Ελλάδα-Τουρκία: Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία για το μεταναστευτικό

Metrosport Team22 Σεπτεμβρίου 2023

Η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό είναι προ των πυλών και θα έρθει ως συμπλήρωμα με την ευρωτουρκική του 2016 καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις γίνονται σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα αλλά και με αρμόδιους παράγοντες Βρυξέλλες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το iefimerida η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής τρία σημεία και η Τουρκία αναλαμβάνει:

  • Να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τα δικά της παράλια
  • Να χτυπήσει τα δίκτυα των διακινητών που δρουν στο έδαφός της
  • Να δεχθεί περισσότερες επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα και την ΕΕ γενικότερα.

Ως αντάλλαγμα, η γειτονική χώρα αναμένεται να λάβει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, ενώ στο τραπέζι είναι και η άρση βίζας για τους Τούρκους πολίτες εντός Σένγκεν

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ενδεικτικά ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να υπογραφούν και να ανακοινωθούν σύντομα και τα οποία «δεν είναι διακοσμητικού χαρακτήρα».

Τα ίδια πρόσωπα επισήμαναν ότι στο προσφυγικό μπορούμε να αναπτύξουμε έναν διάλογο για το πως μπορεί να βοηθήσει η Τουρκία εξηγώντας ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο, κάτι, όμως που δε σημαίνει, όπως ειπώθηκε, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε διμερώς. «Πρέπει να μιλάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί, αλλά και τα λιμενικά μας» τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.