«Ελειψαν Καντουρί-Βιεϊρίνια στο ντέρμπι, ο Γκαρσία ξέρει πως να μεταδώσει την ιδέα του ΠΑΟΚ»

Πέτρος Χαριζακλής15 Δεκεμβρίου 2020

Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Αρη και του ΠΑΟΚ είχε νικητή τους γηπεδούχους με 1-0, με το εύστοχο πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα. Είχε και φωνές για την διαιτησία του Ολλανδού Νόιχαους κυρίως από την πλευρά των φιλοξενούμενων, αλλά και καταγγελίες μετά το τέλος του αγώνα.

Τo Metrosport.gr μίλησε με έναν πρώην ποδοσφαιριστή του Δικεφάλου, τον Γιάννη Μυστακίδη, που είδε το ντέρμπι. Ο Μυστακίδης αγωνίζεται εδώ και ένα χρόνο στη Ντε Γκράαφσαπ και τόνισε πως η τελική πάσα του Ελ Καντουρί και ο ηγέτης Βιεϊρίνια ήταν τα δύο που έλειψαν από τον ΠΑΟΚ, ενώ σημείωσε πως ο Πάμπλο Γκαρσία ξέρει πως να μεταδώσει την ιδέα του Δικεφάλου στα αποδυτήρια.

Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός μίλησε επίσης για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ολλανδία, τους δικούς του στόχους με την ολλανδική ομάδα και τα σχέδια για το μέλλον, το όνειρο της Μπουντεσλίγκα ενώ θυμήθηκε τις αξέχαστες στιγμές που έζησε τα χρόνια που έπαιξε στον ΠΑΟΚ αλλά και τον Τούντορ που τον εμπιστεύτηκε.

-Πως είναι τα πράγματα στην Ολλανδία με τον κορωνοϊό;

«Τα μέτρα τα τηρούμε, υπάρχει ασφάλεια αλλά είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα σε σχέση με την Ελλάδα. Εδώ για παράδειγμα στον δρόμο δεν φοράμε μάσκα, στο Ντίσελντορφ που πηγαίνω συχνά γιατί έχω αρκετούς φίλους, έχουν πιο αυστηρά μέτρα. Εδώ στην Ολλανδία ο κόσμος το αντιμετωπίζει ψύχραιμα, εδώ τα μέτρα είναι πιο χαλαρά, υπάρχει αισιοδοξία και δεν υπάρχει η τρομοκρατία που υπάρχει στην Ελλάδα. Τα εστιατόρια λειτουργούν με take away, τώρα στις γιορτές φαίνεται πως θα κλείσουν όλη την Ευρώπη. Το εμβόλιο δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, οι αθλητές μάλλον θα είμαστε από τους πρώτους που θα το κάνουμε. Οι παρενέργειες με φοβίζουν όπως όλο τον κόσμο».


-Είσαι ένα χρόνο στη Ντε Γκράαφσαπ και στη δεύτερη κατηγορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Πως πηγαίνουν τα πράγματα για σένα; Πως νιώθεις που δεν αγωνίζεσαι τόσο συχνά;

«Από πέρυσι η ομάδα πέτυχε τον στόχο της, βγήκαμε δεύτεροι, αλλά με τον κορωνοϊό, δεν ανέβηκε κανένας λόγω απόφασης της κυβέρνησης να διακόψει το πρωτάθλημα. Ηταν κρίμα, μας στοίχισε πολύ να ανεβούμε και μένα προσωπικά γιατί ήθελα να παίξω στην πρώτη κατηγορία, αυτός ήταν ο λόγος που ήρθα εδώ. Με ήθελε πολύ η ομάδα, ο κόσμος με αγαπάει, έπαιζα στην αρχή φέτος ως αλλαγή και δεν ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Είναι λογικό όσο δεν παίζω να μην είμαι ευχαριστημένος, ισχύει για όλους τους ποδοσφαιριστές. Εγώ κυνηγάω τη θέση μου στην ενδεκάδα, αν έπαιζα βασικός θα ήμουν πιο ευτυχισμένος. Οι εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικές, έχουμε 6-7 γήπεδα για προπονήσεις, έχουμε φοβερό γήπεδο. Οι οπαδοί μας αναγνωρίζουν έξω, υπάρχει ένα υγιές κλίμα που βοηθάει έναν φιλόδοξο ποδοσφαιριστή».

