Ελίτ ΠΑΟΚ μόνο με όμιλο Champions League, που σημαίνει μόνο με πρωταθλητή ΠΑΟΚ

Στέλιος Γρηγοριάδης29 Μαΐου 2021

Αγαπητή Metrosport

Είναι άραγε ανέφικτο να οδηγήσει ο Ιβάν Σαββίδης τον ΠΑΟΚ στις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει ότι φιλοδοξεί να πετύχει; Περίπου ναι. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια. Αλλά αν τον οδηγήσει, σε πρώτη φάση, στις 40 κορυφαίες, δεν θα έχει περάσει ο ΠΑΟΚ στην ευρωπαική ελίτ; Θα έχει περάσει. Ο στόχος του Top 40 είναι ανέφικτος; Καθόλου…

Στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, η οποία, όπως όλοι ξέρουμε, λαμβάνει κάθε χρόνο υπ’ όψιν την τελευταία πενταετία, ο Ολυμπιακός είναι φέτος στην 37η θέση. Εχει πετύχει κάτι σπουδαίο ο Ολυμπιακός αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ ή το Γιουρόπα Λιγκ; Οχι. Είναι, όμως, εκεί. Είναι σταθερά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και όταν πέφτει στο Γιουρόπα Λιγκ κάνει κάποιες προκρίσεις. Και μόνο με το που περνάει σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφαλίζει ένα πολύ δυνατό βαθμολογικό μπόνους.

Αρα, για να μπει ο ΠΑΟΚ στις κορυφαίες 40 ομάδες, αρκεί... να γίνει Ολυμπιακός στη θέση του Ολυμπιακού κι ας μην πετυχαίνει τίποτε περισσότερο από τον Ολυμπιακό. Αρκεί, δηλαδή, να παίζει Τσάμπιονς Λιγκ. Και για να παίζει Τσάμπιονς Λιγκ ένας μόνο τρόπος υπάρχει πλέον, από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στην 20η θέση της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ και στέλνει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ μόνο μία ομάδα, τον πρωταθλητή της. Αυτός ο ένας τρόπος, λοιπόν, είναι αυτονόητος. Πρέπει ο ΠΑΟΚ να κατακτά το Πρωτάθλημα.

Με τον Ολυμπιακό 37ο, ο ΠΑΟΚ είναι 77ος. Παρά τις συνεχείς αποτυχίες του στην Ευρώπη αυτή την τελευταία πενταετία, η θέση του δεν είναι κακή, χάρη όμως στην πρώτη χρονιά αυτής της πενταετίας, την 2016-17, όταν συγκέντρωσε τους 8.000 βαθμούς από τους 20.000 που έχει συνολικά στα πέντε χρόνια. Του χρόνου το καλοκαίρι, δεν θα υπάρχουν αυτοί οι 8.000 βαθμοί και στη θέση τους θα εμφανίζονται οι βαθμοί που θα συγκεντρώσει με τη φετινή ευρωπαϊκή πορεία του. Αρα, αν δεν πάει καλά, υπάρχει περίπτωση να πέσει από λίγο έως πολύ κάτω από την 77η θέση.

Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Αν ο ΠΑΟΚ γίνει πρωταθλητής τουλάχιστον τα δύο επόμενα χρόνια και αν καταφέρει να παίξει δύο φορές σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, τότε είναι βέβαιο ότι θα μπει σίγουρα στους 50 πρώτους, αν όχι στους 40. Γιατί αυτή τη στιγμή βλέπουμε στους 50 ομάδες που απλώς είναι εκεί, απλώς συμμετέχουν και έχουν κάνει και κάποιες νίκες, όπως και ο Ολυμπιακός: Ερυθρός Αστέρας (50), Αιντραχτ (49), Γκλάντμπαχ (48), Πλζεν (47), Σέλτικ (46), Κράσνονταρ (45), Σάλκε (44), Μπράγκα (43), Γιουνγκ Μπόις (42), Κλαμπ Μπριζ (41), Μονακό (40), Βαλένθια (39), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (38), Κοπεγχάγη (36).

ΥΓ. Να το πούμε και αλλιώς: Ομάδες που ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται σε πολύ καλύτερες θέσεις: Μπεσίκτας (30), Βασιλεία (29), Μπενφίκα (24). Οταν η Βασιλεία είναι στο 29, γιατί να μην είναι και ο ΠΑΟΚ μέσα στους 30, ή έστω στους 40;

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.