Έχουν και το κίνητρο και το χρέος για να αναπληρώσουν την απώλεια

Δημήτρης Μπούζας04 Ιανουαρίου 2023

Στο σημερινό ντέρμπι με το οποίο ολοκληρώνεται η αγωνιστική, οι δύο συμπολίτες θα έλεγε κανείς πως δίνουν τα ρέστα τους. Οι μεν γηπεδούχοι για να ξαναβρεθούν με την πρώτη ευκαιρία, όσο πιο κοντά γίνεται στις θέσεις που δίνουν διακρίσεις, οι δε φιλοξενούμενοι για να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να μπουν με την σειρά τους στο «κόλπο». Ως εκ τούτου, θεωρείται και είναι ένα σημαντικό παιχνίδι και για τους δύο, με την πρόσθετη ιδιαιτερότητα της επικοινωνιακής σημασίας που το συνοδεύει και στην οποία αποδίδουν διαχρονικά ξεχωριστή θέση και ρόλο οι οπαδοί τους. 

ΠΑΟΚ και Άρης λοιπόν αντιμέτωποι το βράδυ στην Τούμπα, σαφέστατα προετοιμασμένοι για το καλύτερο και με τη φιλοδοξία να πετύχει ο καθένας για δικό του λογαριασμό ότι διεκδικεί. Ρίχνοντας μια ματιά στην προετοιμασία τους, δεν ξεχωρίζεις κάτι που δεν ήταν γνωστό και αναμενόμενο, από τη στιγμή που ο δικέφαλος σταθερά εξακολουθεί να μετράει εδώ και μεγάλο διάστημα τις ίδιες απουσίες (Κούρτιτς, Ελ Καντουρί, Μιχαηλίδης) και από την άλλη μεριά οι «κίτρινοι» να έχουν το πρόβλημα που προέκυψε από το τελευταίο παιχνίδι, με την απουσία του νεαρού Πάλμα. 

Σε ό,τι αφορά τώρα τον Λουτσέσκου και του παίκτες του, μπορεί να πει κανείς πως το τρίβαθμο του συγκεκριμένου αγώνα είναι η αναπλήρωση της απώλειας στο Περιστέρι και η ευκαιρία να ξαναμπεί – εκμεταλλευόμενος βέβαια και αντίστοιχα ευνοϊκά αποτελέσματα των ανταγωνιστών του – σε καλύτερη θέση προσέγγισης του στόχου που έχει. Αυτό το τελευταίο βέβαια σημαίνει πως υπάρχουν σοβαρά κίνητρα και ως εκ τούτου και χρέος του κόουτς και των παικτών, με ότι σημαίνει ιδιατερα αυτό το τελευταίο.

Κλείνοντας το μικρό μας σχόλιο για το ντέρμπι και ευχόμενοι να δούμε ένα όμορφο παιχνίδι, στο υπόλοιπο της στήλης θα φιλοξενήσουμε ένα μικρό ιστορικό στον αποχαιρετισμό του βασιλιά Πελέ: «Από προχθές τα ξημερώματα χιλιάδες Βραζιλιάνοι σχημάτιζαν ουρές για να αποτίσουν φόρο τιμής στο σύμβολο τους που χθες αναπαύθηκε για πάντα, έχοντας θέα την αγαπημένη του ομάδα και τον ωκεανό. Το ταξίδι ξεκίνησε στις 2 τα ξημερώματα από το νοσοκομείο «Άλμπερτ Αϊνστάιν», του Σάο Πάολο. Δύο ώρες χρειάστηκε για να καλύψει η αυτοκινητοπομπή μια απόσταση 75 χιλιομέτρων μέχρι το Σάντος. 

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, γυναίκες, άνδρες, περίμεναν υπομονετικά να περάσει από μπροστά τους ο μύθος, για να τον αποχαιρετήσουν. Οταν η πομπή έφτασε στο γήπεδο την περίμεναν εκατοντάδες οπαδοί της Σάντος, ντυμένοι στα χρώματα της ομάδας, οι οποίοι άναψαν βεγγαλικά σαν να πέτυχε ο βασιλιάς το ωραιότερο γκολ της καριέρας του. Το φέρετρο με το νεκρό βασιλιά το σήκωναν μεταξύ άλλων, ο γιος του Εντίνιο και ο πρώην άσος της Σάντος, Ζε Ρομπέρτο. Τοποθετήθηκε στο κέντρο του γηπέδου κάτω από την τέντα που είχε στηθεί εδώ και μέρες. Οταν το άνοιξαν έβαλαν πέπλο στη σορό, ενώ ο Εντίνιο ακούμπησε με το χέρι το κεφάλι του και είπε μια προσευχή. 

