Ελ Καντουρί: «Το υπογράφω, ο ΠΑΟΚ έχει εξασφαλίσει το μέλλον του με τους νεαρούς»

Γιώργος Ζαΐρης03 Δεκεμβρίου 2022

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΙΡΗΣ

Με τον Μπίσεσβαρ και τον Βιεϊρίνια είναι οι παλιοσειρές. Ο Ομάρ Ελ Καντουρι των 159 επίσημων αγώνων με την ασπρόμαυρη φανέλα μίλησε αποκλειστικά στη «Μ» και στο Metrosport.gr. Χωρίς διάθεση για… εκπτώσεις αφού φρόντισε να αναφερθεί και στους συχνούς τραυματισμούς του που όταν συμβαίνουν προκαλούν… πάρτι στα social media με ειρωνικά και πολλές φορές κακοπροαίρετα σχόλια.

Όμως θέλουμε να προτάξουμε τα όσα είπε για τον νέο ΠΑΟΚ και από εκεί αρχίσαμε την κουβέντα μας χθες στο ξενοδοχείο που μένει η ομάδα στη Λάρνακα.


  • Ο ΠΑΟΚ τέλειωσε τον πρώτο γύρο με τρεις νίκες. Γιατί άργησε να πάρει μπρος η ομάδα;

Πρώτα απ΄ όλα από την ομάδα αποχώρησαν πολλοί σπουδαίοι και έμπειροι παίκτες όπως είναι ο Βαρέλα, ο Κρέσπο και ο Πασχαλάκης. Παίκτες που δεν έδιναν πράγματα μόνο εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και εκτός αυτού. Πλέον φτιάχνεται κάτι νέο και στο ποδόσφαιρο όταν συμβαίνει αυτό χρειάζεται χρόνος ώστε οι νέοι να μάθουν την ομάδα και να ανταποκριθούν στα «θέλω» της. Με τον χρόνο γίναμε καλύτεροι και πιστεύω πως μπορούμε και θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι…»

  • Προλαβαίνει ο ΠΑΟΚ να διεκδικήσει υψηλούς στόχους στο Πρωτάθλημα εκτός από την κατάκτηση του Κυπέλλου;

«Πλέον είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο και έχω τη φιλοσοφία πως στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά. Ειδικά αν δώσουμε σε κάθε παιχνίδι τον καλύτερο μας εαυτό κάτι που απαιτεί ο προπονητής από εμάς. Εγώ λοιπόν πιστεύω πως μπορούμε να κερδίσουμε το Πρωτάθλημα και να μην αρκεστούμε στη δεύτερη θέση όπως και το Κύπελλο. Αναγνωρίζω πως αυτό φαντάζει δύσκολο γιατί είμαστε μακριά από την κορυφή αλλά επαναλαμβάνω πως όλα είναι πιθανά στο ποδόσφαιρο αρκεί να κοιτάμε παιχνίδι με το παιχνίδι».

  • Ο ΠΑΟΚ υποστηρίζει πως διάλεξε φέτος τον δύσκολο δρόμο καθώς αποφάσισε να χτίσει μια νέα ομάδα από την αρχή. Πιστεύεις πως αξίζει τον κόπο;

«Φυσικά και θα σας φέρω το παράδειγμα της Μίλαν. Δεν χρειάστηκε ένας αλλά πολλά χρόνια για να χτίσουν μια νέα ομάδα και τώρα βλέπετε τα αποτελέσματα. Πήρε το Πρωτάθλημα και πλέον θεωρείται ξανά ως μια τοπ ομάδα. Μου αρέσει αυτή η στρατηγική του ΠΑΟΚ και η απόφαση που πήρε. Ξέρω πως αυτό απαιτεί χρόνο ειδικά όταν μιλάμε για μια ομάδα με πολλούς νεαρούς και νέα πρόσωπα και γνωρίζω καλά πως πάντα στον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει χρόνος. Αλλά από την άλλη μπορεί να μην είμαστε στην κορυφή το Πρωταθλήματος αλλά δεν είμαστε και σε μια θέση που μπορείς να νιώθεις απογοητευμένος αφού έχει ακόμη πολύ δρόμο η σεζόν».


  • Στο «κάδρο» έχουν μπει πολλά παιδιά από τις Ακαδημίες της ομάδας.

