Δύσκολα τα πράγματα για τον καφέ - Μεγάλες ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά και το 2022

Πέτρος Χαριζακλής24 Ιανουαρίου 2022

Ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους καφέ στον κόσμο, η Volcafe, αναμένει σημαντικές ελλείψεις για προϊόν παγκοσμίως και το νέο έτος, λόγω της ξηρασίας και ενδεχόμενης πτώσης της παραγωγής στη σοδειά καφέ στη Βραζιλία, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς του κόσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Volcafe αναμένει πως η παγκόσμια παραγωγή καφέ θα είναι μειωμένη κατά 1,4 δισ. τσουβάλια έναντι της ζήτησης για την περίοδο που ξεκινά τον Οκτώβριο για τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτό έρχεται μετά από την έλλειψη 11,2 εκατ. τσουβαλιών που καταγράφεται για την περίοδο που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021.

Η έλλειψη αποδίδεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής καφέ arabica στη Βραζιλία, που αναμένεται να είναι 17% πιο κάτω από τις εκτιμήσεις.

Τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε αυξήσεις την τιμή του καφέ, που ενισχύθηκε 80% για τον περασμένο έτος, το υψηλότερο ράλι της τιμής του από το 2010.

Σημειώνεται πως έρευνα της Volcafe έδειξε πως η Βραζιλία έχει τώρα δυνατότητας παραγωγής 37,5 εκατ. τσουβαλιών καφέ arabica, ενώ αντίστοιχη έρευνα κατά τον Σεπτέμβριο έδειχνε πως η δυνατότητα παραγωγής ανερχόταν σε 45 εκατ. τσουβάλια.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.