«Θέλω να παίζω, αν έρθει πρόταση θα την αξιολογήσω»


-Πιστεύεις πως σου λείπει κάτι και δεν αγωνίζεσαι ή απλά είναι θέμα συγκυριών;

«Εχω πέσει πάνω σε δύο πολύ καλά εξτρέμ, είναι θέμα συγκυριών πιστεύω. Ο κάθε παίκτης δικαιούται να θέλει να παίζει, προπονούμαι σκληρά και περιμένω να πάρω την ευκαιρία μου. Είμαι σε τρομερή κατάσταση, δουλεύω πολύ σκληρά, αργά ή γρήγορα πιστεύω πως θα μου δοθεί η ευκαιρία. Το συμβόλαιο μου τελειώνει το καλοκαίρι και έχει οψιόν ανανέωσης για άλλον ένα χρόνο σε περίπτωση που ανέβουμε στην πρώτη κατηγορία. Δεν έχουν γίνει συζητήσεις με την ομάδα για την ανανέωση αλλά είναι νωρίς. Μετά την περσινή χρονιά έκατσα και φέτος επειδή θα έπαιζα βασικός και επειδή η ομάδα είναι στα τρία φαβορί για άνοδο. Παλεύω για την θέση μου στην ομάδα, προσπαθώ να την βοηθάω, αν έρθει κάποια πρόταση θα την αξιολογήσω γιατί είμαι επαγγελματίας και πρέπει να σκεφτώ και το μέλλον μου».


-Ενιωσες πως αν την περσινή χρονιά παίρνατε την άνοδο θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα και για σένα;

«Εννοείται πως θα ήταν διαφορετικά. Τον πέτυχα τον στόχο μου γιατί ήμασταν 7 βαθμούς μπροστά με εύκολο πρόγραμμα στις έξι αγωνιστικές που έμεναν. Ωστόσο ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει όλο το ποδόσφαιρο, τον αθλητισμό και την κοινωνία».

-Πως είναι να ζεις σε μια μικρή πόλη όπως το Ντούτινχεμ; Σε βοηθάει αυτό να επικεντρωθείς στο ποδόσφαιρο και να βελτιωθείς;

«Πάρα πολύ, έχω μεγαλώσει με τη νοοτροπία του εξωτερικού, υιοθέτησα γρήγορα το κλίμα. Είναι το καλύτερο για έναν επαγγελματία να αγωνίζεται σε τέτοιες χώρες, με το μόνο που ασχολούμαι είναι το ποδόσφαιρο. Είναι πιο ήσυχα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, δεν με νοιάζει σε ποιο μέρος θα είμαι, σημασία έχω να έχω ανθρώπους δίπλα μου. Μου λείπει η οικογένεια μου και οι φίλοι μου, μου λείπει και ο ΠΑΟΚ».

-Πιστεύεις πως σου πάει το ολλανδικό ποδόσφαιρο σαν στυλ;

«Μου ταιριάζει, είναι επιθετικό, μου λείπουν τα νούμερα αλλά και αυτά θα έρθουν κάποια στιγμή».

«Ονειρο η Μπουντεσλίγκα, έζησα αξέχαστες στιγμές στον ΠΑΟΚ»


-Η Ντε Γκράαφσαπ είναι η δεύτερη ομάδα σου που παίζεις επαγγελματικά στο εξωτερικό. Τι διαφορές υπάρχουν σε σχέση με όταν αγωνιζόσουν στη Γκόρνικ;

«Η διαφορά είναι το επίπεδο του πρωταθλήματος, το πολωνικό είναι πιο δυνατό, υπάρχουν πολλοί δυνατοί παίκτες και πιο πολλή τακτική. Στην Ολλανδία υπερτερεί η φυσική κατάσταση και η τεχνική».



-Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από την πολωνική ομάδα;

«Μόνο καλές αναμνήσεις έχω από τη Γκόρνικ, θα μπορούσα να μείνω αλλά υπήρχε μεγάλη ρήτρα στον δανεισμό μου από τον ΠΑΟΚ και δεν μπορούσε να την πληρώσει η ομάδα».

-Εχεις κυνηγήσει το όνειρό σου στο εξωτερικό αλλά σκέφτεσαι να επιστρέψεις ξανά στην Ελλάδα; Ή μήπως είσαι έτοιμος για μια νέα ποδοσφαιρική περιπέτεια στο εξωτερικό;

«Το μυαλό μου είναι στην ομάδα μου, να παίξω και να πετύχει τους στόχους της. Φυσικά και σκέφτομαι το μέλλον μου γιατί είμαι επαγγελματίας. Εννοείται θα το σκεφτόμουν να επιστρέψω στην Ελλάδα, η Σούπερ Λιγκ είναι ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Για το εξωτερικό πάλι θα το σκεφτόμουν, παίζει ρόλο η ομάδα και τους στόχους που έχει, μου αρέσει η πίεση και να στοχεύω ψηλά, είμαι ανοιχτός σε όλα. Πρώτος στόχος μου είναι να παίξω σε ένα καλό πρωτάθλημα Α Εθνικής, εκεί που θα υπάρχει ένα καλό πρότζεκτ. Αλλά επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή σκέφτομαι μόνο τη Ντε Γκράαφσαπ».