«Γνωρίζω καλά την δουλειά στις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ γιατί πολύ απλά εκεί παίζουν και τα παιδιά μου. Από νεαρές ηλικίες ξέρω πως δουλεύουν μεθοδικά. Θα σας πω το εξής: όλοι οι νεαροί παίκτες της ομάδας, ο Λύρατζης, ο Μιχαηλίδης, ο Κουλιεράκης, ο Κωνσταντέλιας, ο Τσαούσης ακόμη και οι Μπαλωμένος, Ταλιχμανίδης έχουν ένα τεράστιο προσόν: είναι καλοί χαρακτήρες και κυρίως προσγειωμένοι. Ξέρετε είναι εύκολο σε αυτή την ηλικία να παρασυρθείς από τη δημοσιότητα, τα χρήματα. Όλα είναι σοβαρά παιδιά και αυτό ξεχωρίζω. Είναι απλά παιδιά και δουλεύουν πολύ. Και αυτό είναι το πιο ωραίο μαζί με την ποιότητα τους. Σας το υπογράφω: με αυτούς ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να ανησυχεί για το μέλλον του και το έχει εξασφαλισμένο».

  • Παραμένει όμως ένα απωθημένο; Να παίξεις με τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του CHL;

«Ναι αυτό λείπει από τον ΠΑΟΚ. Φτάσαμε κοντά κάποιες φορές και νομίζω πως με την Κράσνονταρ φτάσαμε τόσο κοντά όσο ποτέ. Τρεις φορές δεν τα καταφέραμε στις λεπτομέρειες αλλά δεν απογοητεύομαι και ελπίζω πως θα γίνει και αυτό. Θα το διεκδικήσουμε και μακάρι αυτό να γίνει φέτος. Για αυτό θα παλέψουμε…».

«Το είχα αποδεχθεί»

Είναι στην Κύπρο και όχι στο Κατάρ με το Μαρόκο: «Φυσικά και θα ήθελα και εγώ να είμαι αυτή τη στιγμή στο Καταρ με την Εθνική Ομάδα και είναι όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή να συμμετέχει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Από την άλλη αν και γνωρίζω πολύ καλά τον προπονητή της Εθνικής και έχω άριστες σχέσεις μαζί του, εξ αρχής γνώριζα πως δεν είχα πολλές ελπίδες να συμμετάσχω αφού ο τραυματισμός μου με κράτησε εκτός δράσης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και προφανώς δεν είχα τόσα παιχνίδια στα πόδια μου. Αλλά δεν παύει να είμαι περήφανος για την ομάδα μου και φυσικά περιμένω τον νοκ άουτ αγώνα με την Ισπανία όπου μπορεί να είναι το ξεκάθαρο φαβορί αλλά δεν παύει και εμείς να έχουμε ελπίδες καθώς έχουμε μια ποιοτική ομάδα. Φυσικά και νιώθω απογοήτευση που δεν είμαι εκεί αλλά νιώθω περήφανος για την Εθνικη μου Ομάδα»

«Δεν περίμενα πως θα έμενα τόσα χρόνια εδώ»


Ούτε για μια στιγμή δεν μετάνιωσε για την επιλογή του να βρεθεί στον ΠΑΟΚ: «Δεν μετάνιωσα ούτε για μια στιγμή για την επιλογή μου. Νιώθω χαρούμενος και αυτό νιώθει και η οικογένεια μου που επίσης είναι κάτι σημαντικό για μένα. Ακόμη και αν στην αρχή ήταν δύσκολα για την σύζυγο μου καθώς για πρώτη φορά έφευγε σε άλλη χώρα για να ζήσει. Αλλά πλέον έχει ερωτευτεί τη Θεσσαλονίκη και δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να φύγει. Αλλά για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα έμενα τόσα χρόνια στον ΠΑΟΚ και στην Ελλάδα. Όμως έχω γεμίσει με ωραίες στιγμές και σαν ποδοσφαιριστής και σαν κάτοικος της Θεσσαλονίκης».

