Εκλογές Τσεχία: Πήρε τη νίκη ο Μπάμπις, αλλά η αντιπολίτευση σχηματίζει κυβέρνηση

Metrosport Team09 Οκτωβρίου 2021

Το κίνημα ΑΝΟ του λαϊκιστή και δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις κέρδισε σήμερα τις βουλευτικές εκλογές στη Δημοκρατία της Τσεχίας, χωρίς να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Μετά την καταμέτρηση του 95% και πλέον των ψήφων, το ΑΝΟ έλαβε ποσοστό 27,15% για 72 έδρες από τις 200 του τσεχικού κοινοβουλίου, ενώ δύο συμμαχίες της αντιπολίτευσης έλαβαν μαζί 108 έδρες.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Τσεχίας, η συμμαχία τριών κομμάτων με όνομα SPOLU πήρε 27,77% αλλά 71 έδρες. Αυτό δεν την εμποδίζει να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συμμετοχή των Πειρατών που μάζεψαν 15,58% και 37 έδρες.

Η συμμετοχή στις τσέχικες εκλογές έφτασε στο 65%.

Οι Τσέχοι κομμουνιστές υπέστησαν ιστορική εκλογική ήττα

Το κομμουνιστικό κόμμα της Τσεχίας έλαβε σήμερα στις βουλευτικές εκλογές ποσοστό κάτω από το όριο του 5% που επιτρέπει την είσοδό του στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που σημαίνει ότι θα αποκλειστεί από το κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, που κάποτε ήταν κυρίαρχο, έλαβε ποσοστό μόλις 3,60% μετά την καταμέτρηση του 95% και πλέον των ψήφων. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τους Σοσιαλοδημοκράτες που είχαν 4,66% και έμειναν εκτός Βουλής.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.