Οι εξέδρες ήταν γεμάτες με εκατοντάδες Βραζιλιάνους που φόρεσαν την φανέλα με το νούμερο «10» και μια μεγάλη φωτογραφία του Πελέ με την Σάντος και το μήνυμα: «Ζήτω ο βασιλιάς». Από τις 6 το πρωί Βραζιλιάνοι άρχισαν να σχηματίζουν ουρές έξω από την Βίλα Μπελμίρο, 3,5 ώρες πριν ανοίξουν οι πύλες του γηπέδου, για να ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα. Ο κόσμος περιμένει υπομονετικά αψηφώντας τον καυτό ήλιο και το θερμόμετρο που ήταν κολλημένο στους 30 βαθμούς Κελσίου. 

Ο Πελέ «έφυγε» την Πέμπτη, αλλά η οικογένεια του ζήτησε να καθυστερήσει μέχρι τη Δευτέρα η έκθεση της σορού σε λαϊκό προσκύνημα, ώστε να έχει προηγηθεί η ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούκα Ντα Σίλβα, ο οποίος αναμενόταν στο Σάντος και αυτός για το ύστατο χαίρε. Το σώμα του Πελέ ταριχεύτηκε προκειμένου να αντέξει τόσες ώρες εκτεθημένο στη ζέστη. Η τελευταία σύζυγος Μάρσια Αόκι έφτασε στη Βίλα Μπελμίρο στις 10 το πρωί, αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις και τοποθετώντας έναν σταυρό στη σορό του εκλιπόντα. Από τους πρώτους που έφτασαν να αποχαιρετήσουν τον Πελέ, ήταν ο ισχυρός άνδρας της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο. 

Ανάμεσα στους χιλιάδες Βραζιλιάνους που έφτασαν να αποχαιρετήσουν τον Πελέ, ήταν και ο επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας Ζιλμάρ Μέντες ο οποίος είπε: «Είναι μια πολύ λυπητερή στιγμή, αλλά τώρα βλέπουμε την πραγματική έννοια αυτού του μυθικού παίκτη στη χώρα μας. Το γραφείο μου έχει φανέλες υπογεγραμμένες από τον Πελέ, με μια φωτογραφία του όταν έπαιζε τερματοφύλακας, την οποία επίσης έχει υπογράψει», τόνισε ο Μέντες. Από τη Βίλα Μπελμίρο πέρασε επίσης ο Κυβερνήτης του Σάο Πάολο Ταρσίσιο Ντε Φρέτας και ο Δήμαρχος της πόλης Ρικάρντο Νούνες, όπως και ο πατέρας του Νεϊμάρ. 

Ο τελευταίος βρισκόταν ήδη στο προπονητικό κέντρο της Παρί. Παραβρέθηκαν όμως τα ινδάλματα της Σάντος: Μανοέλ Μαρία, Κολντοάλντο, Λίμα, Ελάνο, Λαλά και Αγκινάλντο. Τη Ρεάλ Μαδρίτης εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Εμίλιο Μπουντραγκένιο. Ο Κάρλος Μότα ταξίδεψε με το δεκάχρονο γιο του τον Μπερνάρντο, 400 χιλιόμετρα από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Σάντος, για να αποτίσει φόρο τιμής στον Πελέ. Η σορός ήταν προγραμματισμένη να ακολουθήσει δρόμους στο Σάντος και υποχρεωμένη να περάσει μπροστά από το σπίτι της 100χρονης μητέρας του Πελέ Ντόνα Σελέστε, για να καταλήξει στο «μνημείο της οικουμενικής νεκρόπολης» και στον 9ο όροφο, όπου είχε επιλέξει ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου, την τελευταία του κατοικία».

ΥΓ1: Στο χθεσινό σχόλιο είχαμε μια μεγάλη «εκτροπή» που αλλοίωσε σχεδόν τα πάντα, σε σημείο που γινόταν αναφορά στην ανισονομία και την παρεχόμενη ασυλία σε παράγοντες γκάνγκστερ, οι οποίοι ενώ διώκονται με εισαγγελικά πορίσματα, παραμένουν ακόμη ανέγγιχτοι. Το ορθόν ότι η παρεχόμενη ασυλία είναι μια ακατανόητη και ασυγχώρητη συμπεριφορά, «φάνηκε» ότι αποτελούσε μια επιδέξια κίνηση και τίποτε περισσότερο.

ΥΓ2: Ο Ιωνικός παρατάχθηκε χθες στο παιχνίδι του με τον Ολυμπιακό με τέσσερις παίκτες βασικούς απόντες, λόγω προγραμματισμένης έκτισης της ποινής τους για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Και οι τέσσερις!

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.