Έχει εξήγηση ο κατήφορος της Άρσεναλ στο Νησί!

Δημήτρης Καλαϊτζής07 Δεκεμβρίου 2020

Ο κατήφορος της Άρσεναλ στην Πρέμιερ Λιγκ συνεχίζεται! Οι «κανονιέρηδες» μετά την ήττα στο ντέρμπι του Λονδίνου από την Τότεναμ (2-0) συμπλήρωσαν τέσσερα διαδοχικά ματς δίχως τρίποντο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην 15η θέση (!) με 13 βαθμούς μετά από έντεκα αγωνιστικές στο Νησί. 

Μπορεί η χρονιά να ξεκίνησε ονειρικά για το συγκρότημα του Αρτέτα, όμως η συνέχεια ήταν εφιαλτική. Μια ομάδα χωρίς αρχή, μέση και τέλος έχει γίνει έρμαιο των περισσότερων ομάδων στην πρώτη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας, με τους φίλους του συλλόγου να μην μπορούν να πιστέψουν αυτό που βλέπουν κάθε Κυριακή στο γήπεδο. Μια ομάδα που μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά με τον Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο να είναι πάντα στην τετράδα και να διεκδικεί το Πρωτάθλημα, πλέον έχει φτάσει στο σημείο να είναι στο +7 από την ζώνη του υποβιβασμού. Απίστευτο κι όμως αληθινό! 

Ένα ακόμα μελανό στοιχείο στην τραγική εκκίνηση των Λονδρέζων στην Πρέμιερ Λιγκ είναι η αφλογιστία των δεινών της σκόρερ. Ο λόγος για τους Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και Αλεξάντρ Λακαζέτ, οι οποίοι έχουν σημειώσει μόλις πέντε τέρματα από τα συνολικά δέκα της ομάδας, γεγονός που τους κατατάσσει στην τέταρτη χειρότερη επίθεση της κατηγορίας. 

Την ίδια στιγμή, την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο οι δυο ποδοσφαιριστές την ολοκλήρωσαν με 32 τέρματα. 22 ο Γκαμπονέζος φορ και 10 ο Γάλλος στράικερ. Επιπλέον, σε σχέση πάντα με την χρονιά που ολοκληρώθηκε καθυστερημένα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε ίδιο χρονικό σημείο η Άρσεναλ είχε τέσσερις βαθμούς παραπάνω. Επιτακτική η νίκη στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι Πρωταθλήματος με αντίπαλο την 18η θέση της βαθμολογίας, Μπέρνλι. Ο νεαρός Ισπανός τεχνικός που από το Δεκέμβριο του 2019 ανέλαβε το φορτίο του συλλόγου περνάει τις πιο δύσκολες προπονητικές του στιγμές και καλείται να βρει τη φόρμουλα, ώστε να ανακάμψει η ιστορική ομάδα στη συνέχεια και να δείξει το ποιόν της. 

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι οι «κανονιέρηδες» τα πηγαίνουν περίφημα στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στο Europa League. Σε πέντε αγωνιστικές μετρούν το απόλυτο απέναντι σε Ραπίντ Βιέννης, Μόλντε και Ντάνταλκ και την τελευταία αγωνιστική ταξιδεύουν στην Ιρλανδία με στόχο το τρίποντο που θα τους κάνει αυτόματα την πρώτη ομάδα τη φετινή σεζόν στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή κατηγορία που θα έχει καταγράψει 18 βαθμούς σε σύνολο έξι αγώνων σε φάση ομίλων.

