Διοργάνωση των «μεγάλων» ήταν πάντα το Κύπελλο, αλλά τώρα έχει παραγίνει

Στέλιος Γρηγοριάδης19 Νοεμβρίου 2021

Ούτε αν έβαζαν κλειδαρίθμους για να αποφύγουν τα ντέρμπι δεν θα προέκυπτε αυτό το αποτέλεσμα στη χθεσινή κλήρωση των αγώνων του Κυπέλλου. Λες και κάποιο αόρατο χέρι “έσπρωξε” τα ντέρμπι για αργότερα...

Σίγουρα ο Παναθηναικός δεν έχει δεδομένη την πρόκριση με αντίπαλο τον φετινό Βόλο, σίγουρα ο Αρης δεν πρέπει να θεωρήσει αμελητέα οντότητα τον ΟΦΗ, έχουμε και ένα ζευγάρι ομάδων της Σούπερ Λίγκα 1, το Λαμία-Ιωνικός, οπότε οι ενδιαφέρουσες μάχες δεν θα λείψουν.

 Ομως, η λογική λέει ότι θα περάσουν στη φάση των 8 οι πέντε “μεγάλοι” και μόνο τότε, θέλουν-δεν θέλουν, τουλάχιστον δύο θα παίξουν μεταξύ τους. Ισως βέβαια και τέσσερις, αν η κλήρωση δεν αποφασίσει και τότε να τους φερθεί τόσο ευγενικά όσο και χθες.

Προσωπικά, έχω επιφυλάξεις μόνο για το αν θα περάσει ο Παναθηναικός σε βάρος του Βόλου. Οπως και νάχει, ωστόσο, με τέσσερις ή πέντε “μεγάλους” στους οκτώ, η συνέχεια θα είναι συναρπαστική. Σίγουρα θα έχουμε τέσσσερα (μέσα-έξω) ντέρμπι στη φάση των τεσσάρων και θεωρώ δεδομένο ότι δύο “μεγάλοι” θα είναι αυτοί που θα φτάσουν στον τελικό, γιατί κανείς από τους “μικρούς” δεν είναι δυνατόν να αποκλείει συνεχώς “μεγάλους” ή να μη συναντηθεί με κανέναν από αυτούς για να φτάσει έτσι εύκολα στον τελικό.

Αυτό σημαίνει ότι το Κύπελλο, με τον νέο τρόπο που διεξάγεται, έγινε υπόθεση καθαρά των “μεγάλων”. Πάντα ήταν, σχεδόν πάντα το κατακτούσε μια “μεγάλη” ομάδα, αλλά τώρα παράγινε.

 Οχι με την έννοια ότι αποκλείει κάποιον “μικρό” να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου, αλλά από την άποψη ότι προστατεύει τους “μεγάλους” από έναν ενδεχόμενο πολύ πρόωρο αποκλεισμό. Δεν είναι, βέβαια, αυτό κάτι σύνηθες, αλλά έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Τώρα αυτονόητα δεν γίνεται να συμβεί, από τη στιγμή που οι “μεγάλοι” μπαίνουν κατευθείαν στους 16.

Παρεμπιπτόντως, σχολιάζαμε χθες την κλήρωση με έναν φίλο Αρειανό, πολύ γνωστό στον χώρο των ΜΜΕ και μου είπε κάτι που δεν το περίμενα: “Εχω φέτος την καλύτερη ομάδα από τη δεκαετία του 1980 και μετά. Πιστεύω ότι μπορώ να πάρω το Κύπελλο. Αλλά για να το πάρω, ποντάρω... σε εσένα. Μόνο ο ΠΑΟΚ μπορεί να βγάλει από τη μέση τον Ολυμπιακό για να μην τον βρω στον τελικό...”

Ενδιαφέρουσα άποψη και σίγουρα τιμητική για τον ΠΑΟΚ. Μού θύμισε τα περσινά. Ολοι, πλην Ολυμπιακών, έλεγαν “ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάει στον τελικό, γιατί μόνο ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει το Κύπελλο από τον Ολυμπιακό” και δικαιώθηκαν απόλυτα.

Οσο για τον ίδιο τον ΠΑΟΚ, αφού κατόρθωσε στην περσινή κακή χρονιά, τότε που στο Πρωτάθλημα τερμάτισε 26 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό, να πάρει το Κύπελλο με αντίπαλο τον πρωταθλητή, γιατί άραγε να μην τα καταφέρει και φέτος;

Προφανώς, έχει πάλι στόχο και το Κύπελλο και έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς να το κατακτά. Το ζήτημα είναι να μην ξεμείνουν οι παίκτες του από φιλοδοξία, να μην εξαντλήσουν όλη την ενέργειά τους στο Πρωτάθλημα και να μην πληρώσει η ομάδα κάποια στιγμή αδυναμίας εξ αιτίας του ροτέισον, που υποχρεωτικά θα γίνει και στο Κύπελλο, ιδιαίτερα μάλιστα αν προχωρήσει και στο Γιουρόπα Λιγκ.

Τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ... βαρέθηκε να σηκώνει τις κούπες πρώτα στο Πανθεσσαλικό και ύστερα στο ΟΑΚΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μία ακόμη θα είναι περιττή. Ο σύγχρονος ΠΑΟΚ οφείλει να κερδίσει όσα δεν μπόρεσε ο παλιός, είτε εξ αιτίας των πολλών αδικιών που υπέστη, είτε εξ αιτίας των δικών του προβλημάτων, με πιο σημαντικό την οικονομική ένδεια.

Ο εύπορος ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη στην εποχή των ξένων διαιτητών και του VAR έχει κάθε χρόνο την ευκαιρία να κατακτήσει τίτλους. Ποτέ δεν πρέπει να λέει “όχι”. Ούτε στο Πρωτάθλημα, αλλά ούτε και στο Κύπελλο...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.