-Όταν ήσουν νεαρός είχες πει πως είναι όνειρό σου να παίξεις στη Μπουντεσλίγκα. Το σκέφτεσαι ακόμη; Τι εφόδια σου έδωσε η Γερμανία;

«Τα εφόδια που μου έδωσε η γερμανική σχολή και νοοτροπία ήταν αυτά που με βοήθησαν στο να παίξω σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, να κερδίσω τον Κύπελλο με τον ΠΑΟΚ, την εμπιστοσύνη από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, την αποδοχή του κόσμου. Το μεγαλύτερο όνειρό μου ήταν να αγωνιστώ στη Μπουντεσλίγκα και παραμένει αυτό σε επίπεδο συλλόγων, όπως επίσης μεγάλο μου όνειρο ήταν να αγωνιστώ στην Εθνική Ελλάδας, αλλά τραυματίστηκα πριν κληθώ από τον Σκίμπε».


-Πριν μερικές μέρες έκανες μια ανάρτηση που θυμόσουν το διπλό του ΠΑΟΚ επί της Ντόρτμουντ όπου γράψατε ιστορία. Αυτό είναι που θέλεις να κάνεις; Να πας σε μια ομάδα που θα γράψεις ιστορία;

«Για αυτές τις στιγμές ζει ο ποδοσφαιριστής. Εχω φάει στεναχώριες από τους τραυματισμούς στο ποδόσφαιρο, τέτοιες στιγμές που έζησαν στον ΠΑΟΚ ήταν αξέχαστες. Το ματς με την Σάλκε, με τη Ντόρτμουντ, με τη Φιορεντίνα, το ματς με την ΑΕΚ στα πλέι οφ. Εύχομαι στο μέλλον να ζήσω ανάλογες στιγμές, κάνω το δεύτερο ξεκίνημα μου».

«Ελειψαν οι Καντουρί-Βιεϊρίνια από το ντέρμπι»


-Το ντέρμπι Αρης-ΠΑΟΚ το είδες; Γίνεται πολλή κουβέντα για τον Ολλανδό διαιτητή. Πιστεύεις πως έπαιξες ρόλο στην έκβαση του ματς;

«Σίγουρα έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα, αλλά δεν μου αρέσει να σχολιάζω τη διαιτησία».

-Ο ΠΑΟΚ πως σου φάνηκε; Σου άρεσε;

«Ηταν ένα ντέρμπι που κρίθηκε σε μια λεπτομέρεια, το ματς ήταν να λήξει ισόπαλο. Αν έκανε το δικό του παιχνίδι ο ΠΑΟΚ και δεν σκεφτόταν ότι παίζει σε ντέρμπι αλλά απλά έναν αγώνα θα το κέρδιζε. Επαιζε ρόλο η ψυχολογία, ο Αρης το πήγε στη δύναμη».


-Τι έλειψε από τον ΠΑΟΚ και έχασε από τον Αρη στο ντέρμπι; Μήπως οι προσωπικότητες;

«Ελ Καντουρί και Βιεϊρίνια ήταν μεγάλες απώλειες στο ντέρμπι. Ο Ομάρ κάνει μια τρομερή χρονιά και έλειψε η τελική πάσα στο ματς με τον Αρη. Επίσης, έλειψε και ο ηγέτης Βιεϊρίνια, είναι ένας ποδοσφαιριστής που με ένα σουτ, με μια σέντρα μπορεί να κρίνει έναν αγώνα».

-Ο ΠΑΟΚ μετά από καιρό αγωνίστηκε με 5 Ελληνες στην ενδεκάδα του ντέρμπι. Είναι αυτό είναι αισιόδοξο μήνυμα για τους Ελληνες ποδοσφαιριστές;

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη του Γκαρσία, όλοι αυτό ονειρευόμασταν όταν παίζαμε στον ΠΑΟΚ. Φυσικά και υπάρχουν ποιοτικοί ξένοι παίκτες αλλά στον ΠΑΟΚ πρέπει να παίζουν για τη φανέλα, να παίζουν με πάθος. Πριν φύγω από τον ΠΑΟΚ έκανα μερικές προπονήσεις με την Κ19 που ήταν ο Γκαρσία, είδα το κλίμα και πως δουλεύει και έπαθα πλάκα. Σίγουρα μαζί του θα έχουν ευκαιρίες περισσότεροι νεαροί».

