«Εφιάλτης» η εξίσωση για άρση των μέτρων, τα δεδομένα είναι απαγορευτικά

Metrosport Team01 Δεκεμβρίου 2020

Η απόφαση για την άρση των περιοριστικών μέτρων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Το ξέρουμε, πλέον. Το αντιλαμβανόμαστε από τις καθημερινές τοποθετήσεις λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, από τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι ακόμη και οι υπουργοί, οι οποίοι πριν από ένα δεκαήμερο, περίπου, καλλιεργούσαν κλίμα αισιοδοξίας για άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, άλλαξαν ρότα κι αυτοί.

Απαντες λένε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι που θα κρίνουν τις αποφάσεις. Οι αριθμοί, όμως, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Οι διασωληνωμένοι είναι πολλοί ακόμη, τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση, οι άνθρωποι που χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό και καταλήγουν πολλοί κι αυτοί. 

Δεν αφήνει πολλά περιθώρια και ο φόβος ενός τρίτου κύματος, που οι επιστήμονες λένε ότι αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας και αν επιτρέψουμε να έρθει, θα είναι σφοδρότερο από το δεύτερο που ζούμε τώρα.

Με όλα αυτά ως δεδομένα, λοιπόν, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το άνοιγμα των σχολείων, όπως ήδη το ζητούν γιατροί και πολιτικοί, θα πάει για το νέο έτος.

Η αγορά, στο κομμάτι του λιανεμπορίου, όλα δείχνουν ότι θα ανοίξει μεταξύ 14 και 21 Δεκεμβρίου, με πιθανότερο ενδεχόμενο την λειτουργία της κατά το τελευταίο δεκαήμερο του 2020. 

Η κυβέρνηση, όσο και αν βλέπει τα πλήγματα που δέχεται η οικονομία, όσο κι αν καταλαβαίνει ότι θα χρειαστεί για κάμποσο καιρό ακόμη να λαμβάνει μέτρα στήριξης και να αυξάνεται η ύφεση και το χρέος, δεν έχει επιλογές.

Με 18 περιοχές της χώρας να είναι στο «κόκκινο», τα χέρια του πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι δεμένα.

Γι' αυτό, φυσικά, ο Μητσοτάκης έκανε και τη δήλωση ότι "δεν μιλάμε με ημερομηνίες αλλά με δεδομένα για το lockdown"

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.