Έκλεισε ο κύκλος αυτού του ΠΑΟΚ, αλλά πρέπει η τελευταία πράξη να είναι με κούπα και όχι πίκρα

Κώστας Πετρωτός12 Μαΐου 2022

Μία φάση του χθεσινού clasico αρκεί από μόνη της να περιγράψει την κάκιστη εικόνα του ΠΑΟΚ και να δώσει εξήγηση για την νέα γκέλα κόντρα στον Αρη, με την οποία ο Δικέφαλος πέτυχε φέτος το... απίστευτο «μηδέν νίκες, μηδέν γκολ» στα ματς με τον συμπολίτη. Στο 92’ ο Καμαρά παίρνει την μπάλα πίσω από το κέντρο και περνά όλο τον άξονα των γηπεδούχων σαν σταματημένος για να τον προλάβει, ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ, λίγο πριν εκτελέσει, ο Ινγκι Ινγκασον.

Ο Ισλανδός είχε την ευθιξία να αντιληφθεί ότι θα ήταν μεγάλη, προσωπική ήττα να δεχθεί η ομάδα του και δεύτερο γκολ από φάση στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, καθώς στο 63’ δεν πρόλαβε με τάκλιν να κόψει την εξαιρετική μπαλιά του Μαντσίνι προς τον Μαυριτανό φορ.

Ισως αυτή η συμπεριφορά να εξηγείται από το γεγονός ότι σε κανονικό ΠΑΟΚ, ο μόνος από τους τέσσερις την άμυνας που θα είχε θέση στην ενδεκάδα θα ήταν εκείνος.

Ο Σάστρε, ο Μιχάι και ο Σίντκλεϊ, απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ως αξιόπιστοι αντικαταστάτες των Λύρατζη, Κρέσπο και Βιεϊρίνια, ενώ δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για Τέιλορ και Μουργκ. Κανονικά, οι δύο τελευταίοι δεν θα έπρεπε να παίζουν καθόλου σε αυτά τα πλέι οφ. Και οι δύο είχαν δοκιμαστεί και είχαν κριθεί ανεπαρκείς για μία ομάδα του επιπέδου του ΠΑΟΚ (του Σαββίδη) και θα ήταν προτιμότερο ο χρόνος συμμετοχής τους να δινόταν σε κάποιο από τα παιδιά του ΠΑΟΚ Β. Ίσως έτσι ο Δικέφαλος κέρδιζε έναν παίκτη και έμενε και κάτι χρήσιμο από την ταλαιπωρία του μίνι πρωταθλήματος. Πόσο κακό θα ήταν, δηλαδή, να έπαιρναν χρόνο και ο Κούτσιας με τον Κουλιεράκη, για παράδειγμα; Δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η συνεργασία της πρώτης με την δεύτερη ομάδα ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο (γίνονταν μόνο τα βασικά) και δεν μπήκε πότε στην εξίσωση ως σοβαρή προοπτική η αξιοποίηση ορισμένων παιδιών που είχαν ήδη ψηθεί σε ανδρικό επίπεδο, έστω και δεύτερης κατηγορίας.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει και η λογική του προπονητή που καίγεται να κρατήσει ενωμένα και με καλό κλίμα τα αποδυτήρια και από την στιγμή που στο ρόστερ υπάρχουν και αμείβονται καλά παίκτες όπως ο Μουργκ και ο Τέιλορ, δεν γίνεται να απενεργοποιηθούν έτσι απλά.


Η εκτίμηση που έγινε λάθος από τον Λουτσέσκου ήταν το καλοκαίρι


Φυσικά οι συγκεκριμένοι παίκτες, όπως και ορισμένοι άλλοι, ήρθαν το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ, αν όχι κατ΄ επιλογή, τουλάχιστον με την συναίνεση του Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός, και το έχει παραδεχθεί δημόσια, πίστευε ότι με την παλιά φρουρά συν ορισμένες προσθήκες που έγιναν θα χτυπούσε τον τίτλο του πρωταθλητή, κάτι για το οποίο διαψεύστηκε σχετικά νωρίς. Οι γκέλες έγιναν, ο Ολυμπιακός ξέφυγε και έκτοτε, σωστά, ο 53χρονος κόουτς στόχευσε στην Ευρώπη και στο Κύπελλο. Η πορεία στο Conference League έδωσε στον κόσμο αναμνήσεις που θα τις κουβαλά πάντα στο μυαλό του ο οπαδός της ομάδας και το Κύπελλο την προοπτική τίτλου που, κακά τα ψέματα, κρατά τον ΠΑΟΚ συσπειρωμένο. Ήταν το μόνο θετικό στην σεζόν, μαζί με την καθιέρωση οριστικά του Λύρατζη και του Τσιγγάρα. Αυτή η ομάδα έφτασε στο κλείσιμο του κύκλου της και θα είναι πραγματικά κρίμα η τελευταία γεύση να είναι αυτό που ένιωσε κάθε ΠΑΟΚτσής χθες, βλέποντάς την να κλείνει την σεζόν χωρίς ένα τρίποντο και γκολ κόντρα στον Άρη. Η κατάκτηση του Κυπέλλου θα είναι ο καλύτερος επίλογος στα όσα ξεχωριστά έχει πετύχει η παρέα του Βιεϊρίνια και του Μπίσεσβαρ, για τον οποίο χθες δόθηκε η πλέον πειστική απάντηση για ποιο λόγο «έγραψε» 49 συμμετοχές.