«Ο Γκαρσία ξέρει πως να μεταδώσει την ιδέα του ΠΑΟΚ»


-Παρακολουθείς τον Δικέφαλο αρκετά συχνά. Τι σου αρέσει περισσότερο τώρα που βρίσκεται στον πάγκο του ο Γκαρσία και τι δεν σου αρέσει;

«Εχει δέσει η ομάδα, το κλίμα είναι καλύτερο στα αποδυτήρια, είναι πιο ενωτικό με τον Πάμπλο. Ξέρει την ιδέα του ΠΑΟΚ και μπορεί να την μεταδώσει. Από τη φετινή ομάδα λείπει ο φορ. Τσόλακ και Σφιντέρσκι είναι επιθετικοί ψυχολογίας, δεν είναι σαν τον Πρίγιοβιτς που δεν τον ένοιαζε και σκόραρε συνεχώς. Ο Τσόλακ είναι φίλος μου, παίζαμε στη Χόνφεχαϊμ μαζί. Ξέρω πως χρειάζεται ψυχολογία για να βάλει γκολ. Μιλάω μαζί του από τότε που ήρθε στον ΠΑΟΚ, είναι ευχαριστημένος και δουλεύει πολύ σκληρά για να πετύχει γκολ. Κατά την άποψή μου από τον φετινό ΠΑΟΚ λείπουν οι Μαουρίσιο και Κάνιας από το κέντρο, οι άνθρωποι ήταν κομπιούτερ, αλλά φυσικά και ο καλός Βιεϊρίνια».


-Πιστεύεις πως ήταν επιβεβλημένη η αλλαγή προπονητή μέσα στη χρονιά; Ο Φερέιρα τι εντύπωση σου είχε δώσει;

«Μου έδωσε καλή εντύπωση ο Φερέιρα, ήταν επαγγελματίας και καλός προπονητής. Υπήρχε μεγάλη πίεση από τον κόσμο και τους παίκτες γιατί η ομάδα ερχόταν από χρονιές με τίτλους. Στοίχισε και ο αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ, ο ΠΑΟΚ είναι ένας τεράστιος σύλλογος, με πίεση και ο Φερέιρα δεν πέτυχε τον στόχο του. Δεν ξέρω αν ήταν επιβεβλημένη η αλλαγή, αυτό που ξέρω είναι πως θα γινόταν μόνο για τον Πάμπλο. Ηρθε και η πρόταση από την Παλμέιρας για τον Φερέιρα και έτσι και οι δύο πλευρές ήταν ευχαριστημένες».

-Με ποιον πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ έχεις τις καλύτερες σχέσεις;

«Με Γιαννούλη, Πασχαλάκη που μιλάω πολύ αλλά και με Κίτσιου, Κάτσε, Χατζηϊσαΐα από αυτούς που δεν βρίσκονται πλέον στην ομάδα. Μου φαίνεται παράξενο που παίζει στον Αρη ο Κάτσε αλλά είναι επαγγελματίας και κοίταξε το συμφέρον του».


-Πως σου φαίνεται που ο Μαλεζάς ανέλαβε την Κ19;

«Είμαστε από την ίδια πόλη με τον Στέλιο, είναι ένας άνθρωπος που με στήριξε και τον ευχαριστώ. Όταν το έμαθα τον πήρα τηλέφωνο, χάρηκα πάρα πολύ. Είναι επαγγελματίας, τρομερός χαρακτήρας, σπανίζει στο ποδόσφαιρο. Η νέα του καριέρα αρχίζει στην καλύτερη Κ20 της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια».

«Βγαλμένο από τη φαντασία μου να είμαι στα ίδια αποδυτήρια με Τούντορ-Μπερμπάτοφ»


-Εσύ στον ΠΑΟΚ έκανες τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα, έπαιξες για πρώτη φορά στην Ευρώπη αλλά τραυματίστηκες και σοβαρά. Πως νιώθεις για τα τρία αυτά ξεχωριστά γεγονότα;

«Από το ζενίθ στο ναδίρ. Πέτυχα το όνειρο μου να αγωνιστώ σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα, μου λείπει ο κόσμος και οι στιγμές. Εχω καλές σχέσεις με όλους στην ομάδα, οι κακές στιγμές ήταν εκεί για να με κάνουν αυτό που είμαι τώρα».