Τι έκανε η Άρσεναλ μετά από έντεκα αγωνιστικές την περσινή σεζόν

Νιούκαστλ* 1-0

Μπέρνλι 2-1

Λίβερπουλ* 1-3

Τότεναμ 2-2

Γουότφορντ* 2-2

Άστον Βίλα 3-2

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ* 1-1

Μπόρνμουθ 1-0

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ* 0-1

Κρίσταλ Πάλας 2-2

Γουλβς 1-1

Με αστερίσκο τα εκτός έδρας παιχνίδια

Τι κάνει φέτος η Άρσεναλ μετά από έντεκα αγωνιστικές στο Νησί

Φούλαμ* 3-0

Γουέστ Χαμ 2-1

Λίβερπουλ* 1-3

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 2-1

Μάντσεστερ Σίτι* 0-1

Λέστερ 0-1

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ* 1-0

Άστον Βίλα 0-3

Λιντς* 0-0

Γουλβς 1-2

Τότεναμ* 0-2

Με αστερίσκο τα εκτός έδρας παιχνίδια

Τι κάνει φέτος η Άρσεναλ στην Ευρώπη

Ραπίντ Βιέννης* 2-1

Ντάνταλκ 3-0

Μόλντε 4-1

Μόλντε* 3-0

Ραπίντ Βιέννης 4-1

Με αστερίσκο τα εκτός έδρας παιχνίδια

Η ιστορία της Άρσεναλ

Στη μέχρι τώρα ιστορία της έχει κατακτήσει 13 Πρωταθλήματα Αγγλίας, 14 Κύπελλα Αγγλίας, 2 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 16 Κομιούνιτι Σιλντ και 2 Ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Ιδρύθηκε το 1886 ως Ντάιαλ Σκουέαρ (Dial Square) στη συνοικία Γούλιτς του νοτιοανατολικού Λονδίνου, από εργαζόμενους στο Βασιλικό Οπλοστάσιο (Royal Arsenal) της Μεγάλης Βρετανίας. To 1893 απέκτησε εταιρική μορφή, μετονομάστηκε σε Γούλιτς Άρσεναλ (Woolwich Arsenal) κι έγινε η πρώτη ομάδα της Νότιας Αγγλίας που συμμετείχε στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ξεκινώντας από τη δεύτερη κατηγορία.

Το 1904 ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία, αλλά η γεωγραφική της απομόνωση και η μικρή προσέλευση θεατών στους αγώνες της, την οδήγησαν στη χρεωκοπία το 1910. Την ίδια χρονιά τις τύχες της ομάδας ανέλαβαν οι επιχειρηματίες Χένρι Νόρις και Γουίλιαμ Χολ, οι οποίοι σταδιακά την οδήγησαν στις πρώτες θέσεις του αγγλικού ποδοσφαίρου. 

Το 1913 η ομάδα μετακόμισε στο βόρειο Λονδίνο κι έφτιαξε το δικό της γήπεδο, το πασίγνωστο «Χάιμπουρι», στο οποίο αγωνίστηκε έως το 2006, οπότε μετακόμισε στο γειτονικό «Εμιρέιτς». Τον επόμενο χρόνο μετονομάστηκε σε Άρσεναλ (Arsenal F.C), αποβάλλοντας από τον τίτλο της τη λέξη Γούλιτς, που ήταν το όνομα της περιοχής, όπου ιδρύθηκε το 1886.

Το 1925 τα ηνία της ομάδας ανέλαβε ο Χέρμπερτ Τσάπμαν, ένας από τους σπουδαιότερους προπονητές του μεσοπολέμου. Οι επαναστατικές μέθοδοι, που εφάρμοσε στην τακτική και στην προπόνηση, μαζί με τους σπουδαίους παίκτες που έφερε στην ομάδα (Άλεξ Τζέιμς, Κλιφ Μπάστιν κ.ά.), οδήγησαν στην κυριαρχία της Άρσεναλ τη δεκαετία του '30. 

Ακολούθησε μία περίοδος παρακμής, μέχρι το 1966, όταν τις τύχες της ανέλαβε προς γενική έκπληξη ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας Μπέρτι Μι. Υπό την καθοδήγησή του, η ομάδα κέρδισε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο το 1970 (το Κύπελλο Εκθέσεων) και ένα χρόνο μετά πανηγύρισε το πρώτο της νταμπλ.

Η Άρσεναλ επανήλθε στο δρόμο των επιτυχιών, με προπονητή τον παλαιό της ποδοσφαιριστή Τζορτζ Γκρέιαμ, η καριέρα του οποίου τερματίστηκε άδοξα το 1995, όταν βρέθηκε μπλεγμένος σ' ένα οικονομικό σκάνδαλο. Είχε σημάνει η εποχή του Αρσέν Βενγκέρ, που προσελήφθη το 1996 και παρέμεινε στο τιμόνι της Άρσεναλ έως το 2018.

O Γάλλος τεχνικός έφερε πολλούς ξένους στη ομάδα, ανέδειξε πολλά ταλέντα και ειδικά την πρώτη περίοδο της παρουσίας του στον πάγκο της ομάδας είχε σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του, όπως τη συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2000 και το αήττητο Πρωτάθλημα του 2004.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.