Μπορεί να ακούγεται... κάπως, ευτυχώς όμως για τον ΠΑΟΚ, η υπόθεση Ευρώπη είχε «κλείσει» από την προηγούμενη αγωνιστική με το Χ στο ΟΑΚΑ και την ήττα του Ολυμπιακού από τον Αρη και πλέον το μόνο «ανοιχτό ζήτημα» είναι αν η ομάδα του Λουτσέσκου θα τερματίσει δεύτερη.

Πριν λίγες μέρες, η άποψη του γράφοντος ήταν ότι αν δεν βγει ο ΠΑΟΚ δεύτερος θα συνιστά πισωγύρισμα, σήμερα προσθέτω «δεν είναι τόσο μεγάλο».

Εχοντας και την εικόνα του clasico στο μυαλό μου, το αβίαστο συμπέρασμα είναι πως ούτως ή άλλως αυτή η ομάδα θέλει σοβαρές αλλαγές στο ρόστερ, οπότε λίγη σημασία έχει η θέση στην φετινή κατάταξη. Η πιο σημαντική αλλαγή πρέπει να είναι στους ρόλους των πρωταγωνιστών. Έχει λογική να παραμείνουν ο Βιεϊρίνια, ο Κρέσπο, ο Μπίσεσβαρ, αλλά όχι για να είναι non stop όπως φέτος, αλλά να δώσουν τις απαραίτητες βοήθειες αγωνιστικές και ψυχολογικές στους παίκτες που θα έρθουν για να πάρουν τους βασικούς ρόλους στο νέο σύνολο. Ο ΠΑΟΚ έχει πλέον αθλητικό διευθυντή, τον Ζοσέ Μπότο, άρα υπάρχει ο άνθρωπος για να αναλάβει την ευθύνη για το αν βγουν ή όχι οι μεταγραφές, χωρίς να υπάρχει το θολό τοπίο του περσινού καλοκαιριού του «όλοι ευθυνόμαστε από λίγο». Φυσικά, και ο Πορτογάλος για να κάνει σωστά την δουλειά του θα πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την οικογένεια Σαββίδη, αλλά ας μην ανοίξουμε τώρα αυτό το κεφάλαιο, υπάρχουν μέρες μετά τον τελικό.

Ο ΠΑΟΚ έχει ακόμη δύο αγωνιστικές για να τελειώσει το μαρτύριο της σταγόνας των φετινών πλέι οφ και να παίξει μετά το μοναδικό ματς με πραγματικό κίνητρο, αλλά και μεγάλο κίνδυνο αν κρίνουμε από την ενέργεια που έβγαλε ο Παναθηναϊκός και χθες στο Καραϊσκάκη.


Ο Κούρτιτς ήταν από τους λίγους που είχε νόημα να τα ακούσουν


Κλείνοντας, δύο λόγια για τα όσα έγιναν στο φινάλε του ματς. Είναι πολύ γόνιμο αυτό που έγινε μεταξύ οπαδών και Λουτσέσκου και προφανώς το γεγονός ότι ο Ρουμάνος τεχνικός θέλησε να πάει προς την πλευρά εκείνων που αποδοκίμαζαν και να συνομιλήσει μαζί τους δείχνει και πυγμή και πίστη στην ικανότητά του να φέρει τα πάνω κάτω για τον ΠΑΟΚ. Λίγα λεπτά νωρίτερα, υπήρξαν αποδοκιμασίες και προς τους παίκτες και αυτός που αντέδρασε ήταν ο Κούρτιτς. Αν έβρισαν ορισμένοι μέλη της οικογένειάς του είναι απόλυτα κατακριτέο και σοβαρός λόγος για να δικαιολογήσει κανείς σε μεγάλο (όχι απόλυτο) βαθμό τις χειρονομίες του. Όμως και ο Σλοβένος προφανώς πρέπει να σκεφτεί ότι οι αποδοκιμασίες κυρίως αφορούσαν τον ίδιο και ένα δύο άλλους παίκτες που μπορούν και δεν αποδίδουν με βάση τις δυνατότητές τους. Από τους Τέιλορ και τους Μουργκ κάθε ομάδας δεν υπάρχουν απαιτήσεις, από τους Κούρτιτς και Αντρίγια, όμως, ναι. Θέλω να πιστεύω η δήλωση «από εδώ και πέρα θα δώσω το 150% των δυνάμεών μου» να αποδειχθεί μία από τις καταλυτικές παραμέτρους για να σηκώσει ο ΠΑΟΚ το Κύπελλο.


Υ.Γ. 1: Ο Πασχαλάκης έχει σώσει τον ΠΑΟΚ σε ανάλογες φάσεις σαν κι αυτή του χθεσινού γκολ του Αρη. Προφανώς και η αντίδρασή του χθες στο σουτ του Καμαρά δεν ήταν η καλύτερη, αλλά είναι παράλογο να του χρεώσει κανείς λάθος. Σίγουρα, όμως, και ο ίδιος χρειαζόταν αποφόρτιση έχοντας γράψει 52 συμμετοχές και ίσως είναι ώρα να συμβεί αυτό ενόψει τελικού.

Υ. Γ. 2 Κάθε σύνθημα που προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τιμή είναι κατακριτέο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.