«Δοξολογούν» τη... μετριότητα μοιράζοντας σανό με τη σέσουλα

Δημήτρης Μπούζας31 Ιουλίου 2021

Ξεσάλωμα των ερυθρόλευκων ΜΜΕ και της προπαγάνδας του λιμανιού με διθυράμβους για την... πρόκριση κόντρα στη χειρότερη ομάδα που έχει εμφανιστεί ποτέ σε ευρωπαϊκό γήπεδο.

Την...ομάδα (;) που απέκλεισε ο πρωταθλητής Ελλάδας στην πρώτη ευρωπαϊκή του υποχρέωση, την είδατε ασφαλώς όλοι και σχηματίσατε άνετα μια άποψη για το «μέγεθος» και για την «ποιότητα» της. Είναι αλήθεια πως αυτό το «πράγμα» (γιατί περί πράγματος πρόκειται και όχι περί ποδοσφαιρικής ομάδας) στο πρώτο παιχνίδι να σκεφτεί κανείς ότι προβλημάτισε τον πρωταθλητή μας, που ξεκίνησε με αρκετούς εφεδρικούς στο Φάληρο, με τον Μαρτίνς να εξαναγκάζεται από αυτό που έβλεπε, στην επανάληψη να ρίξει όλους τους βασικούς μέσα στο γήπεδο. Απερίγραπτο το χάλι. 

Η ανύπαρκτη ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν, έδειχνε καλύτερη (!) από τους γηπεδούχους, οι οποίοι τελικά στάθηκαν και τυχεροί με ένα γκολ που προέκυψε από... καισαρική. Η παγωμάρα και το μούδιασμα στο λιμάνι προβλημάτισε κάπως και έδωσε αφορμή για πικρόχολα σχόλια. Στο ενδιάμεσο όμως διάστημα, μέχρι δηλαδή το δεύτερο παιχνίδι, τα ΜΜΕ του λιμανιού προετοίμαζαν το έδαφος, από τη στιγμή που κατά γενική ομολογία αυτός ο αντίπαλος δεν ήταν σε θέση να απειλήσει με αποκλεισμό ούτε τον Βύζαντα Μεγάρων. 

Ξεκίνησαν λοιπόν να μεγεθύνουν το νανοηδές ύψος των αντιπάλων, για να έχουν την ευκαιρία να στήσουν και τους ανάλογους προκάτ πανηγυρισμούς. Η εκ προϊμίου θεωρούμενη σίγουρη πρόκριση απέναντι στα άσπρα χώματα του Αζερμπαϊτζάν, όπως ήταν επόμενο άφησε ελεύθερο το έδαφος για πανηγύρια. Οι μεγάλες αποθήκες με το σανό στο λιμάνι άνοιξαν και δούλευαν τα ερυθρόλευκα ΜΜΕ διπλοβάρδιες, δοξολογώντας τη μετριότατη ομάδα τους και κλείνοντας ερμητικά τα μάτια, στο θλιβερό θέαμα που παρουσίασαν οι δύο ομάδες. Αν βέβαια υπολογίσουμε σαν ομάδα αυτό το πράγμα, το θλιβερό και κουραστικό και ως ένα σημείο απεχθές που παρουσίασαν οι Αζέροι. 

Για να δείτε αλλά και για να το διασκεδάσετε λίγο, σας παραθέτω ένα απόσπασμα από τα ΜΜΕ του θρύλου για τον περίλαμπρο θρίαμβο επί των ανύπαρκτων αντιπάλων: «Ερυθρόλευκο εξπρές με ένα μαεστρικό κοουτσάρισμα από τον Πέδρο Μαρτίνς. Ο Ολυμπιακός νίκησε και στο Μπακού τη Νέφτσι και πέρασε στον γ΄προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ όπου θα αντιμετωπίσει την Λουντογκόρετς. Ο Μαρτίνς κρατούσε την μπαγκέτα! Έδωσε ξανά ρεσιτάλ κοουτσαρίσματος και ο Ολυμπιακός έφυγε από το Μπακού με την πρόκριση αλλά και με τη νίκη. Χθες βράδυ (προχθές) στο Μπακού με δόξα και τιμή πέρασε ο πρωταθλητής Ελλάδας. 

