Εκτός Skroutz τα καταστήματα που αισχροκερδούν με τον κορωνοϊό

Metrosport Team10 Μαρτίου 2020

Στην αφαίρεση ανατιμημένων προϊόντων ή κι ολόκληρων των καταστημάτων που ακολούθησαν αυτή την πρακτική, εκμεταλλευόμενα την διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα μας, προχωρά η πλατφόρμα του Skroutz.

Τα προϊόντα που ανατιμήθηκαν ήταν κατά κύριο λόγο φαρμακευτικά, αυτά που οι καταναλωτές αγοράζουν για να προστατευθούν από την επιδημία. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις ωστόσο σημειώθηκαν στις χειρουργικές μάσκες, ενώ αυξημένη τιμή παρουσίασαν τα αντισηπτικά και τα απολυμαντικά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο insider.gr εκπρόσωπος της εταιρείας. «Βέβαια η τιμή των τελευταίων δεν εκτοξεύθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτή των χειρουργικών μασκών αφού πρόκειται για προϊόντα που διατίθενται ευρέως ακόμα και σε σούπερ μάρκετ» διευκρινίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία προχώρησε σε ενημέρωση των συνεργατών της και ανέστειλε την συνεργασία με όσους δεν συμμορφώθηκαν.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά τα πρώτα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις τόσο σε τιμές λιανικής όσο και σε τιμές χονδρικής. Σύμφωνα με καταγγελίες η συσκευασία των 50 τεμαχίων των χειρουργικών μασκών έφτασε τα 35 ευρώ από τα 1,35 ευρώ που κόστιζε προ εξάπλωσης του κοροναϊού. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η ανησυχία των πολιτών αλλά και οι αυξημένες ανάγκες των Νοσοκομείων για χειρουργικές μάσκες η τιμή τους ανέβηκε μέχρι και κατά 300%.

Με αφορμή τα κρούσματα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει σχετική έρευνα κατά άμεση προτεραιότητα, για κάθε περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, μέσω καταγγελίας, αίτησης επιείκειας από μέλος καρτέλ, ή άλλων πηγών πληροφόρησης (τύπος, διαδίκτυο, δημόσιες ανακοινώσεις κ.λπ.). Όσες επιχειρήσεις αποδειχτεί ότι εφαρμόζουν τέτοιες αντιανταγωνιστικές πρακτικές εκμεταλλευόμενες το ειδικό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας και τις ευαισθησίες του καταναλωτικού κοινού θα υποστούν αυστηρότατες κυρώσεις

Βέβαια η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Ο πανικός από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων στην γειτονική Ιταλία, ώθησε τις ιταλικές αρχές να διενεργήσουν έρευνα για τις τιμές πώλησης των χειρουργικών μασκών και απολυμαντικού τζελ. «Η τιμή της μάσκας στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί από ένα σεντ σε δέκα ευρώ έκαστη και η συσκευασία ενός λίτρου απολυμαντικού ζελέ για τα χέρια, που την περασμένη εβδομάδα πωλούνταν στα επτά ευρώ, χθες πωλούνταν στα 39» είχε δηλώσει στο Reuters η αντιεισαγγελέας του Μιλάνου Τιτσιάνα Σιτσιλιάνο.

Αντίστοιχη πρακτική παρατηρήθηκε και στην Γαλλία, γι αυτό και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, προχώρησε σε ρύθμιση της τιμής των αντιβακτηριδιακών τζελ.

Τέλος, και η Amazon ανακοίνωσε προ ημερών ότι προχωρά στην αφαίρεση 530.000 προϊόντων από την πλατφόρμα της και στην αναστολή λειτουργίας περίπου 2.500 λογαριασμών προμηθευτών, η τιμή των οποίων είχε αυξηθεί αδικαιολόγητα.

πηγή: insider.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.