Ελπίδα μας οι «μικροί» φίλαθλοι!

Metrosport Team23 Μαρτίου 2024

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΑΝΟΣ ΜΠΟΥΖΑΣ

Το μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων του ποδοσφαίρου έχει στραφεί δικαιολογημένα στην προσπάθεια της Εθνικής ομάδος να προκριθεί στο «Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου» που θα διεξαχθεί φέτος στην Γερμανία από 14/6 έως 14/7. Η δεκαετία που προηγήθηκε, θύμιζε τις παλιές… άσχημες εποχές όπου πανηγυρίζονταν κάποια αποτελέσματα αλλά καμία πρόκριση. Η συνεχόμενη πτώση μετά το 2010 δημιούργησε στην πλειονότητα αυτών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, την εντύπωση ότι δύσκολα θα επανέλθει η ομάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο με προκρίσεις και επιτυχίες. 

Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πολύ τις δυο τελευταίες δεκαετίες αφού η τεχνική και το πλούσιο σε θεαματικότητα ποδόσφαιρο έχει δώσει τη θέση του σε μια συνδυαστική κατάσταση η οποία έχει κάνει την ομάδα να μοιάζει ως ένα σύνολο αποτελεσματικών ή μη επιλογών στη δημιουργία του. Χρειάζεται ταχύτητα, αμυντική δυναμική, μαρκαρίσματα από όλη την ενδεκάδα και μια σειρά από πλείστα στοιχεία που δεν είναι «της ώρας» να αναφέρουμε. Δυστυχώς όμως διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά κάποιες οπαδικές αντιδράσεις οι οποίες όχι απλώς διαβάλουν αλλά καταστρέφουν μια σημαντική ποδοσφαιρική ελπίδα.

Κατά τη διάρκεια προσέλευσης οπαδών στο γήπεδο της ΑΕΚ Αγία Σοφία, υπήρξαν πολλαπλές ανεκδιήγητες συμπεριφορές οι οποίες διέλυαν την έννοια της «Εθνικής» και γέμιζαν βρώμα και δυσωδία ένα κλίμα που θα έπρεπε να έχει ως χαρακτηριστικό την «Ένωση» όλων. Όμως προς το γήπεδο της «Ένωσης» οι χούλιγκαν που υποτίθεται ότι πήγαινα να δώσουν την φίλαθλη υποστήριξη στην Ελλάδα, έβριζαν με το χειρότερο τρόπο όλο το συγγενικό σύνολο οπαδών άλλης ομάδας. Δεν ήταν κάτι το οποίο παρατηρήθηκε ελάχιστα αλλά το αντίθετο… Λες και κάποιοι πήγαιναν να παρακολουθήσουν ένα ντέρμπι που θα κρίνει το πρωτάθλημα χωρίς αυτό βέβαια να δικαιολογεί την συμπεριφορά τους. Στην αντίθετη ακριβώς συναισθηματική πλευρά, παρακολουθήσαμε από την τηλεόραση, δεκάδες παιδάκια τα οποία εξέπεμπαν τόση χαρά , αρχικά γιατί ήταν στο γήπεδο και στη συνέχεια για την μεγάλη σε σημασία και έκταση νίκη της ομάδος. Ειλικρινά το παραπάνω γεγονός δεν μας ενθουσίασε μόνο αλλά καταλάγιασε την προηγούμενη απέχθεια δημιουργώντας την ελπίδα για το μέλλον.

Αν αυτά τα παιδιά συνεχίζουν να ζουν με την Εθνική να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στα συναισθήματά τους, αν αυτά τα παιδιά όταν είναι στην εφηβεία δεν παρασυρθούν από τους χούλιγκαν της ομάδος που υποστηρίζουν, τότε μπορούμε να περιμένουμε την διαφοροποίηση που όλοι επιθυμούμε μέσα στα γήπεδα.

Διότι τα τελευταία χρόνια Ολυμπιακός. ΑΕΚ και σε λίγο καιρό ο Παναθηναϊκός (που θα αγωνίζεται και στο ΟΑΚΑ) παίζουν ή θα παίζουν σε χώρους που καμία σχέση δεν είχαν με το παρελθόν. Κι όμως οι οπαδοί-χούλιγκαν το μόνο που βελτίωσαν ήταν τον τρόπο, την σκέψη και τα όργανα με τα οποία θα την εκφράσουν στις κερκίδες. Το κράτος έβγαλε κανόνες που ίσως να υπερβαίνουν, λόγω αυστηρότητας, τη σωστή αντιμετώπιση. Θα πρέπει ωστόσο να συνδυάσει την εντός γηπέδων αντιμετώπιση και σε σχέση με αυτά που λαμβάνουν χώρα πέριξ αυτών, στα μέσα μεταφοράς αλλά και να διαλύσει αυτούς που υπό το πρίσμα συνδέσμων προάγουν τη βία. Διότι μας έφτασαν στο σημείο τους απίστευτους συνδέσμους που βοήθησαν πολύ τις ομάδες, να τους αντιμετωπίζουμε ως επικίνδυνους διότι παρεισφρήσαν σ’ αυτούς άτομα που δεν είχαν σχέση με το ποδόσφαιρο όπως το θέλουμε και το επιθυμούμε.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.