί τούτου κρατούμε το απόσταγμα της σοφίας του Μλάντεν Φόρτουλα. Φιλοξενούμενος κατά καιρούς σε ραδιοφωνικές μας στέγες έχει πολλάκις αναφέρει: «Ο τερματοφύλακας είναι ο μόνος παίκτης ο οποίος κουβαλά στην πλάτη μια ομάδα.. Είναι ο… Άτλας της»!

Εδώ πάντως, να συνηγορήσουμε τονίζοντας πως η ευθύνη αστοχίας κι απώλειας γκολ στην επίθεση επιφέρει στάλες ανάθεμα. Η ευθύνη λάθους και σε γκολ στην άμυνα, ιδιαίτερα από τον τερματοφύλακα επιφέρει καταρράκτες ανάθεμα…

Εν αρχή λοιπόν, ην ο τερματοφύλακας για τον ΠΑΟΚ.

ΥΓ 1: Γιατί μας εκπλήσσει ο …ποντιοπιλατισμός της Γερμανίας; Και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους με την Τουρκία ήταν (εμμέσως πλην σαφώς…) σύμμαχος!

ΥΓ 2: Να μας εκπλήσσει το ελεεινό και τρισάθλιο … κρυφτούλι των συμμάχων της Ελλάδας και στους δυο Παγκόσμιους Πολέμους!

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.