Έχουν ξεφύγει οι συνωμοσιολόγοι των social media: «Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα βάζουν τις φωτιές»

Metrosport Team23 Αυγούστου 2023

Καναδάς δοκιμάζεται με πάνω από 400 πυρκαγιές να καίνε στην επικράτεια. Ωστόσο οι συνωμοσιολόγοι των social media έχουν... ξεσαλώσει και ισχυρίζονται πως οι πυροσβέστες βάζουν τις φωτιές στη Βρετανική Κολομβία.

Μια σειρά από καταστροφικές πυρκαγιές έχουν κατακάψει τεράστιες δασικές εκτάσεις στη Βρετανική Κολομβία. Χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σύμφωνα με το Καναδικό Κέντρο Δασικών Πόρων η χώρα βρίσκεται στο έλεος της πύρινης λαίλαπας με τουλάχιστον 1.000 ενεργές εστίες.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την έντονη ξηρασία που τροφοδοτεί αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές. Όμως ένα βίντεο έχει προβληματίσει αρκετούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πυροδότησε και θεωρίες συνωμοσίας.

Συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν πως τα ελικόπτερα βάζουν φωτιές

Πολλοί πιστεύουν πως οι πυρκαγιές στον Καναδά δεν έχουν καμία σχέση με την κλιματική αλλαγή και υποστηρίζουν πως τα πυροσβεστικά ελικόπτερα σκόπιμα βάζουν τις φωτιές.

Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας και διαπιστώσαμε ότι αυτό το βίντεο είναι πραγματικό.

Ωστόσο, αυτό το βίντεο δεν αφορά αυτές τις πυρκαγιές. Είναι από τον Ιούνιο και ανέβηκε για πρώτη φορά στο YouTube της Πυροσβεστικής της Βρετανικής Κολομβίας.

Το αντιπύρ

Το βίντεο δείχνει μια προγραμματισμένη ανάφλεξη στην πυρκαγιά στο Donnie Creek. Ένα ελικόπτερο εκτοξεύει μια φλόγα που ονομάζεται Heli-torch. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως τα πυροσβεστικά ελικόπτερα σκόπιμα κλιμακώνουν τις δασικές πυρκαγιές. Όσο αντιφατικό κι αν φαίνεται, είναι δυνατό να καταπολεμήσουμε τη φωτιά με φωτιά… Ονομάζεται αντιπύρ ή ελεγχόμενο «έγκαυμα».

Επειδή δεν υπάρχει αρκετό νερό για να σβήσει πλήρως η πυρκαγιά, οι πυροσβέστες πρέπει να δημιουργήσουν ακόμη μία. Οπότε περικυκλώνουν μια φωτιά με φωτιά και τελικά την κάνουν να σβήσει αφού σταματά να τροφοδοτείται με οξυγόνο.

«Οι προγραμματισμένες αναφλέξεις είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών για την απομάκρυνση των καύσιμων υλών. Έτσι μεταφέρουμε την πυρκαγιά σε καθορισμένες γραμμές ελέγχου με μικρότερη ένταση από την ελεύθερη πυρκαγιά. Τελικά, μειώνουμε την δυνατότητα περαιτέρω εξάπλωσης», εξηγεί η πυροσβεστική υπηρεσία της Βρετανικής Κολομβίας.

Παρόμοια βίντεο με προγραμματισμένες φωτιές έχουν κοινοποιηθεί στο παρελθόν για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας ή για την απαξίωση της έννοιας της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.


Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.