Ελλάδα, η χώρα που απαξιώνει τους επιστήμονες

Κυριάκος Θωμαϊδης22 Ιανουαρίου 2023

Ο Πάνος Σταματόπουλος είναι καρδιολόγος. Υπήρξε γιατρός του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Όταν ο ασθενής του έγινε πρωθυπουργός, του πρότεινε να αναλάβει τη διεύθυνση του κορυφαίου κρατικού αθλητικού οργάνου για την υγεία: Του ΕΚΑΕ (Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών). Είχε υπό την επιστασία του ακόμη και το Κέντρο Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ.

Όταν ο Σταματόπουλος κατάλαβε ότι δεν είχε τα εργαλεία για να πολεμήσει τους απατεώνες του ντόπινγκ, παραιτήθηκε. Μέσα σε τρεις μήνες! Χωρίς να πει σε κανέναν τίποτα.

Ο πρωθυπουργός έμαθε για την παραίτηση πολύ αργότερα και ρώτησε το γιατρό του γιατί δεν του είπε τίποτα. «Γιατί να σου πω πρόεδρε; Για να προσπαθήσεις να με μεταπείσεις; Δεν αλλάζω γνώμη», απάντησε αφοπλιστικά ο καρδιολόγος.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Σωκράτης Κόκκαλης προσέλαβε τον Σταματόπουλο στον Ολυμπιακό. Ηταν ευτύχημα γιατί κατάφερε να εντοπίσει το μεγάλο καρδιακό πρόβλημα του Ντάρκο Κοβάσεβιτς, του έκοψε την μπάλα στο απόγειο της καριέρας του, αλλά του έσωσε τη ζωή. Ηταν ζήτημα μηνών, ίσως και ημερών, αυτός ο μεγάλος ποδοσφαιριστής να πεθάνει μέσα στο γήπεδο.

Η μέθοδος Σταματόπουλου για την ασθένεια Κοβάσεβιτς διδάσκεται στα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Όταν έμαθε για τον αιφνίδιο θάνατο του 20χρονου ποδοσφαιριστή στην Καρδίτσα, επικοινώνησε μαζί μας: «Πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει γιατρός στο γήπεδο; Πως είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι μια τέτοια ανάνηψη μπορεί να γίνει από έναν άνθρωπο που έκανε τρίωρο σεμινάριο ΚΑΡΠΑ; Πως είναι δυνατόν να θεωρούν ότι ο απινιδωτής λειτουργεί επειδή κάποιος απλώς πατάει το κουμπί του;».

Ο γιατρός διακρίνεται για την ηρεμία του, αλλά αυτή τη φορά ήταν εξοργισμένος. Ακουγε τον καθένα να μιλάει στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις και να λέει το μακρύ του και το κοντό του. Ουδείς έκανε τον κόπο να τον πάρει ένα τηλέφωνο!

Ο Πάνος Σταματόπουλος μας εξήγησε ότι ο απινιδωτής χρησιμοποιείται με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς. Εκείνη τη στιγμή. Και αυτό μπορεί να το διαγνώσει μόνο γιατρός. Ο Ερικσεν σώθηκε γιατί το ιατρικό επιτελείο της Δανίας του έκανε μια εντυπωσιακή ανάνηψη. Ηξερε πώς να ξεκινήσει, πώς να προχωρήσει και πώς να τελειώσει. Άρα ο μύθος του απινιδωτή ότι σώζει ζωές, πρέπει να συνοδεύεται από τούτο: Σώζει όταν βρίσκεται στα κατάλληλα χέρια.

Δυστυχώς τέτοιους επιστήμονες, τους έχουμε στα αζήτητα. Ισως μας αρκεί να τους «εκμεταλλεύονται» μονάχα τα αμερικάνικα πανεπιστήμια.



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.