Είναι αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές, το κράτος ήδη υπολειτουργεί

Δημήτρης Κανελλάκης22 Ιουνίου 2022


Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, έχουν δρομολογηθεί.

Ακόμη κι αν δεν γίνουν τον Οκτώβριο, που είναι, πλέον, το πιθανότερο σενάριο, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα γίνουν πριν τον Ιούλιο του 2023 και απολύτως βέβαιο ότι η χώρα κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Για τους βουλευτές, όχι μόνο τους κυβερνητικούς αλλά όλων των κομμάτων, είναι ξεκάθαρο από τον τρόπο που κινούνται εδώ και τρεις, τουλάχιστον, μήνες ότι προετοιμάζονται για εκλογές. Περιοδείες, συγκεντρώσεις, συνεντεύξεις, τραπέζια, όσα περιλαμβάνει, δηλαδή, το πακέτο "προεκλογική εκστρατεία"

Οι υπουργοί? Τα ίδια και χειρότερα, καθώς αυτοί θα έπρεπε να ενδιαφέρονται, κυρίως, για την παραγωγή έργου, ειδικά σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε. Όμως, μόνο εκεί δεν είναι το μυαλό τους και γι' αυτό έφτασε στο σημείο να τους... κράξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Συμφωνώ με όσους εκφράζουν την άποψη ότι, όταν μια χώρα μπαίνει σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση που βρισκόμαστε αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, με τους πάντες δηλαδή να συζητάνε και να προετοιμάζονται για εκλογές, είναι προτιμότερο να γίνουν μια ώρα νωρίτερα, παρά να συντηρείται ένα κλίμα τοξικότητας, αλλά και αδράνειας.

Διότι και η τοξικότητα και η αδράνεια κάνουν πολύ κακό. Αφενός γιατί η πόλωση και ο φανατισμός διχάζουν τους πολίτες, αφετέρου γιατί το κράτος υπολειτουργεί και σε πολλές περιπτώσεις δεν λειτουργούν καν κάποιοι από τους μηχανισμούς του.

Όλα αυτά μπορούν να σταματήσουν και να ξαναμπεί σε πλήρη λειτουργία η κρατική μηχανή μόνο αν σταματήσει να... σέρνεται η εκλογολογία και όσα κουβαλάει μαζί της και αναφέρθηκαν παραπάνω.

Εξάλλου, θα πρέπει να λυθεί και το μέγα ζήτημα του εκλογικού συστήματος, αφού κι αυτό είναι ένα μεγάλο αγκάθι, μια παράμετρος η οποία δυσχεραίνει τα πράγματα και συντηρεί... αστερίσκους ως προς το ποια θα είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Απ' αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει, ασφαλώς, η άνεση για μια πορεία προς εκλογές στη λήξη της τετραετίας, τον Ιούλιο του 2023, δηλαδή.

Είναι αναπόφευκτο, για μην πω υποχρεωτικό να γίνουν αμέσως μετά το καλοκαίρι...

...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.