«Ξέρω ότι δεν με γουστάρουν όλοι»

Πριν από δυο καλοκαίρια έξω από τα αποδυτήρια της Φορτούνα Σ. ο Φερέιρα ειπε πως είσαι ο καλύτερος παίκτης που έχει προπονήσει. Ο Λουτσέσκου με το που επέστρεψε το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν να ανανεώσεις. Πώς το εισπράττεις όλο αυτό;

«Για κάθε ποδοσφαιριστή είναι σπουδαίο να ξέρεις ότι ένας προπονητής σε θεωρεί χρήσιμο για την ομάδα του. Σε θεωρεί χρήσιμο όχι μόνο για το πώς παίζεις αλλά και για τον χαρακτήρα σου και μια που το ανέφερες είχα άριστες σχέσεις και με τους δυο. Γνωρίζω πως δεν με γουστάρουν όλοι, μπορεί να μην τους αρέσει ο τρόπος που παίζω, αλλά αυτή που μετρά είναι η γνώμη του προπονητή γιατί αυτός αποφασίζει ποιος θα παίξει και ποιος όχι. Είναι σημαντικό να εισπράττεις την εμπιστοσύνη του προπονητή και σε κάνει να νιώθεις τα πάντα για αυτόν».

  • Θέλω να μου πεις δυο λόγια για τον Λουτσέσκου

«Δεν είναι απλός ένας προπονητής. Είναι ο άνθρωπος σου. Είναι αυτός που δεν θα σκεφτείς να τον πλησιάσεις για να του πεις το πρόβλημα σου και θα σε ακούσει. Δεν έχω δουλέψει με άλλο προπονητή σε τόσο μεγάλη διάρκεια και μπορώ να πω ότι είναι ο καλύτερος προπονητής που είχα στην καριέρα μου. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνω τον άνθρωπο Λουτσέσκου γιατί είναι πάντα δίπλα μας και έχει διάθεση να μας ακούει».

«Πρώτα εγώ είμαι αυστηρός κριτής του εαυτού μου»

Οι συχνοί τραυματισμοί του έχουν προκαλέσει διάφορα σχόλια. Οταν παθαίνεις θλάση γίνεται ένα.. πάρτι στα social media. Πώς το διαχειρίζεται; «Εχω λογαριασμούς στα social media αλλά δεν είμαι εμμονικός με την έννοια να ανεβάζω συνεχώς πράγματα. Η αλήθεια είναι πως όταν ήμουν μικρός επηρεαζόμουν από τα σχόλια και ενδιαφερόμουν να δω τι γράφουν και λένε για μένα. Είναι πρόβλημα δικό τους και όχι δικό μου να γελάνε και να αστειεύονται με τον τραυματισμό κάποιου. Στα 32 μου πλέον αυτό δεν με απασχολεί. Και εγώ ξέρω για αυτά τα σχόλια αλλά ξέρω εγώ ποιος είμαι και ως αθλητής και ως άνθρωπος. Είναι σεβαστό ένας οπαδός να εξαγριώνεται όταν χάνω παιχνίδια λόγω τραυματισμού αλλά και εγώ ξέρω πόσο έχω προσπαθήσει, πόσα ταξίδια έχω κάνει για να βρω τη λύση και τώρα πιστεύω πως όλα είναι καλά. Για να μην το κουράζω πλέον στα 32 μου ξέρω από τι πρέπει να επηρεάζομαι και τι πρέπει να προσπερνώ. Και πιστέψτε με ξέρω εγώ πρώτος πότε έπαιξα καλά και πότε όχι. Δεν περιμένω από τα social media να μάθω αν έπαιξα καλά ή όχι. Πρώτα εγώ είμαι αυστηρός κριτής του εαυτού μου».

«Δεν… τρελαίνομαι να παιζω ως εξτρέμ»

Του ζητήσαμε μια ειλικρινή και όχι διπλωματική απάντηση. Σε ποια θέση του αρέσει να παίζει; «Αφού δεν θέλεις να σου απαντήσω «όπου με θέλει ο προπονητής» θα σου είμαι ειλικρινής. Μου αρέσει να παίζω στο κέντρο είτε ως οκτάρι είτε ως δεκάρι. Μου αρέσει να έρχομαι σε επαφή με τη μπάλα, να συμμετέχω ενεργά στο ματς και εκεί μου αρέσει. Δεν τρελαίνομαι να παίζω στα άκρα της επίθεσης. Αλλά για παράδειγμα πριν το ματς με τον Ολυμπιακό ο Λουτσέσκου ήρθε και μου είπε πως θα παίξω εκεί γιατί με θεωρεί ως την κατάλληλη λύση. «Ξέρω ότι δεν σου αρέσει αλλά σε θέλω εκεί» μου είπε και έπαιξα. Αλλά ως οκτάρι ή δεκάρι θέλω να παίζω»

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.