Είναι δυνατόν να πάρει Μουντιάλ ο Μέσι με τέτοια Αργεντινή;

Στέλιος Γρηγοριάδης23 Νοεμβρίου 2022

Αγαπητή Metrosport

Το πρώτο μεγάλο “μπαμ” έγινε στο Μουντιάλ, με θύμα την Αργεντινή. Αξιζε να χάσει; Οχι. Η Σαουδική Αραβία πέτυχε δύο γκολ με με δύο τελικές και γλίτωσε τρία-τέσσερα επειδή η μπάλα δεν ήθελε να πάει στα δίχτυα. Αλλά ήταν Αργεντινή αυτή; Ηταν η σούπερ ομάδα που μας έλεγαν ότι θα δούμε στους τελικούς του Μουντιάλ, επειδή έφτασε εκεί μετά από πολλές νίκες και καλές εμφανίσεις, επειδή είναι πλέον μια στρωμένη ομάδα και επειδή έχει και σοβαρό προπονητή;

Ηταν αντιμέτωπιση μεγάλης ομάδας αυτή που είχε η Αργεντινή μετά το γκολ με το οποίο προηγήθηκε; Πάλι καλά που δεν έπεσαν για ύπνο οι παικταράδες της. Είτε χαλάρωσαν, είτε φορτώθηκαν με υπεροψία, είτε αποφάσισαν απλώς να διαχειριστούν το προβάδισμά τους, λες και αντιμετώπιζαν κάποιο μεγαθήριο, είναι ασυγχώρητοι.

Με τη λήξη του αγώνα έλεγα ότι πολύ δύσκολα θα περάσει η Αργεντινή ακόμη και από τον όμιλο. Το 0-0, όμως, μεταξύ Πολωνίας και Μεξικού, την ευνοεί. Καμία από τους δύο ομάδες δεν ξέφυγε με τρεις βαθμούς. Και ο ένας της διαφοράς και από τις δύο είναι εύκολο να καλυφθεί, αρκεί όμως η Αρεντινή να τις νικήσει; Μπορεί όμως με τέτοια εικόνα που έδειξε χθες; Χωρίς φαντασία, χωρίς επινοήσεις, χωρίς καν ατομικές προσπάθειες, με μοναδικό τρόπο επίθεσης τις σέντρες; Οχι, αυτό το χθεσινό “πράγμα” δεν ήταν Αργεντινή. Ούτε είναι δυνατόν να οδηγήσει αυτή την ομάδα μόνος του ο Μέσι στον τελικό και την κατάκτηση του τροπαίου. Ακόμη και στα ντουζένια του να ήταν, στα 25, στα 26, στα 27, στα 28, άνθρωπος είναι, όχι θαυματοποιός.

Προσωπικά, δεν περιμένω από τον Μέσι σπουδαία πράγματα. Είναι πολύ μεγάλος πια. Αλλά ακόμη και αυτός ο Μέσι απέχει πολύ από τους συμπαίκτες του. Χθες πετούσε την μπάλα έξυπνα μπροστά, κάθετα ή διαγώνια, αλλά κανείς δεν αντιλαμβανόταν για να επωφεληθεί. Επαιζε 10άρι και δεύτερο φορ, αλλά του έδιναν την μπάλα μόνο όταν δεν ήξεραν τι να την κάνουν, ή... τους κούραζε η φλυαρία τους. Πολύ απλά, δεν μπορούν να ακολουθήσου το δικό του ποδοσφαιρικό IQ, ούτε και έχουν την ικανότητα να τον αξιοποιήσουν. Οχι, κανείς δεν μπορεί να πάρει μόνος του ένα Μουντιάλ. Ούτε βέβαια και ο Μέσι που οδεύει στα 36 του...

Αυτό που μου έκανε εντύπωση από το Πολωνία-Μεξικό, ήταν το άγχος του Λεβαντόφσκι στην εκτέλεση του πέναλτι. Φύσηξε, ξεφύσηξε, κοίταξε στον ουρανό και ζήτησε τη βοήθεια του Θεού, ξαναφύσηξε, ξαναξεψύσηξε και τελικά το έχασε. Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Δεν θα ήταν η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά. Αλλωστε είχε απέναντί του έναν σπουδαίο γκολκίπερ, τον Οτσόα. Ετσι, όμως, όπως τον έβλεπα πριν σουτάρει, ήμουν περίπου βέβαιος ότι θα χάσει.

Θα ήταν το πρώτο του γκολ σε τελικούς Μουντιάλ, θα ήταν το γκολ με το οποίο θα έμπαινε νικηφόρα στη διοργάνωση η Πολωνία, σίγουρα ήταν μια σπουδαία στιγμή και για τον ίδιο και για την ομάδα του, αλλά από έναν παικταρά περίμενα πολύ μεγαλύτερη ψυχραιμία. Ο “Λέβα” ήταν φοβερά στρεσαρισμένος και αυτό ήταν που με παραξένεψε.

Οσο για τους Τυνήσιους, που άντεξαν στο σφυροκόπημα των Δανών, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα κάνουν έστω μία νίκη με Γαλλία ή Αυστραλία. Απλά δυσκόλεψαν τη ζωή των Δανών, γιατί πρέπει τώρα πάση θυσία να νικήσουν τους Αυστραλούς για να συνοδέψουν τη Γαλλία στην επόμενη φάση. (Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε αρχίσει ακόμη ο αγώνας Γαλλίας-Αυστραλίας).

Αντίθετα, οι Σαουδάραβες, οι οποίοι προφανώς έχουν καλύτερη ομάδα, είναι πιθανό να προκριθούν ακόμη κι αν πάρουν έστω μία ισοπαλία στα δύο επόμενα παιχνίδια με Πολωνία και Μεξικό.

ΥΓ. Λύθηκε το συμβόλαιο του Κριστιάνο Ρονάλντο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Φυσιολογική εξέλιξη. Το γυαλί δεν είχε απλώς ραγίσει, είχε σπάσει. Το ερώτημα είναι ποιος θα τον πάρει. Και με πόσα...

Στέλιος Απ. Γρηγοριάδης

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.