Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ογάν στηρίζει Ερντογάν στον β' γύρο-Η αντίδραση Κιλιτσντάρογλου

Metrosport Team22 Μαΐου 2023

Τη στήριξη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής 28 Μαΐου ανακοίνωσε ο υποψήφιος της εθνικιστικής άκρας δεξιάς, Σινάν Ογάν.

«Ζητώ από όσους μας ψήφισαν στον πρώτο γύρο να ψηφίσουν τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο», δήλωσε ο πρώην υποψήφιος της συμμαχίας ATA, που συγκέντρωσε το 5,2% των ψήφων στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στην Άγκυρα, ο εθνικιστής Τούρκος πολιτικός τόνισε πως «υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν εσπευσμένα σε τέσσερις τομείς: το προσφυγικό, οι σεισμοί, τα ζητήματα της οικονομίας και η συνέχιση του αγώνα απέναντι στην τρομοκρατία».

«Η Συμμαχία του Έθνους (με υποψήφιο τον Κιλιτσντάρογλου) δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία απέναντι στη Λαϊκή Συμμαχία (με υποψήφιο τον Ερντογάν) και δεν προσέφερε μια προοπτική που θα μας έπειθε για το μέλλον», ανέφερε ο Σινάν Ογάν.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους ισχυρίζονται πως θα προσέφερε τη στήριξή του ως αποτέλεσμα «παζαριών», λέγοντας πως «η προσέγγισή μας ήταν ξεκάθαρα μια προσέγγιση αρχών».

«Ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών μας, δηλώνω ότι θα στηρίξουμε τον υποψήφιο της Λαϊκής Συμμαχίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και καλώ τους ψηφοφόρους μας να τον στηρίξουν», ανέφερε.

Ο Ογάν είχε προσελκύσει ψήφους από ανθρώπους που αποδοκίμαζαν τις πολιτικές του Ερντογάν αλλά δεν ήθελαν να υποστηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Η απόφαση του Σινάν Ογάν φαίνεται να σβήνει τις ελπίδες του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να επικρατήσει στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έλαβε το 49,52% των ψήφων.

Ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας του Έθνους, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε 44,88%. Παράλληλα, ο Σινάν Ογάν έλαβε 5,17% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ το 0,43%.

Πώς αντέδρασε ο Κιλιτσντάρογλου

Λίγη ώρα μετά την απόφαση Ογάν για στήριξη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τόνισε πως τα «ψέματα τελείωσαν».

«Είναι ξεκάθαρο ποιος είναι με το μέρος της πώλησης αυτής της όμορφης χώρας! Ερχόμαστε να σώσουμε αυτή τη χώρα από την τρομοκρατία και τους πρόσφυγες. Αυτό είναι δημοψήφισμα. Κανείς δεν μπορεί πια να ξεγελάσει κανέναν. Καλώ τα 8 εκατομμύρια πολίτες μας και όλους τους νέους μας που δεν προσήλθαν στις κάλπες», έγραψε ο Κιλιτσντάρογλου στην ανάρτησή του στο Twitter.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.