Δοκιμάζονται οι αντοχές των ΜΕΘ, στο 50% η πληρότητα στην Θεσσαλονίκη

Metrosport Team28 Οκτωβρίου 2020

Κάθε μέρα και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν ανάγκη νοσηλείας.

Ιδιαίτερα στην Αττική, αλλά πλέον και στην Θεσσαλονίκη, η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή από τους ειδικούς, με τον υφυπουργό Υγείας χθες, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, να τονίζει πως σε πανελλαδική εμβέλεια, η κάλυψη των κλινών για κορωνοϊό φτάνει το 58%.

Το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο στο Λεκανοπέδιο, όπου, σύμφωνα και με την χθεσινή δήλωση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, είναι ήδη καλυμμένο το 70-75% των κλινών στις ΜΕΘ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης από την πλευρά του ανέφερε πως στην Αττική πριν δέκα ημέρες υπήρχαν 122 διαθέσιμες κλίνες, ενώ τώρα έχουν αυξηθεί σε 144, με την προσθήκη νέων κλινών.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι πως ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σημαντικά εν όψει του χειμώνα και όταν κάνουν την εμφάνισή τους κι άλλες ιώσεις.

Στο μεταξύ, σε χρόνο ρεκόρ, όπως τόνισε και ο κ. Τσιόδρας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η πληρότητα των ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης ανέβηκε από το 10 στο 50%

«Οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης κάλυπταν το 10% πριν από λίγες μέρες. Σήμερα έχει υπερβεί το 50%. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει πως πιέζεται το σύστημα όλο και περισσότερο».

Για το λόγο αυτό, το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» θα μετατραπεί σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, όπως έγινε γνωστό, ενώ στοιχεία από το ΑΧΕΠΑ δείχνουν πως οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού έχουν αυξηθεί κατά 350% τις τελευταίες 10 ημέρες και μειώθηκαν κατά 40% τα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Παράλληλα, στο «Παπανικολάου» παρατηρείται αύξηση 100% των ασθενών που νοσηλεύονται εκεί.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.