Δημοσκόπηση: Ακρίβεια και… Πάτσης πλήττουν την κυβέρνηση

Metrosport Team04 Νοεμβρίου 2022

Η ακρίβεια και υπόθεση του Ανδρέα Πάτση πλήττουν την κυβέρνηση όπως δείχνει δημοσκόπηση της MRB, που παρουσιάστηκε στο OPEN. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δε θεωρεί ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας ενώ θεωρεί πολύ σημαντική και την υπόθεση του βουλευτή Γρεβενών.  

Όπως δείχνουν τα ευρήματα, οι πολίτες δεν φαίνεται να έχουν πειστεί για τα αποτελέσματα που θα έχει το «καλάθι του νοικοκυριού». Συγκεκριμένα, το 51,9% θεωρεί την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα ενώ περισσότεροι από έξι στους δέκα πολίτες δεν αναμένουν πως το «καλάθι του νοικοκυριού» θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος (το 30.9% απαντά «σίγουρα όχι» και το 30.2% «μάλλον όχι»). Αντίθετα, μόνο το 6,6% απαντά «σίγουρα ναι» στο σχετικό ερώτημα, ενώ το 26,4% απαντά «μάλλον ναι».

Η κυβέρνηση ξέρει πως η μάχη στο οικονομικό πεδίο είναι η κρισιμότερη όλων ενόψει των εκλογών που πιθανότατα θα γίνουν την άνοιξη. Από τη Νέα Δημοκρατία εκπέμπεται είναι πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί, ενώ θα δοθεί μάχη για την την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.

Το κυβερνών κόμμα έχει στραμμένο το βλέμμα προς τη μεσαία τάξη, η οποία έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εκλογική νίκη του 2019. Ωστόσο και οι πολιτικοί της αντίπαλοι κοιτάζουν προς τα εκεί. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες στα θέματα στήριξης του εισοδήματος της μικρομεσαίας τάξης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 34.7% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ποσοστό 28.5%. Βέβαια, υπάρχει και ένα 34,5 που απαντά «κανένας».

Στο ερώτημα για το ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, ο «κανένας» προηγείται με 37%, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει οριακό προβάδισμα με ποσοστό 30,6% έναντι 29,4% του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καθαρό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα εμπιστοσύνης σε θέματα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Πλήγμα η υπόθεση Πάτση

Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση έχουν πλήξει σημαντικά το κυβερνών κόμμα.

Οι 8 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν πως είναι πολύ ή αρκετά σοβαρό θέμα ενώ το 11% των ερωτηθέντων θεωρεί την συγκεκριμένη υπόθεση ως το σημαντικότερο πρόβλημα.

Παράλληλα, το 65,6% θεωρεί πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας γνώριζε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Πάτση αρκετό καιρό πριν την διαγραφή του. Στον αντίποδα μόνο το 13.8% δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα δεν ήξερε τις συγκεκριμένες δραστηριότητες του βουλευτή και τις έμαθε τώρα που τον διέγραψε. Μάλιστα ο ένας στους δυο πολίτες που απάντησαν στη δημοσκόπηση δηλώνει πως η Νέα Δημοκρατία δεν κινήθηκε με γρήγορα αντανακλαστικά και καθυστέρησε να αποπέμψει τον πολιτικό.

Μειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ακρίβεια και η υπόθεση Πάτση έφερε και μείωση της διαφοράς του κυβερνώντος κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 6,1% από 6.8% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29.1% (από 29.5% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πάει από το 22.7% στο 23%. Με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής να είναι στο 11.5%, το ΚΚΕ στο 5%, την Ελληνική Λύση στο 4.5% και το ΜέΡΑ 25 στο 3%.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.