Ελλάδα: Γερό «μπάσιμο» της Αθήνας για τα F-35 - Απόλυτη υπεροχή μαζί με Viper και Rafale

Metrosport Team22 Μαρτίου 2022

Η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την αεροπορία της αποκτώντας τα πανίσχυρα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Σύμφωνα με το Newpost, οι Αμερικανοί υπεύθυνοι για το πρόγραμμα είχαν παρουσιάσει στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία την πρότασή τους για την Ελλάδα: 20 μαχητικά F-35 Lightning II με κόστος περίπου 3,5 δις δολάρια.

Στην προσφορά των ΗΠΑ περιλαμβάνονται οι υποδομές και η εκπαίδευση. Ο οπλισμός θα επιβαρύνει επιπλέον την Αθήνα και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ουάσιγκτον. Και μάλιστα οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν έτοιμοι εάν η Ελλάδα συμφωνήσει, το πρώτο από τα 20 μαχητικά να παραδοθεί στη Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 2026 ενώ το τελευταίο πέντε χρόνια αργότερα το 2031.

Οι επιτελείς της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θεωρούν ότι η απόκτηση των F-35 θα σφραγίσει την αεροπορική κυριαρχία της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ειδικά έπειτα από την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα. Με το stealth μαχητικό να εκτινάσσει τις δυνατότητες του αεροπορικού στόλου μαζί με τα Viper ταRafale.

«Αγκάθι» ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία πέρα από το γεγονός ότι άλλαξε μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες όλα τα γεωστρατηγικά δεδομένα ειδικά για τις χώρες που βρίσκονται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη φαίνεται ότι επιφέρει καταιγιστικές εξελίξεις και στα εξοπλιστικά. Η ρωσική απειλή και η εν γένει αστάθεια που επιφέρει η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία είχε ως άμεση συνέπεια την αλλαγή δόγματος ακόμα και για χώρες οι οποίες δεν είχαν ως προτεραιότητα την στρατιωτική ισχύ.

Τρανό παράδειγμα η Γερμανία η οποία ανακοίνωσε εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ ύψους 100 δις ευρώ.

Το Βερολίνο όχι απλά ενδιαφέρεται για τα την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών αλλά φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με fast track παράδοση των πρώτων μαχητικών από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin στην Luftwaffe.

Η απόφαση της Γερμανίας να μπει άμεσα στο πρόγραμμα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αλλάζει τα δεδομένα ειδικά εάν η Luftwaffe προχωρήσει σε απόκτηση μεγάλου αριθμού F-35.

Προηγήθηκαν Πολωνία και Φινλανδία με αγορές 32 και 64 stealth μαχητικών.

Η μία μετά την άλλη οι Ευρωπαϊκές πολεμικές αεροπορίες-εντός ή και εκτός ΝΑΤΟ - φαίνεται ότι επιλέγουν το Αμερικανικό μαχητικό ως το κύριο αεροπορικό τους όπλο για τις επόμενες δεκαετίες.

Δεκάδες F-35 είναι ήδη επιχειρησιακά ενώ οι παραλαβές συνεχίζονται. Ολλανδία 46, Δανία 27, Νορβηγία 52, Ιταλία 75, Βέλγιο 34, Ηνωμένο Βασίλειο 138 και πρόσφατα Ελβετία 36.

Ουσιαστικά το «αόρατο» αεροσκάφος δείχνει ότι θα ποτελεί της επόμενες δεκαετίες το μαχητικό αναφοράς και για τις χώρες της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.