Είμαστε άξιοι κληρονόμοι των ηρώων μας, διδασκόμαστε από το παράδειγμά τους;

Δημήτρης Κανελλάκης28 Οκτωβρίου 2020

Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι το μήνυμα της εθνικής επετείου. Οι κρίσιμες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που επικρατεί στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό σκηνικό, καθώς και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, προσδίδουν στον εορτασμό της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας μια άλλη διάσταση.  

Είναι αναγκαία η στόχευση στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ως πηγή έμπνευσης και άντλησης δυνάμεων και συναισθημάτων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων. Η ημέρα αυτή -πρέπει να- ξυπνά μέσα μας το αίσθημα της ευθύνης. Διανύουμε μια εποχή που είναι απαραίτητη η ενότητα και η ομοψυχία του έθνους μας, για να αντιμετωπίσουμε τους εθνικούς, τους οικονομικούς, του υγειονομικούς κινδύνους.  

Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης, απόδοσης τιμών στους ήρωες, ημέρα εθνικής αυτοπεποίθησης. Το έπος του '40 μάς έδειξε ποιος είναι ο δρόμος της τιμής και του χρέους, πώς κερδίζεται η ελευθερία και η εθνική αξιοπρέπεια. Οφείλουμε οι μεγαλύτεροι να διδάξουμε τη νέα γενιά ότι είναι υποχρέωσή μας να υψώνουμε το εθνικό μας ανάστημα, όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Είτε για να σταματήσουμε οποιαδήποτε απειλή για την εθνική μας ανεξαρτησία, είτε για να πολεμήσουμε ολοκληρωτικές, φασιστικές λογικές και αντιλήψεις.  

Η διασφάλιση της εθνικής μας ενότητας πρέπει να μένει μακριά ιδεοληψίες και κομματικές εξαρτήσεις. Πρέπει να εμπνεόμαστε από το παράδειγμα των ηρώων μας, που είχε ηθική διάσταση και υπόσταση. Η μνήμη της ενότητας που επέδειξε το ελληνικό Εθνος, πρέπει να γίνει ο νέος οδηγός μας. Να διδαχθούμε από το πείσμα και την προσήλωσή τους σε υψηλά ιδανικά κι από το όραμά τους για μια ελεύθερη και ευημερούσα Ελλάδα. Χρέος μας είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού, αλλά και να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, που να θεμελιώνεται και να τιμά τις πανανθρώπινες αξίες: την ελευθερία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.  

Οφείλουμε, διαρκώς, να επιβεβαιώνουμε ότι εμείς, οι σύγχρονοι Ελληνες, παραμένουμε άξιοι κληρονόμοι τους. Οτι είμαστε πάντα με την σωστή πλευρά της Ιστορίας. Κι ας είμαστε ένα μικρό Εθνος, το οποίο, όμως, πάντα αψηφούσε την υπεροπλία των δυνάμεων που επιχειρούσαν να το υποδουλώσουν και πάντα τα κατάφερνε.  

Επειδή ήταν ενωμένο...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.