-Πιστεύεις πως σου άξιζαν παραπάνω ευκαιρίες από κάποιους προπονητές;

«Με τους προπονητές είχα τρομερή σχέση, ο Αναστασιάδης ήταν ξεκάθαρος και με έστειλε δανεικό. Ο Τούντορ με έβαλε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και με ανέδειξε και τον ευχαριστώ. Ο Ιβιτς ήταν ξεκάθαρος και μου έλεγε πάλεψε για τη θέση σου. Επίσης, ήμουν πολύ χαρούμενος να αγωνίζομαι για αυτούς τους οπαδούς».


-Πως ήταν η συνύπαρξη Τούντορ-Μπερμπάτοφ στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ; Τι συνέβη μεταξύ τους;

«Μιλάμε για δύο τεράστιες προσωπικότητες, είναι βγαλμένο από τη φαντασία μου να είμαι στα ίδια αποδυτήρια με τον Μπερμπάτοφ και τον Τούντορ. Δεν κατάλαβα τι γινόταν μεταξύ τους, συμβαίνουν συχνά στο ποδόσφαιρο αυτά όταν μεγάλες προσωπικότητες συγκρούονται. Εγώ προσπαθούσα να τραβήξω σαν σφουγγάρι να τραβήξω ότι έλεγε ο Μπερμπάτοφ αν και δεν μιλούσε πολύ. Μια μέρα μας είπε πως μίλησε πολύ και πως στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν μιλάνε τόσο. Του είχα κάνει μια ερώτηση για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που είναι το ίνδαλμά μου. Ο Μπερμπάτοφ μου είπε πως όταν πήγαινε στην προπόνηση και ο Ρονάλντο ήταν ήδη εκεί και έσταζε από ιδρώτα ενώ όταν ο Μπερμπάτοφ έφευγε, ο Ρονάλντο συνέχιζε να κάνει προπόνηση».

«Καλύτερη στιγμή μου το γκολ με την ΑΕΚ, πιο δύσκολη η προετοιμασία με τον Τούντορ»


-Τον περασμένο Γενάρη έμεινες ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ για να πας στην Ολλανδία. Ενιωσες πως δεν αντέχεις να προσπαθείς να μείνεις στην ομάδα μετά από τέσσερις συνεχόμενους δανεισμούς;

«Αξιζα μια ακόμη ευκαιρία ακόμη στον ΠΑΟΚ, γιατί μετά τον τραυματισμό δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να δείξω πως είμαι ξανά στο ίδιο επίπεδο, με στεναχωρεί λίγο αυτό. Οι επιλογές έγιναν, θα μπορούσα να μείνω σε Γκόρνικ και Παναθηναϊκό. Ο ΠΑΣ και ο Βόλος με βοήθησαν στην εξέλιξη μου, να επιστρέψω στο καλό επίπεδο και τους ευχαριστώ. Ο κύκλος του ΠΑΟΚ δεν θα κλείσει ποτέ για μένα, κάποια στιγμή μπορεί να ξαναγυρίσω».


-Ποια είναι η στιγμή που σου έχει μείνει χαραγμένη στον μυαλό από τη θητεία σου στον ΠΑΟΚ; Κάποιο γκολ; Κάποια ασίστ; Μήπως κάποιο ντέρμπι ή κάποιο γεγονός πως δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας;

«Ολες τις καθημερινές στιγμές τις θυμά,αι σαν σήμερα. Είναι σπουδαίο να είσαι στα αποδυτήρια με μεγάλους παίκτες και προπονητές. Να βρίσκεται στην Τούμπα με τόσο κόσμο ήταν κάτι το ξεχωριστό. Η μεγαλύτερη στιγμή μου ήταν το γκολ μου και η νίκη με την ΑΕΚ στα πλέι οφ στην Τούμπα και το διπλό στη Ντόρτμουντ».


-Με ποιον προπονητή στον ΠΑΟΚ ένιωσες ότι η προετοιμασία ήταν η πιο δύσκολη της ζωής σου;

«Η πιο δύσκολη προετοιμασία από τότε που γεννήθηκα ήταν με τον Τούντορ, είχε ιταλικό στυλ. Στην προετοιμασία με τον Λουτσέσκου πήγα γιατί με ήθελε κοντά του, να κάνω την αποκατάσταση μου, με έβαζε σε κάποια κομμάτια με την ομάδα. Φορούσα τη μάσκα οξυγόνου που δυσκόλευε τις κινήσεις μου αλλά βοήθησε να βελτιωθώ, ήταν μια παράξενη προετοιμασία».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.