Όπως στο Φάληρο έτσι και στη χώρα των Αζέρων: Νίκη 1-0 (ο Μασούρας 15΄) επί της Νέφτσι. Οι Πειραιώτες με σταθερό βηματισμό, κανονικά στο μονοπάτι προς τα αστέρια. Σε εκείνο που οδηγεί ως τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. «Είμαστε Ολυμπιακός, δεν θέλουμε μόνο την πρόκριση αλλά και τη νίκη», προειδοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης ο Πέδρο Μαρτίνς, όταν όλοι οι υπόλοιποι έκαναν λογαριασμούς για τους απόντες που θα υπάρχουν στη ρεβάνς. Όλα αυτά σε μια νύχτα από εκείνες που οι Αμερικανοί συνηθίζουν να τις προλογίζουν με την έκφραση «when things get tough, the tough get going»: 

Όταν τα πράγματα γίνονται ζόρικα, οι ζόρικοι προχωρούν (σ.σ να σκεφτεί κανείς ότι οι ζόρικοι έκαναν 3 φάουλ σε ολόκληρο τον αγώνα που παιζόταν μια πρόκριση). Αυτό ακριβώς ήταν ο Ολυμπιακός. Ζόρικος και αποφασισμένος. Σε τέτοιο βαθμό που η Νέφτσι δεν μπόρεσε όχι να τον ακολουθήσει, αλλά ούτε να τον παρακολουθήσει σε αυτή την τέλεια «απόδραση» με το εισιτήριο της πρόκρισης στην τσέπη. Τα είχε όλα υπολογίσει ο κόουτς Μαρτίνς. Μια ισχυρή τρόικα μπροστά από τον Τζολάκη (Μπα – Σεμέδο – Μάρκοβιτς) που θα εξασφάλιζε τα μετόπισθεν. 

Ο Λαλά και ο Μασούρας στο δεξί διάδρομο για να «εξαφανίσουν» τον πιο επικίνδυνο ποδοσφαιριστή των Αζέρων – υπάρχει και τέτοιος; - στη δημιουργία, Λαβάλ. Ο Σισέ πίσω από τον Βαλμπουενά αριστερά, ώστε ο Γάλλος να μπορεί να λειτουργήσει ως ελεύθερος στο παιχνίδι κατοχής. Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε μια νύχτα από εκείνες που ο Πέδρο Μαρτίνς είχε κάθε λόγο για να καμαρώνει. Για την αφοσίωση της ομάδας που κρατά στα χέρια του όλα αυτά τα χρόνια». Είναι αλήθεια στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σοβαρός Πορτογάλος κόουτς του Ολυμπιακού. 

Οι δηλώσεις του με το «ήμασταν αλάνθαστοι, μπράβο στους παίκτες» σε ένα παιχνίδι παρωδία και απέναντι σε έναν αντίπαλο αξιολύπητο, του αφαιρούν οπωσδήποτε ένα μέρος από την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα του. Ο χώρος δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις αναφορές μας σε αυτόν τον συγκλονιστικό αγώνα, που δεν διέφερε σε τίποτε από την μάχη του τελικού του Euro. 

ΥΓ1: Εντυπωσιάζει η διάθεση του Καγκάβα στην προετοιμασία. Όπως όλα δείχνουν, ο Λουτσέσκου ποντάρει πολύ στην ποιότητα του συγκεκριμένου παίκτη, όπως βέβαια και στην αντίστοιχη του Βιεϊρίνια, αλλά και την αναμενόμενη που έρχεται, του Τζιοβίνκο. 

ΥΓ2: Για την υπόθεση Τζόλη τα είπαμε χθες και επιμένουμε ότι αυτές οι συνεχιζόμενες αναφορές και διακινήσεις σεναρίων, δεν ωφελούν την ομάδα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.