Εκλογές 2023: Ερχεται εκλογικό στοπ στους Χρυσαυγίτες

Metrosport Team04 Ιανουαρίου 2023

Στο φουλ βάζει τις μηχανές πλέον η Νέα Δημοκρατία καθώς η κλεψύδρα για τις εκλογές έχει γυρίσει ήδη ανάποδα. Ενδεικτική για το πυρετώδες κλίμα που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο μετά τη μίνι εορταστική ανάπαυλα, είναι η σημερινή προεκλογική σύσκεψη στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με ατζέντα το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και την ανάδειξη του νέου σχεδίου για τη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης που διεκδικεί η παράταξη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σύσκεψη έχει στόχο αφενός να οριστικοποιήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στον προγραμματικό λόγο της ΝΔ και τις μεθόδους βέλτιστης μετάδοσης των μηνυμάτων στην κοινωνία, αφετέρου την ταυτόχρονη προβολή του κυβερνητικού έργου μέχρι σήμερα με έμφαση στο κοινωνικό κι αναπτυξιακό του πρόσημο, των οικονομικών μέτρων στήριξης και των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2023 και των προτεραιοτήτων της ΝΔ για την επόμενη 4ετία.

Το σύνθημα που προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να περιγράψει το όραμά του για την επόμενη τετραετία είναι «Κανείς πίσω και όλοι μαζί μπροστά», ενώ στο γαλάζιο σχέδιο που θα ξετυλιχτεί στο δρόμο προς την κάλπη προτεραιότητα έχουν: οι καλύτεροι μισθοί, η αξιοπρεπής υγεία και η προσιτή στέγη ιδίως για τη νέα γενιά. Οι προτεραιότητες του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ πάντως είναι στην τελική φάση επεξεργασίας από τον γραμματέα Προγράμματος Χάρη Θεοχάρη, σε άμεση συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάση Κοντογεώργη.

Εντατικοί ρυθμοί για τα γαλάζια ψηφοδέλτια

Από την 9 Ιανουαρίου και μετά ο Πρωθυπουργός θα αρχίσει σταδιακά να φιλτράρει και τα γαλάζια ψηφοδέλτια, προκειμένου να δώσει την τελική έγκριση για την κατάρτισή τους. Η ισχυρή τριάδα της ΝΔ – Γ. Μπρατάκος, Π. Μαρινάκης – Θ. Νέζης – έχουν αξιολογήσει τα βιογραφικά και τους υποψήφιους σε ένα ποσοστό 90%-95% και πρόθεση είναι πριν την εκπνοή του Ιανουαρίου να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα, καθώς η δημοσιοποίηση θα γίνεται ανά ομάδες. Το ενδιαφέρον βεβαίως στρέφεται στα ηχηρά ονόματα έκπληξη που θα δώσουν τη μάχη με τη ΝΔ και κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό. 

Στην Αττική πάντως τα ψηφοδέλτια θα ανανεωθούν σε έναν βαθμό από στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, κυρίως αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αποδοχή στις περιοχές τους. Παράλληλα, οι πληροφορίες θέλουν εντέλει και τον νυν Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση να ρίχνεται στη μάχη του σταυρού σε μεγάλη εκλογική περιφέρεια.

Αναζητείται φόρμουλα εκλογικού αποκλεισμού των Χρυσαυγιτών

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι διεργασίες στο παρασκήνιο στο Μέγαρο Μαξίμου για την προσπάθεια αποκλεισμού των καταδικασμένων στελεχών της Χρυσής Αυγής από την κάθοδό τους στις επικείμενες εκλογές με το μανδύα του δήθεν απλού βουλευτή. Τη σύνθετη νομικά και πολιτικά εξίσωση έχει αναλάβει να λύσει ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αναζητά την κατάλληλη νομοθετική φόρμουλα, που θα βάλει το σωστό «μπλόκο», ώστε να μην καταπέσει στο ΣτΕ. 

Κι επειδή το ζήτημα απαιτεί ευρύτατη πολιτική συναίνεση, ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη κάνει τις πρώτες επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει συζητήσεις και με άλλους διακεκριμένους συνταγματολόγους. Στην πραγματικότητα επειδή οι Χρυσαυγίτες διατηρούν μέχρι την αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση το δικαίωμα καθόδου στις εκλογές ως απλοί βουλευτές, αναζητείται νέο ανάχωμα στην επάνοδό τους στη Βουλή και ιδίως στην προσπάθεια κάποιων όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης με τους «Έλληνες Πολίτες» να ηγηθούν κόμματος δια της πλαγίας οδού. 

 Στο τραπέζι κατά πληροφορίες βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίο ο Άρειος Πάγος θα μπορεί να κρίνει βάσιμα και συνταγματικά ότι η ηγεσία ενός συνδυασμού στις εκλογές είναι εικονική κι εκείνος που ηγείται είναι το πρόσωπο που εμφανίζεται σε όλες τις συγκεντρώσεις και τις ανακοινώσεις του κόμματος ως αρχηγός, ώστε αν αυτός έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη για συγκεκριμένα αδικήματα να αποκλείεται και ο συνδυασμός από την κάθοδο στις εκλογές.

Τροπολογία του Μάκη Βορίδη το Μάιο του 2021, απαγόρευε σε οριστικά καταδικασθέντες για συγκεκριμένα εγκλήματα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ. τη δυνατότητα ανάληψης επιτελικής θέσης (πρόεδρος, γενικό γραμματέας, μέλος διοικούσας επιτροπής, νόμιμος εκπρόσωπος) σε κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές και απέκλειε αυτομάτως κόμμα που θα εντάξει σε τέτοιο αξίωμα τα εν λόγω πρόσωπα.

Ο χάρτης των περιοδειών Μητσοτάκη και η στόχευση

Στο μεταξύ το πρόγραμμα περιοδειών φουλάρει μετά τα Θεοφάνια και ο Πρωθυπουργός, καθώς αν ισχύσει το επικρατέστερο σενάριο που θέλει την πρώτη εκλογική αναμέτρηση να γίνεται στις 9 Απριλίου, από τα μέσα Μαρτίου τουλάχιστον θα ξεκινήσουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι περιοχές που θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός είναι επιλεγμένες προσεκτικά. Πρώτος του σταθμός αναμένεται να είναι η Κομοτηνή πιθανόν και η Αλεξανδρούπολη, καθώς η Θράκη κατέχει ξεχωριστή σημασία εν μέσω της τουρκικής προκλητικότητας διαρκείας αλλά και των ενεργειακών ατού που προσφέρει στη χώρα η περιοχή.

Στους επόμενους σταθμούς συγκαταλέγεται η Κοζάνη που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω της ανησυχίας που υπάρχει σε μερίδα των κατοίκων για το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, τα Ιωάννινα που βάφτηκαν μεν γαλάζια το 2019 αλλά με μόλις μία μονάδα διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι των 8 πανελλαδικά, η Λάρισα και η Κρήτη όπου υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά στους 3 από τους 4 νομούς (Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι) η ΝΔ μπορεί να επικρατήσει. 

Πηγή: reader.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.