Είναι πολλά και δύσκολα τα στοιχήματα για τον Πάμπλο Γκαρσία

Στέλιος Γρηγοριάδης10 Νοεμβρίου 2020

Αγαπητή Metrosport  

Ελάτε να προβληματιστούμε μαζί και να βρούμε ποιοι είναι οι στόχοι για τους οποίους πρέπει να παλέψει ο Πάμπλο Γκαρσία, μια που βρέθηκε στον πάγκο της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου.  

Από τη μία πλευρά, πρέπει να επιδιώξει την κατάκτηση δύο τίτλων, του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου (αν διεξαχθεί) και την πρόκριση τουλάχιστον στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη είναι “καταδικασμένος” να πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο.Από την άλλη, πρέπει να υπηρετήσει το πρότζεκτ της προώθησης και της καθιέρωσης νεαρών ποδοσφαιριστών, εξ αιτίας του Financial Fair Play, αλλά και των νέων δυσμενών οικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη.  

Είναι προφανές ότι έχουμε μία αντίφαση: Πρωταθλητισμός, κατακτήσεις τίτλων και καλή ευρωπαϊκή πορεία δεν εξασφαλίζονται εύκολα με πολλούς νεαρούς και άπειρους παίκτες στο τερέν. Επομένως, ζητούμενο είναι να βρει ο Γκαρσία τον τρόπο να καθιερώσει νεαρούς, αλλά στον βαθμό εκείνο που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων. Κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.  

Ειδική διαχείριση, όμως, απαιτείται και για τους πιο έμπειρους και μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες. Από τον Βιεϊρίνια, που προέρχεται από μακρόχρονη απραξία, μέχρι τον Μπίσεσβαρ που έχει ξεχάσει τον καλό εαυτό του, πρέπει ο Γκαρσία να βρει τον τρόπο να τους έχει όλους πάντα ετοιμοπόλεμους, σε καλή αγωνιστική κατάσταση και με ψυχολογία τέτοια που να τους βοηθά να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους. Κούραση, κάρτες και τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα για κάθε ομάδα. Είναι σίγουρο ότι θα έρθουν πολλές δύσκολες στιγμές για τον ΠΑΟΚ, που θα δίνει μάχη σε δύο ή και σε τρία μέτωπα. Μία ήρθε ήδη με τον τραυματισμό ενός από τους πιο κομβικούς παίκτες, του Δημήτρη Γιαννούλη. Επομένως, όλοι θα χρειαστούν και το ροτέισον που γίνεται και θα γίνει σκοπό έχει και θα έχει όχι μόνο να παίρνουν ευκαιρίες οι θεωρητικά εφεδρικοί, αλλά και να προστατεύονται, για να είναι “φρέσκοι” στα κρίσιμα ματς, οι θεωρητικά βασικοί.  

Εννοείται ότι για να να ανταποκριθεί ο Πάμπλο στους στόχους του ΠΑΟΚ, πρέπει να δημιουργήσει μια καλύτερη ομάδα από αυτήν που παρέλαβε από τον Φερέϊρα. Η καθολική αποδοχή από τον κόσμο και οι τρεις νίκες σε τρία ματς τού δίνουν τεράστιο αβαντάζ, ωστόσο η επιλογή του ιδανικού συστήματος, η εξεύρεση της κατάλληλης “χημείας” και η βελτίωση της ομάδας ως προς τις αγωνιστικές αδυναμίες που παρουσιάζει, είναι δύσκολα στοιχήματα και πρέπει να κερδηθούν όλα μαζί ταυτόχρονα. Η διακοπή του Πρωταθλήματος ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή. Είναι σίγουρο ότι οι παίκτες, πλην των νεαρών που τον είχαν προπονητή στις “μικρές” ομάδες του ΠΑΟΚ, δεν πρόλαβαν καν να γνωρίσουν τον Γκαρσία μέσα σε επτά-οκτώ μέρες. 

Και ο ίδιος, με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει, δεν δίστασε να ομολογήσει ότι τους περισσότερους δεν τους ξέρει καλά. Ολοι τους βλέπουμε, όλοι τους ξέρουμε, όλοι έχουμε άποψη γι' αυτούς, αλλά το να σχηματίσει άποψη ένας προπονητής για τους παίκτες της ομάδας του ξεπερνάει κατά πολύ την εικόνα που έχει κανείς βλέποντας τους αγώνες από την τηλεόραση. Βέβαια, μέσα σε δύο εβδομάδες, δεν πρόκειται να γίνουν θαύματα. Μια πρόοδο, όμως, στην αφομοίωση από τους παίκτες της νοοτροπίας και του αγωνιστικού στιλ που θέλει να δώσει στην ομάδα ο Γκαρσία, είναι λογικό να περιμένουμε. Κι αν φανεί αυτή η πρόοδος με την επανέναρξη, θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα.  

Στέλιος Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.