Εάν ο υποβιβασμός δεν είχε γίνει μείον 7, ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα μπαινόβγαιναν στο Πρωτάθλημα

Στέλιος Γρηγοριάδης15 Ιουλίου 2020

Αγαπητή Metrosport,  

Δεν έχει νόημα να ξοδεύουμε χρόνο και χώρο για τα αυτονόητα. Σήμερα ο ΠΑΟΚ παίζει έναν ακόμη τελικό με την ΑΕΚ και πρέπει να τον κερδίσει κι αυτόν, όπως κέρδισε τους τρεις σερί προηγούμενους. Αυτή τη φορά το έπαθλο δεν θα είναι το Κύπελλο, αλλά και το εσιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ έχει τη δική του μεγάλη σημασία. 

Απόψε πρέπει ο ΠΑΟΚ να τελειώσει την υπόθεση της κατάκτησης της δεύτερης θέσης, έστω με ισοπαλία, για να έχει καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα το τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ με τον Αρη. Ενα παιχνίδι στο οποίο καλό θα ήταν να δούμε αγωνιζόμενη όλη την πιτσιρικαρία, χωρίς κανένα άγχος, χωρίς καμία πίεση. Αν σήμερα εμφανιστεί στο ΟΑΚΑ ο ΠΑΟΚ της πρόσφατης νίκης επί του Ολυμπιακού, ο στόχος θα επιτευχθεί εύκολα. 

Αν εμφανιστεί ο νωχελικός και… αλλαλούμ ΠΑΟΚ που είδαμε στα περισσότερα ματς του Πρωταθλήματος, τότε είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται πάση θυσία η νίκη επί του Αρη στο φινάλε. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους παίκτες του ΠΑΟΚ να ξαναμιλήσουν μέσα στο γήπεδο κι ας μοιραστούμε μια σκέψη που αυτονόητα αποδεικνύει ότι είναι 100% γελοίο το πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Προσέξτε: Μετά και την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, αφαιρέθηκαν αμέσως οι 7 βαθμοί από τον ΠΑΟΚ. Εγινε, δηλαδή, άμεσα η εφαρμογή της ποινής, άλλαξε η βαθμολογία του ΠΑΟΚ και βρισκόταν σε ισχύ αυτή η νέα βαθμολογία μέχρι να εκδώσει τη δική του απόφαση το CAS. Οπως θυμόμαστε, όμως, όλοι, η εισήγηση της Ε.Ε.Α. (την οποία ασπάστηκαν τυφλά και δεν δίκασαν επί της ουσίας η Πρωτοβάθμια και η Εφέσεων) έλεγε ξεκάθαρα “υποβιβασμός”, διότι ο υποβιβασμός ήταν η ποινή που προβλεπόταν μέχρι τότε για την πολυιδιοκτησία. 

Aν, λοιπόν, δεν είχε αλλάξει αυτή η ποινή από υποβιβασμό σε αφαίρεση 7 βαθμών, με τη γνωστή τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή, τι θα γινόταν; Να το εύλογο ερώτημα: Θα εφαρμοζόταν ο υποβιβασμός αμέσως; Θα ίσχυε ο υποβιβασμός του ΠΑΟΚ μέχρι να εκδώσει τη δική του απόφαση το CAS; Ο,τι και να συνέβαινε, γελοίο θα ήταν. Εάν θα μας πουν ότι ο υποβιβασμός δεν θα ίσχυε αμέσως αλλά από το επόμενο Πρωτάθλημα, τότε κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ίσχυσε αμέσως η αφαίρεση των 7 βαθμών. Δεν γίνεται να έχουμε διαφορετικό χρόνο εκτέλεσης ποινών για το ίδιο αδίκημα. Δεν στέκει με καμία λογική.  

Aντίθετα, εάν ίσχυε αμέσως ο υποβιβασμός, ο ΠΑΟΚ θα έπαυε να αγωνιζόταν, θα θεωρείτο ομάδα της Σούπερ Λιγκ 2 και, ξαφνικά, στις 10 Ιουλίου, μετά την απόφαση του CAS, θα του έλεγαν “ξαναμπαίνεις στη Σούπερ Λιγκ 1, οπότε έλα τώρα να δώσεις τους αγώνες που δεν έπαιξες από τότε που εξέδωσε απόφαση η Εφέσεων”… Πιο γελοίο δεν γίνεται. Και, βέβαια, ΑΥΤΟ ακριβώς θα γινόταν, όχι μόνο με τον ΠΑΟΚ αλλά και με την Ξάνθη. Διότι δεν νοείται να μετέχουν σε ένα Πρωτάθλημα ομάδες που κρίθηκαν ένοχες για πολυιδιοκτησία και τιμωρήθηκαν με αποβολή από αυτό το Πρωτάθλημα. Ναι, αγαπητοί.

 Θα είχαμε δυο ομάδες που θα μπαινοέβγαιναν στην κατηγορία ενώ οι αγώνες θα ήταν σε εξέλιξη κι αυτό, όπως καταλαβαίνετε, ΜΟΝΟ στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί. Ούτε στην πιο υπανάπτυκτη χώρα του πλανήτη γη... ΥΓ. Κατά τα άλλα, είμαι βέβαιος ότι ούτε αυτό το καλοκαίρι θα ιδρώσει το αυτί κανενός (και δυστυχώς ούτε των επικεφαλής των ΠΑΕ) για να διορθωθούν ένας σωρός ασυναρτησίες στο αθλητικό πειθαρχικό δίκαιο, που κάθε χρόνο τινάζουν το Πρωτάθλημα στον αέρα. Τα μόνα για τα οποία θα νοιαστούν όλοι πάλι θα είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι μεταγραφές και τα μπανάκια τους...  

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.